Trav

”Hästen är en oslipad diamant”

TRAV

Experterten om Quarcio du Chenes prestation

Har vi sett något värre?

Nej, inte i en silverdivision i alla fall.

Quarcio du Chene – vad är du för en häst?!

Efter att Rocket Power vunnit V75-4 i går på Jägersro äntrade hans tränare Peter Untersteiner vinnarcirkeln. Där berättade han om en av de troliga anledningarna till Rocket Powers remarkabla utveckling.

– Jag hade hästen en sejour förut och tyckte att han skulle vara kvar hos mig eftersom han kunde tjäna fina pengar i bronsdivisionen, men hans ägare svarade: ”det viktigaste för oss är inte att våra hästar tjänar fina pengar, vi vill ha glädje av dem länge” och insisterade på att ta hem honom för ge honom vila och låta honom gå på bete. Sedan han kom tillbaka till mig har han varit snäppet vassare, så det går inte att säga annat än att de gjorde rätt, förklarade Peter Untersteiner glatt.

Det är jäkligt coolt att som hästägare göra så. Visa framförhållning är det inte så många som lyckas göra i en sån situation. ”Tjäna fina pengar i bronsdivisionen, f-n vad bra, då kan vi göra om köket, och kanske köpa en ny bil.” De flesta hade låtit sin häst vara kvar efter att ha fått ett sånt ­besked som Rocket Powers ägare fick av Peter ­Untersteiner.

Första miljonen klar

Rocket Powers ägare verkar – ytterst välförtjänt – både få äta kakan och ha den kvar: en häst som tjänar fina pengar OCH erbjuder långvarig glädje. Deras häst ser otroligt välmående ut och i och med gårdagens seger passerade han sin första miljon, men knappast den sista.

Där jag satt framför datorn och följde ATG Live tänkte jag för mig själv; Rocket Powers ägare, det är vad jag om några år kommer att minnas av V75-omgången på Jägersro den sjunde februari 2009.

En timme senare fick jag revidera.

Quarcio du Chenes uppvisning i V75-7 blir inte heller lätt att glömma.

1.11,4 mitt i vintern säger en del. Men det är fortfarande bara en tidsnotering. 1.11,4 på det sättet som Quarcio du Chene gjorde det säger så mycket mer.

Björn Goop visade ingen kärlek för sin häst – ”i dag, din djävel, ska du få gå” såg han nästan ut att tänka om hästen som gett honom med flera i kretsen runt hästen mycket huvudbry den senaste tiden.

Så dum kan han inte vara

Quarcio du Chene är nämligen en diamant – en oslipad sådan. Lika kapabel som han är, lika korkad är han. Har det sagts.

Vilket är omöjligt, så dum kan han inte vara att det matchar hans kapacitet.

Så fort tempot sänktes sände Goop fram mot täten, sedan togs inga fångar. Quarcio du Chene fick dundra på och de som försökte ta emot sänktes med ett slag. Långt under 1.10-fart visade klockan varje gång han passerade en 100-meterspåle. Det var först över upploppet som farten dämpades men då fanns det inte länge något liv i någon av konkurrenterna.

Om Quarcio du Chene blir en världsstjärna? Ja, om inte humöret sätter stopp.

Och gör det det kommer i alla fall minnet av honom från V75-omgången den 7 februari 2009 att leva kvar en bra stund.

Som det ena av två starka minnen. Från en vanlig V75-omgång. Det tillhör inte vanligheterna för en som numera knappt på måndagen efter Elitloppet minns vem som vann.

Det måste ha varit en bra V75-omgång

Per Nicklasson

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!