”Järvsöfaks gjorde ett bra lopp”

TRAV

Tränaren Jan-Plov Persson om loppet

Järvsöfaks fick kapitulera – i sitt eget lopp på Hagmyren.

Sonen Fakse spöade regelrätt farsan inför hemmapubliken.

Därmed är det tronskifte i kallblodseliten.

– Järvsöfaks sänkte sitt rekord med 1,5 sekund. Men Fakse som stod 20 meter före gick en fantomtid, säger Persson.

Allt var upplagt för en avskedsföreställning som skulle sluta med seger. Men i stället för känslofyllda hyllningar fick Järvsöfaks smita ut bakvägen.

Publiken tystnade

Hans nioårige son Fakse blev för svår och gick inte att besegra. Den stora hemmapubliken på Hagmyren tystnade när Järvsöfaks aldrig kunde koppla greppet. Att hämta in 20 meters tillägg blev för tufft – något som Jan-Olov Persson befarade på förhand. Han hade i sitt officiella V75-tips rankat Fakse etta och Järvsöfaks tvåa.

– Fakse är en otroligt bra häst som gjorde ett kanonlopp när jag körde honom i Norge näst senast. Jag tror att han och Åsajerven kommer att ta över Järvsöfaks krona, säger Jan-Olov Persson.

Han var inte speciellt besviken över att seger nummer 197 uteblev för Järvsöfaks. Kallblodsfenomenet travade nytt rekord 1.21,9 medan Fakses segertid var 1.22,4.

”Ett bra lopp”

– Järvsöfaks gjorde ett bra lopp och sänkte sitt rekord med 1,5 sekund över medeldistans och voltstart. Han underskred svenska rekordet och det är inte dåligt av en 15-åring, säger Persson.

– Även om vi fick stryk är det bara naturligt att Järvsöfaks söner flyttar fram positionerna ett snäpp till. Jag gläds verkligen med Fakse och hästens ägare.

Järvsöfaks fortsätter jakten på 200 segrar och det fattas fyra segrar till drömgränsen.

Var på gott humör

Nästa start blir troligen i Svenskt Mästerskap på Bergsåker 29 augusti.

Trots förlusten var Jan-Olov Persson på ett mycket gott humör. Han avslutade lördagskvällen med en stor privat fest i centrala Hudiksvall.

I dag fyller Persson nämligen 50 år.

– För säkerhets skull har jag sett till att inte ha några styrningar i Bollnäs under söndagen, säger jubilaren med ett skratt.

Michael Carlsson/
Robert Okpu