Svenska miljardären hyllades stort i USA

Uppfödar-giganten om att bli invald i det celebra sällskapet som första kvinna

Foto: Lars Jakobsson, TR Bild
Margareta Wallenius-Kleberg invald i USA:s Hall Of Fame som första kvinnan någonsin.

avErik Pettersson

TRAV

Svenska miljardären, hästägaren- och hästuppfödaren Margareta Wallenius-Kleberg är nu som första kvinna invald i USA:s Hall Of Fame inom travsporten.

Det hela blev klart vid en ceremoni i New York under söndagen.

– Jag hoppas att det här kan bli en inspiration för alla kvinnor och yngre flickor inom sporten, säger Margareta till ustrotting.com.

I höstas blev klart att den svenska kvinnan och ägaren till anrika Menhammar stuteri, Margareta Wallenius-Kleberg, 80, skulle bli invald i USA:s Hall Of Fame - som den första kvinnan någonsin.

Motiveringen: ”En outröttlig arbetare för sporten”.

Under söndagskvällen, vid en ceremoni i The Harness Racing Museum & Hall Of Fame i Goshen, New York, blev det så ”klart”.

”Hoppas kunna uppfylla de krav som ställs på mig”

– Det faktum att jag är här i kväll är ett resultat av en fantastisk kombination av amerikanska och svenska vänner och partnerskap genom årens lopp. Jag hoppas att jag kan uppfylla de krav och förväntningar som ställs på mig i egenskap av medlem i Hall Of Fame. Jag är också den första kvinnan att väljas in och jag hoppas att det här kan bli en inspiration för alla kvinnor och yngre flickor inom sporten, säger Wallenius-Kleberg till ustrotting.com.

Den svenska miljardären, som på 2017 års lista över Sverigeis miljardärer, presenterad av Veckans Affärer, låg på 56:e plats med en förmögenhet på fem miljarder kronor, har under en lång tid fört svensk travsport framåt genom att på löpande band ta fram framgångsrika avelshingstar efter varandra, bland andra Zoot Suit, From Above, Viking Kronos, Maharajah, Readly Express och nu Nuncio.

Mer svenskt i finrummet

Margareta Wallenius-Kleberg har tidigare varit ordförande för såväl Stockholms travsällskap och avelsföreningen, och travlegendaren är också hedersdoktor vid Karolinska institutet.

2013 blev hon invald i Sveriges Hall Of Fame i Årjäng.

Det blev ytterligare svenskt i Hall Of Fame. Håkan Wallner, som lämnade oss 2001, valdes in i Hall of Immortals. Även han är sedan tidigare medlem i svenska Hall Of Fame

ARTIKELN HANDLAR OM

USA

New York

Årjäng

Museum