Olle Lindqvist död – kusken blev 79 år

TRAV

”Pigg och annorlunda och gick aldrig i andras hjulspår”

Foto: Olle ”Lappen” Lindqvist blev 79 år.

En av Sveriges största travprofiler är död.

Olle "Lappen" Lindqvist blev 79 år.

– Han var en frisk fläkt i svensk travsport. Pigg och annorlunda och gick aldrig i andras hjulspår, säger Stig H Johansson.

Foto: Olle ”Lappen” Lindqvist.

På 70-talet var Olle "Lappen" Lindqvist en mycket framgångsrik kusk. Han vann Svenskt Travderby två gånger – 1976 med Cal Min och 1978 med Spinoon – och noterades under en lång karriär för 1 603 segrar.

Som tränare fortsatte Lindqvist att utmärka sig, inte minst med den kraftfulla hästen Micko Tilly som vann VM-revanschen i New York.

"Glad, fräck och med hjärta"

För två veckor sedan var den 79-årige Olle Lindqvist i Bollnäs för att se sitt barnbarn Simon ta studenten. Ett par dagar senare blev hans sjukdomstillstånd värre, så han fördes till sjukhus i Hudiksvall. Efter fem dagars vård somnade han stillsamt in klockan 23.15 på torsdagskvällen.

– Han var glad, fräck och hade hjärta. Han ville verkligen alla väl, säger dottern Josefina Lindqvist, som tillsammans med sonen Simon och sambon Rolf är närmast sörjande.

Hur var Olle?

– Envis. Han hade aldrig fel. Han sa ofta att ”1952 hade jag fel en gång men då ändrade jag mig, så det blev rätt ändå".

"Han var en spjuver"

Under lång tid var Olle Lindqvist granne med Alby Gård, där en annan av svensk travs största håller hus. Stig H Johansson minns sin kollega och granne som en person som stack ut.

– Han var pigg, glad och lite annorlunda. Det var en spjuver som hittade på många upptåg. Och så var han en duktig travtränare, en duktig kusk, säger Stig H.

Vilket avtryck satte han i svensk travsport?

– Han hade riktigt bra hästar när han var tränare, inte minst med ett så kallat popstall med Gunnar Nordin. De hade stora framgångar. Han var en av de mest framgångsrika under sin tid.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav