Edward Ale kan vara svaret på frågorna

TRAV

Hur ser Commander Crowe ut?

Klarar Mr Picolit kurvorna? Och hur bra är fransosen?

Frågorna hoppar sig inför Copenhagen Cup på söndag.

Svaret kan faktiskt vara Edward Ale.

Det är aldrig lätt att veta hur en rookie ska klara sig när han kliver in i eliten. Många gånger är det ett stort steg, det handlar om hårdhet och ovanan vid att

alla motståndare är bra. Ibland visar det sig att hästen behöver ett antal lopp för att växa in. Andra gånger är den redo direkt.

Nu är det inte så att Edward Ale (V75-7) gör sin första start i elitsammanhang. Den klarade han av i Finlandia Ajo i slutet av april. Betyget blev med beröm godkänt när han satt fast med sparade krafter i mål. Efter det vann han lätt i ett femårslopp på Bjerke, ren lekstuga. Från spår fem bakom bilen öppnar han fort och bör få en bra position. Sen tycker inte jag att han behöver frukta kanonerna alltför mycket.

En annan rookie är Obi Wan. Från spår åtta bakom bilen i sin elitdebut kan man säga att det är kört och omöjligt. Men tänk på att spåren spelar en liten roll när (om) tempot blir högt och att det kan vara bra att ligga sist och gå med i ryggar. Hellre det än att dra fram de andra.

Hästen är startsnabb

Blue River Pipe (V75-1) svek senast men Åke Svanstedt säger att vi kan glömma den starten, att hästen är jättefin i träningen. Går man på hur han såg ut i års­debuten näst senast så är det pang till­ ­ledningen och lätt undan. Hästen är ruskigt startsnabb och det är kusken också.

Olivia Lavec (V75-2) är en härlig häst som glänser något kopiöst när hon är på topp. Det var hon senast. Då tryckte hon sig till spets och forsade undan i en blixtsnabb avslutning. Motståndet är inte alls dåligt men med senaste loppet på näthinnan är hon ändå en given spik. Flemming Jensen hittar runt Charlottenlunds bana i sömnen.

Mousse är bra

I V75-3 behövs det många streck, även Bailyes Sweet Grim har en perfekt uppgift. Mousse är också riktigt bra och Prussia kan ännu bättre än hon visade senast på Solvalla.

No Deals (V75-4) insats i ett V75-lopp på Åby under Kungapokalskvällen senast var tapper. Det där var förstås ett ­understatement. Hästen var enorm, fick tredjespår första varvet som travade på 1.11,5 innan han landade i dödens. Ändå galopperade han med segergrepp över mål och hade vunnit på 1.12,8/2  140 auto. Motståndet är hyfsat men han kan väl inte förlora om han gör om senaste loppet?

Kolgjini kan spräcka nollan

Ygold van Ranum vann ett långlopp samma kväll, före V75, och var kanonfin. Från ledningen stack han undan i 1.11.fart sista rundan och vann överlägset. Bra chans igen men det är inte Adielsson som kör nu. Socrate du Noyer svek senast men det gjorde hela stall Melander den helgen. Vi blundar för den floppen och minns hur vass han var gången innan då han speedade till vinst.

Har fått för mig att Adrian Kolgjini kan spräcka V75-nollan med Mafioso Face i V75-6. Skulle han komma till ledningen är det i alla fall chans. Bara kör, Adrian, så jobbar jag in dig.