”Nu sitter straffen rakt upp i krysset”

TRAV

FERNLUND: ”Förlust? Det finns inte på världskartan”

Hela trav-Sverige stannade upp.

Nuncio förlorade. Hur gick det till?

På lördag är det revanschjakt i Olympiatravets final.

Förlust? Glöm det. Det finns inte på världskartan.

Det var liksom en straffspark utan målvakt – som inte kunde gå fel. Hur skulle Nuncio kunna bränna mot ett gäng han normalt leker med i sömnen?

Men den där straffen, som såg så enkel ut på förhand, satt i ribban och ut. Nuncio var inte som bäst, Örjan Kihlström var inte riktigt på tårna och vips så var skrällen ett faktum.

Ingen fattade någonting när Nuncio chockartat åkte på pumpen mot Kadett C.D. som kom från ingenstans och förstörde stjärnfesten.

■ ■ ■

På lördag är det dags för Olympiatravets final med 1,5 miljoner kronor till vinnaren. Nuncio finns med bakom startbilen och många spekulerar nu i om det blir ännu en förlust. Glöm det, säger jag. Nuncio för­lorar inte två gånger i rad och framförallt inte mot hästarna han möter på lördag.

Visst, Olympiatravet i all ära, men pulsen kring loppet är inte skyhög och det finns få riktigt vassa konkurrenter. Senast blev det mesta fel, men när förstapriset är över en miljon kronor funderar aldrig Örjan Kihlström. Han gör inga misstag och Nuncio vinner.

Pang! Rakt upp i krysset. Utan tvivel.

Jag tror ”Kihlas” trycker på gaspedalen direkt, övertar ledningen av Oasis Bi och sedan vinner utan större dramatik.

Det mest spännande bakom är att se Nadal Broline, som spurtade sagolikt bra på Rommetravet till seger. Men besegra Nuncio? Nja … Det är att begära för mycket.

■ ■ ■

Till sist: Vad är det för Elitlopp vi kommer bjudas på i år egentligen? Nuncio, Bold Eagle, Delicious med flera – det är ju så att man får nypa sig i armen.

Intrycket på Bold Eagle i lördags kan vara det bästa någonsin då han vann från ledningen och fransmännen verkar oerhört segersäkra inför den sista helgen i maj.

Bästa Elitloppet någonsin? Ja, det är faktiskt känslan. Med tanke på min relativt unga ålder har jag egentligen inte på fötterna till ett sådant uttalande, men trav­fantaster med stor kunskap och erfarenhet säger inte emot.

Det mesta kring Elitloppet är glasklart och en djup tradition som man aldrig tröttnar på. Men det finns en sak som, i mina ögon, måste göras om.

Jag önskar att Elitloppet, som är det finaste svensk travsport har, får 16 ekipage – och inte flera kuskar som kör en häst i respektive heat. Det är, ursäkta mig, väldigt osexigt att till exempel se Björn Goop ­köra Timoko i ena heatet – och Oasis Bi i det andra. Hur kan ens reglerna tillåta det?

16 hästar – 16 kuskar.

Svårare än så är det inte. Bäst för sporten, bäst för spänningen och bäst för publiken.

Det förstår väl alla att man inte ska kunna ha två chanser att vinna landets största travlopp?

Årets största Elitloppsfråga är dock vilken häst Örjan Kihlström väljer, det är smått galet intressant. Delicious eller Nuncio. Två superhästar – som båda kan vinna Elitloppet. För inte kör han väl båda i försöksloppen, och sen väljer till finalen? Det kan väl inte tränarna gå med på hoppas jag.

Om jag ska gissa? Då säger jag att hans val faller på Nuncio. Men jag är långt ifrån säker.