”En av de mest lovande jag haft”

Foto: Kanal 75
TRAV

Finansman, miljardär – och travuppfödare.

Inför extra V75 på Jägersro berättar Rune Andersson exklusivt för Trav365 om sitt brinnande intresse för trav och om några av hans största stjärnor som startar på tisdag.

– Han är en av de mest lovande hästar jag ägt, säger Rune Andersson.

Rune Andersson är mannen som lyckats fantastisk bra inom företagsbranschen med styrelseuppdrag storföretag som Electrolux och Trelleborg.

Dessutom: Sedan mitten av 70-talet har han satsat miljoner på travet – med stora framgångar. Han äger cirka 70 hästar, varav 20 stycken är tävlingshästar.

Intresset för travet fick han tidigt.

– Jag är uppväxt på en gård, och där hade man kallblodiga hästar istället för traktorn. Jag har alltid varit intresserad av travet, säger Rune Andersson.

Ägt travhästar i 33 år

Andersson har i travkretsar blivit känd som miljardären som döper sina hästar efter sin gård, Mellby. Dessutom har alltid kuskarna som kör hans hästar en ägardress i gult och blått, något som Rune Andersson tycker om.

– Har man många hästar tycker jag det är kul. Speciellt om jag har två hästar i samma lopp, men då måste den ena kusken ha en annan färg på hjälmen, för två ekipage får inte se exakt likadana ut, berättar han.

Han fortsätter:

– Jag köpte min första häst 1976, det är 33 år sedan, och sen dess har jag alltid ägt minst en häst.

Föder upp själv

De flesta som äger travhästar köper in sig i en del av hästen tillsammans med vänner när hästen är några år gammal. Men Rune vill vara med från början.

– Det roligaste är när man har fött upp hästarna själva. Det är den stora drömmen, att ha egenuppfödningar med i de stora årgångsfinalerna till exempel Derbyt, E3 och Breeders' Crown. Jag äger visserligen några köpta hästar, men det är roligare med de fött upp själva på gården som ligger utanför Hässleholm.

Följer oftast via datorn

Rune bor nere i Malmö men sätter hästarna i träning runt om i Sverige, men det har sin förklaring.

– Man vill ju inte lägga alla ägg i samma korg, säger han.

– Olika tränare har olika träningsupplägg, det är bra med variation.

Äger man cirka 20 tävlingshästar kan det vara svårt att vara på plats och se dem tävla varje gång. Rune ser en del på plats – men långt ifrån allt. Han berömmer samtidigt ATG:s service.

– Startar hästarna på Jägersro och Solvalla försöker jag vara på plats och se dem. Annars följer jag det via datorn i ATG Live och skulle man missa det är det bara att kolla reprisen, det fick jag till exempel göra häromdagen med Mellby Smaragd.

”En av de mest lovande”

På tisdag är det topptrav på Jägersro med en extrainsatt V75-omgång och Hugo Åbergs som höjdpunkt. Rune har inte med någon häst i huvudloppet, men väl tre andra i V75-loppen. Det råder inget tvivel om vilken häst han tror mest på, både i morgon och framöver.

– Både He's a Gangster och Mellby Regent har inte startat på ett tag och de tror jag får svårt att vinna, men Mellby Sambuca har vi större förhoppningar på.

– Redan ifjol, när Sambuca var tre år, hade vi förhoppningar på honom. Men han skadade sig i slutet av säsongen och det dröjde innan han årsdebuterade i år. Men nu har han utvecklats väldigt fint och det är en av de mest lovande hästar jag ägt. Sköter han sig bra på tisdag är det derbykvalen som gäller.

Trots lovorden ligger han lite lågt inför morgondagens start, som han också kommer att bevittna på plats.

– Det var ett par riktigt bra hästar med, men han är ju startsnabb och ledningen vore bra. Jag blir glad om han är bland de tre främsta.

Rickard Hansson, Minimedia