Trav

Löftet som är döpt efter en strippklubb

TRAV

Döpt efter en strippklubb och obesegrad efter sju starter.

Mack Dragan är ingen vanlig travhäst.

På lördag är han med och fördelar jackpotmiljonerna på V75 i Kalmar.

– Jag vet inte hur bra han är, säger hästens tränare Morgan Wilhelmsson.

Morgan Vilhelmsson är en doldis i trav-Sverige. Men 62-åringen är gammal i gemet. I yngre år arbetade han som lärling och i chefsrollen på Stuteri Palema i Kvänum har han sett åtskilliga toppdjur komma till världen. Nu kan han själv ha en stjärna i vardande. Egna uppfödningen Mack Dragan har radat upp segrarna hemma på Axevalla och är redan en kändis på Skaraslätten.

– Att få en sådan här häst är det man kämpar för. Men jag har knappt fattat det utan är nästan i chock, säger Vilhelmsson.

Han tränar själv den fyraårige jättetalangen och med tillgång till stall Palemas träningsanläggning går det inte att få så mycket bättre träningsmöjligheter. Men det dröjde innan Mack Dragan visade att han är något utöver det vanliga.

– Att han skulle ta sju raka segrar fanns inte i min värld när han började starta, säger Wilhelmsson och förklarar:

– Som tvååring var han helt oduglig och bara växte. Jag har aldrig sett en häst växa så mycket som tvååring och det var först i maj-juni som treåring som han började fungera. Han är fortfarande ingen träningshäst och man fattar inte att han kan ha sju raka segrar när man åker ut och kör honom, men han är en riktig löphäst som höjer sig väldigt när det blir tävling.

Överlägsna segrar

Mack Dragan har än så länge inte varit nära förlust. De sex första loppen vann han i överlägsen stil från ledningen. Senast startade han från tillägg och efter den otacksamma uppgiften att gå som första häst i andraspår såg han småseg ut i slutkurvan. Men det var en synvilla. På upploppet avgjorde Mack Dragan till solklar seger.

– Han är flegmatiskt och gör inte mer än han behöver innan man ber honom om det. Det gör att han är svårbedömd för mig också. Jag vet inte hur bra han är.

Har han gått i botten någon gång?

– Senast tror jag inte att det var så mycket kvar även om han vann lätt med ett par längder och inte behövde gå helt i botten.

Nöjd med förutsättningarna

Det är Kalmar som står värd för lördagens V75-omgång och det ligger jackpotmiljoner i sjurättspotten. 23 miljoner kronor gick vidare från i lördags och enligt prognosen kan en ensam vinnare med alla rätt bli 48 miljoner kronor rikare. För Mack Dragan blir det första gången han tävlar någon annanstans än på Axevalla.

– Vi har varit ute och övat på att resa en vända, när tävlingarna blev inställda på Färjestad, och då var han väldigt lugn på transporten. Så resan ska inte vara något bekymmer.

Hur ser du på lördagens lopp?

– Kan han vara bland de tre-fyra första är jag nöjd för det är mycket hårdare motstånd nu än tidigare. Samtidigt vet jag inte riktigt var jag har honom. Spår två är jag nöjd med. Han har gått iväg från snäva spår tidigare så det tror jag inte ska vara något problem och han är ganska rask ut. Men jag vet inte hur snabba de andra är.

Vill du helst se honom i ledningen?

– Han har vunnit sex av sju från ledningen och det är alltid närmaste vägen till mål, men han visade senast att han kan gå bakifrån.

Vinterns barfotaförbud har upphört på lördag. Är det aktuellt med skoryck eller någon annan utrustningsändring?

– Det enda som i så fall är aktuellt är att han får gå sommarskodd och slipper brodden. Tidigare har han haft brodd i bakskorna varje gång.

Vilket råd ger du V75-spelarna?

– Det klart att de måste ta med en häst med sju raka segrar. Han behöver säkert rekordsänka kraftigt men det tror jag att han kan också.

”Tror att jag är stamkund”

Så var det det där med hästens namn. Det kommer från en nattklubb med lättklädda damer belägen endast någon kilometer från hästens stall.

– Jag sa på en fest att om det blir en hingst ska den heta Mack Dragan och så fick det bli. Men det har jag fått lida för nu. Folk tror att jag är stamkund, säger Wilhelmsson och skrattar.

Ola Johansson, Kanal 75

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!