Trav

”Han har en motor i Maharajah-klass”

TRAV

Sportbladets Michael Carlsson om Extra V75 och Svenskt Travderby

Michael Carlsson om söndagens Extra V75 samt Svenskt Travderby
Michael Carlsson om söndagens Extra V75 samt Svenskt Travderby

Sorry Heavy Sound, Isor Håleryd och ni andra som imponerade stort i uttagningsloppen.

Ni är födda i samma årskull som en blivande världsstjärna.

Ingen stoppar Readly Express från att ta hem Svenskt Travderby.

Det är dags för travsportens Blå Band på söndag och är det någon som vet hur man ställer i ordning en derbyvinnare så är det Timo Nurmos. Fyra derbyvinnare i Finland och två i Sverige, Sahara Dynamite och Beau Mec, har han selat ut. Nu har han fått fram sin bästa häst någonsin i Readly Express och när han inför Kriteriet i fjol sa till mig att han trodde att hästen skulle vinna från dödens så fattade man vilket fruktansvärt djur det här är.

Insatserna i år har talat för sig själva. Det stora målen har hela tiden varit Svenskt Travderby och Europaderbyt. Hästen har varit förkrossande överlägsen i fyra raka segrar och vunnit med krafter kvar och tussarna kvar i öronen varje gång.

Det verkar finnas obegränsat med styrka i Readly Express kropp och är det någon som är gynnad av den långa distansen så är det han. Han har en motor i Varenne- och Maharajah-klass.

Kollade läget med Timo Nurmos i veckan och han meddelade att stjärnan mår prima och har fått någon sorts lättare träning varje dag den här veckan. Nu blir det dessutom barfota runt om i Derbyt och så har hästen inte gått sedan den osannolika uppvisningen i Kriteriet i fjol.

Svenskt Travderby kan bli ett ”Hell of a Race” för visst var Isor Håleryd fantastisk i sitt försök liksom Farzad Boko och även Heavy Sound såg smällfin ut. Men jag tror inte att de har någon chans mot Readly Express som fortsätter att visa att han är kungen i kullen och krossar samtliga.

”Känns bättre än någonsin”

Det är sen gammalt att även Robert Bergh är en mästare på att ställa i ordning hästarna till stora lopp. I Derbystoet har han segermaskinen Timbal som blir väldigt svårslagen. Åtminstone efter vad man såg i försöket där hon var strålande efter fyra månaders uppehåll. Tog ett snack med Bergh i går och han meddelade att stjärnostoet ”tagit loppet på rätt sätt och känns bättre än någonsin i träningen”. Han var mycket imponerad av sin Timbal.

Det räcker för mig och hon har tidigare visat att hon kan knäcka konkurrenterna från dödens. Även hingstarna.

Apropå Robert Bergh så kan han ha en rolig vinnare i stayerloppet. Carelin har gjort två starter hos honom och galopperat i båda. Men som hästen har sett ut och gått efter galopperna! Sköter han sig så vänder han ut och in på det här gänget, det är jag säker på. ”Det har varit otursgalopper. Först klarade han inte av bakvarv på åttahundrameters-banan i Åmål. Senast laddade jag för hårt från start för att försöka komma före Tobin Kronos i starten. Han gick jättebra sedan. Det känns som att Carelin vinner när som helst om han sköter sig”, sa Bergh.

Toppchans utan Nuncio

Fire To The Rain var ruggigt bra som trea i Jubileumspokalen efter tredjespår och andraspår hela vägen. Varit strålande innan dess och är även snabb ut bakom bilen.

Ingen Nuncio med den här gången och det är toppchans.

V75-2 är öppet och här kan det nog hända ett och annat. Vi helgarderar och utfärdar varning för  bortglömde Evans Stardust som har tagit två raka i Tyskland och brisat undan från ledningen. Är snabb ut bakom bilen.

I K.G. Bertmarks Minne, så var Sylvester D.K. tapper för Hanna Lähdekorpi i uttagningsloppet och kan mycket väl vinna igen.

Men se upp för K.A.Online som flög fram över upploppet senast efter attack i mycket vida spår i slutsvängen. Inte omöjligt att det blir kollega Fernlund som tar hem ”Amatörernas Elitlopp”.

Ett öppet Diamantstoet avslutar omgången. När ska Touch Of Elegance få vinna? Kom aldrig till senast. Och formhästen Salma Silvio är nästintill ostreckad just nu.
Micke Carlssons V75-system

V75-1: 1 Fire To The Rain (6–5)

V75-2: Alla tolv hästarna (3–5)

V75-3: 8–5–14 (2–10)

V75-4: 6–10–1–2–7–5–4–3–12 (9–8)

V75-5: 2 Timbal (5–1)

V75-6: 5 Readly Express (3–2)

V75-7: 10–7–4–11–6–8–3–14–5–13 (9–1)

3240 rader/1620 kronor

Michael Carlsson

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!