Stjärntränaren blev friad – i rätten

Foto: Malin Albinsson, TR Bild
Robert Bergh.

avTobias Liljendahl

TRAV

Svenske travtränaren Robert Bergh anmäldes förra året till Länstyrelsen och Jordbruksverket efter att hästen Brices des Epines blödde från hovarna efter ett lopp. 

Nyligen blev stortränaren friad i rätten.

– Ett skönt besked, säger Robert Bergh.

Svenske travtränaren Robert Bergh blev i fjol anmäld för brott mot djurskyddslagen efter att hans häst Brice des Epines tävlat i ett lopp på Åbytravet.

Brice des Epines blödde från sina hovar och banveterinären Björn Sandgren uppmärksammade detta och anmälde Robert Bergh till Länsstyrelsen och Jordbruksverket.

Händelsen inträffade den 8 mars 2017.

Ärendet gick vidare till Göteborgs Tingsrätt där åklagare Annika Boman tog upp fallet.

Det stod i åtalet

I förra veckan kom beskedet - Robert Bergh frias i rätten.

– Ett skönt besked, men det är klart att det var trist att det uppstod blodyta på hästens hovar, men vi hade gjort allt som vi skulle inför loppet, säger Robert Bergh till tidningen Sulkysport.

I åtalet stod det att Robert Bergh begick gärningen med uppsåt eller av oaktsamhet. Anledningen till att situationen uppstod var att Åbytravet bytte material på banan efter första loppet för att det kom kraftigt regn. Då lades det på ett vassare ytmaterial som gjorde att Brice des Epines hovar slets hårt. 

”Jäkligt olyckligt”

Så här sa Robert Bergh till Trav365 i höstas:

– Det lades på nytt material på banan efter första loppet den kvällen som sliter något otroligt, och sedan trampade han på en sten som gick in i hoven och det är jäkligt olyckligt såklart. Jag förstår att det blir uppförstorat det här, samtidigt som det inte är en så stor sak som det från sidan kan antas vara, hästen har inte lidit någon skada av det här alls.

Nu står det klart att Bergh frias från alla punkter i Göteborgs Tingsrätt. 

Hästen Brice des Epines har på 37 starter sprungit in 657 975 kronor och vunnit fem lopp. 

I senaste starten, på Umåker den 7 maj i år, blev Brice des Epines diskvalificerad för galopp.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

Hästar