Erik Pettersson

”Han ska vara favorit – det är min vinnare...”

Experten sätter betyg på de hetaste PdA-hästarna

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Readly Express blev bara tvåa i Prix de Belgique - men i Prix d’Amérique blir han återigen en vinnare, enligt Trav365:s Erik Pettersson.
Readly Express blev bara tvåa i Prix de Belgique - men i Prix d’Amérique blir han återigen en vinnare, enligt Trav365:s Erik Pettersson.

På söndag avgörs världens tuffaste travlopp, Prix d’Amérique, i Paris.

Här är det troliga startfältet till superuppgörelsen.

Och de fem hetaste hästarna - enligt mig.

Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Readly Express

Tränare: Timo Nurmos

Kusk: Björn Goop

Kommentar: Titelförsvararen har haft en prickfri uppladdningen och har sedan SM-segern i oktober kunnat förberedas som iordningställaren nummer ett, Timo Nurmos, velat. Såg jättefin ut på barfotabalansen i Prix de Bourgogne dagen innan nyår och blev endast slagen av en smygkörd Bold Eagle. I Prix de Belgique blev det ett perfekt preparélopp med skor på alla hovar. Vi har tidigare sett att Readlys högstanivå sänks med dojjorna på och loppet blev ofördelaktigt kört för hans del, med långsamt tempo och snabb avslutning. De blicklösa tyckte han var seg och utan sting. Ha!

Den enda av de hårt betrodde, enligt mig, som inte behöver ”sitt” lopp. Björn Goop kan Vincennes utan och innan och hästen kan göra en del själv. Ska vara favorit - och är min vinnare.
Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Belina Josselyn

Tränare: Jean-Michel Bazire

Kusk: Jean-Michel Bazire

Kommentar: Är jag oerhört förtjust i. Vem kan inte vara det? Såg rent lysande ut i Prix de Belgique, men var aningen för vass och kommer köras i rygg i det längsta i Prix d’Amérique. En mycket allvarlig utmanare till Readly Express om det klaffar hundraprocent. Damen är dock rätt bökig i volten, speciellt om det blir någon omstart, vilket det ”alltid” blir. Jean-Michel Bazire klantade sig å det grövsta senast när han blev fråntaget segern i Belgique och han har tappat lite av den magi han visade upp under december-månad. Kan fälla avgörande...

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Propulsion

Tränare: Daniel Redén

Kusk: Örjan Kihlström

Kommentar: Trea i fjol och hade kunnat vinna redan då enligt körande Örjan Kihlström om det, som man säger ofta inom travet, ”klaffat lite bättre”.

Hade varit förste utmanare till Readly Express, enligt mig, om hästen inte drabbats av feberslängen efter Romme-starten. Normalt sett ska det inte gå att gå ut nu, utan ett riktigt lopp i kroppen sedan nyår, då han var blek, och vinna världens tuffaste travlopp. Men jag har den största respekten för tränare Daniel Redén och dennes mytomspunna (tungsprungna) sandbana som verkar kunna göra vilken häst som helst stark som He-Man.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Bold Eagle

Tränare: Sébastien Guarato

Kusk: Franck Nivard

Kommentar: Hade kopplat segergreppet på Readly Express i fjol, men fick ge sig på svagare löpskalle. Fick ett perfekt lopp då och kunde inte slå Readly den gången. Jag tror inte Readly Express är sämre, så jag har svårt se ”Örnen” först över linjen. Guarato är dock en mästare och Franck Nivard gillar stora lopp och hittar alltid rätt ryggar. Måste få det att stämma 110 procent för att vinna. Skoryck är ofta intressant, så även på Bold Eagle, som säkerligen kan bli extra snabb i de 200 meter hästen kan speeda i överljudsfart.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Bird Parker

Tränare: Philippe Allaire

Kusk: Jean-Phillipe Monclin

Kommentar: En stenkross som inte räckt till i Prix d’Amérique hittills. Förra året prickade tränare Allaire formen för tidigt, men i år kanske han lärt sig läxan? Det sägs att hästen ska gå barfota runt om för första gången sedan Prix d’Amérique 2017, vilket naturligtvis är intressant. Kan, likt Readly Express, göra en del själv i loppet, men brukar i de lägena falla på eget grepp i att bli nedspeedad. Oavsett: en rysare.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!