”Veijo Heiskanen blir kvällens succéherre”

TRAV

Experten om Extra V75 på Halmstad med Sprintermästaren: ”Startskottet på Sommartravet”

Foto: Kanal 75
Micke Carlsson skriver om kvällens travfest på Halmstad. Extra V75 och Sprintermästaren.

Han bollade med Readly Express och Cruzado dela Noche i senaste starten.

Southwind Mozart vinner Sprintermästaren och Veijo Heiskanen blir kvällens succéherre då han även vinner med Some Summit.

Dags för Sprintermästaren i Halmstad i kväll som inleder sitt kanonmeeting vilket också är startskottet på Sommartravet.

Den som har möjlighet bör absolut ta sig till Halmstad för att bevittna ”Sveriges Hambletonian” på plats över den engelska milen för landets fyraåriga stjärnor.

Jag har blivit imponerad av Southwind Mozart som på tre starter är obesegrad hos Veijo Heiskanen. Hästen tävlade med framgång hos Åke Svanstedt i USA som två- och treåring och det var ”Svanen” som rekommenderade ägarna att flytta hästen till Veijo när den blev fyra år.

Intrycket senast när han gled undan från ledningen och inte gav kanoner som Readly Express och Cruzado dela Noche skuggan av en chans, var femstjärnigt.  Jag slog en signal till Veijo i veckan för att kolla läget och han meddelade att hästen känns minst lika fin i träningen  inför den här starten.

När jag frågade Veijo om han var orolig för att hamna utvändigt om ledaren svarade han:

– Bryr jag mig inte ett dugg om.

Det räcker för mig och jag räknar med att Dragster blixtrar till ledningen och sedan släpper till Southwind Mozart.  Då är det slut i rutan och sedan har han toppchans att även vinna finalen.

Hittar en av spikarna direkt

När Some Summit debuterade för Veijo Heiskanen i april förra året vann hon med 100 meter och tangerade det svenska rekordet. Det kan ha varit den klaraste femoddsaren ever.

Sagan därefter är ett kapitel för sig i svensk travhistoria med seger i Stochampionatet och ett världsrekord på Solvalla med 12.0 i voltstart över 2 140.

Fem raka segrar har det blivit i Åbytränarens regi och i kväll gör hon comeback efter långt uppehåll.

Veijo sa till mig att hästen tränar bra och att han inte kan hitta en lämpligare uppgift åt henne än den här. Hästarna från stall Heiskanen är inte kända för att behöva lopp i kroppen och Some Summit lär inte vara något undantag.

Är storfavorit men lika bra att banka in en av spikarna direkt.

Är inte helt övertygad

Tidigare har jag haft Uncle Lasse som en het kandidat till att vinna Sprintermästaren. Det har jag förvisso fortfarande men vacklade lite efter senaste loppet då han åkte på stryk. Visserligen gick hästen en bra tid över medeldistans men han travade inte helt rytmiskt under vägen. Sprinterdistansen nu är en klar fördel och visst kan han mycket väl bara städa av de andra.

Han får sällskap på kupongen av Telecomando som flyger till ledningen och kan spåra runt om. Sedan svarade Breidabliks Nubbe för en imponerande insats senast.

Vill vinna på hemmabanan

Peter Untersteiner har förberett och vässat för att ha sin Poet Broline helt på topp. Peter vill inget hellre än att vinna Sprintermästaren inför hemmapubliken. Poet Broline håller säkert ledningen från innerspåret och har bra chans att dirigera runt om. Men jag släpper inte Cruzado dela Noche som var kanonfin vid segern i Oslo senast.

Om Västerbo Arthur klarar femtespåret så har han toppchans att vinna ett nytt stayerlopp. När han vann V75 i Kalmar senast hann han knappast bli trött i mål efter den sena luckan.

Erik Sting var ruskigt bra i V75 och blev snöpligt avslagen av en smygkörd efter att ha gjort grovjobbet hela vägen. Men varning här för Gambrino Degato som har lopp i kroppen och ska tävla barfota runt om för första gången. Johan Untersteiner har säkert ställt i ordning när det är hemmaplan.

Och så avslutar vi med mer Veijo.

Det låter mycket bra kring bortglömda Hope Bo. Med hårt tempo så kommer hon flygande till slut. Se upp!

Michael Carlsson