Brolin: Missar inte V75 på Hagmyren

TRAV

Dessutom: Här är hans bästa drag till hemmabanan

Foto: Tomas Brolin på årets hästgala. Här delar han tillsammans med Jonas Björkman, f d tennisproffs, ut pris till årets kusk Örjan Kihlström.

Tomas Brolins smultronställe på sommaren?

Hagmyrens travbana utanför Hudiksvall om han själv får välja.

– Jag har varit här sedan jag låg i barnvagnen. Det är riktigt mysigt, säger den nyblivna pappan och tipsar om bra vinnare när V75 gästar gamla hemmabanan.

Fotbollsstjärna, affärsman, krögare och – oerhört travintresserad. Tomas Brolin är dessutom uppfödare och ägare av flera hästar. För en dryg månad sedan blev han även pappa för andra andra gången. Hans sambo Katrin Strömberg födde en dotter som nu Tomas ägnar stor tid åt. Han har även sonen Sebastian från ett tidigare förhållande.

– Det känns fantastiskt att ha blivit pappa igen. Allt har gått jättebra och vi är överlyckliga, säger Tomas Brolin till Trav365.

Han sitter i bilen på väg från Stockholm till Hudiksvall. En stor anledning är att V75 gästar hans gamla hemmabana Hagmyren. Via sin pappa Rune Brolin (som är amatörtränare) fick Tomas tidigt följa med på travbanorna. Han är uppvuxen på en bondgård i Finflo och har alltid haft en förkärlek till hästarna.

– Farsan drog med mig till travet redan när jag låg i barnvagnen. Först minnet är från sex, sju års ålder men då sprang man mest omkring och köpte glass. Sedan tilltog intresset och parallellt med fotbollen var det mycket trav under en period. Jag hängde ofta på Hagmyren så fort jag fick chansen, säger Tomas Brolin.

”Missar aldrig V75”

Travintresset är fortfarande starkt och inför helgens V75-tävlingar på Hagmyren är han självklart på plats.

– V75 på Hagmyren missar jag aldrig om jag är hemma i Sverige. Jag och mina gamla polare har som tradition att alltid träffas och sitta ute i gröngräset med kaffekorgen. Först går man en sväng på stallbacken och hör det senaste surret och sedan gör vi ett gemensamt system. Vi sitter alltid vid starten en bit in på upploppsrakan. Det är fantastiskt trevligt och avkopplande. Ett riktigt smultronställe på somarna.

– Hagmyren är en av Sveriges trevligaste banor. Framförallt på sommaren är det mysigt när man kan sitta ute och titta på loppen. Jag har redan varit där två gånger i sommar, men däremot har det inte blivit så mycket andra travbesök ute i landet. Jag har ju haft lite annat att tänka på senaste månaderna, säger Brolin och syftar på den nyfödda dottern.

Hyllar Järvsöfaks

Runt Hagmyren med omnejd kan man också känna travhistoriens vingslag. Legendarer som familjen Nordin, Stig H Johansson och en viss Järvsöfaks kommer från trakten. Tomas Brolin medger att han har haft stor nytta av kallblodskungen i sitt V75-spelande.

– Järvsöfaks är ju ett fenomen och har inte förlorat många gånger på V75. Jag brukar alltid spika honom och faktum är att det ofta brukar bli höga utdelningar på V75 trots att han vinner. Jag spikar honom även den här veckan och det vore fantastiskt om han vann i den sista starten han gör på hemmabanan.

– "Faxen" har betytt oerhört mycket för svensk travsport. Och även för Hagmyren och Hudiksvall. Det kommer alltid extra mycket publik när han startar. Även folk som inte kan så mycket om trav vet ofta vem Järvsöfaks är.

Har du några bra V75-drag att bjuda på?

– Jag gillar att ha två spikar på V75 för att kunna sprida ut strecken i de andra loppen. Jag går ut hårt och spikar även Ecco Flax med Jim Frick i den första avdelningen. Han var grymt bra från "dödens" senast och Frick satt bara och åkte förbi en så bra häst som Lamborghini S.T. Jag gillade vad jag såg och med samma form nu måste han bli svårslagen.

– Min roliga luring i omgången är Victory of Mercy (V75-4). Han vann enkelt trots ett tungt lopp senast och är i kanonform. Hästen är lite streckad i förhållande till vinstchansen och måste med på alla lappar. Kan även vara en kul chansspik.

– Sedan tror jag att Evidence Ås och Erik Adielsson vinner gulddivisionen. Det här är inte århundradets bästa guldlopp och Evidence Ås har haft lite oflyt på slutet. Han var riktigt bra när han vann försöket till Sweden Cup och ska hålla samma nu enligt uppgift. Jag har feeling för att han sitter där nu, säger Tomas Brolin till Trav365.

Michael Carlsson, Minimedia