Elitloppet 2020

Elitloppstränaren: ”Har påverkat mig mycket”

Doldisen Jarmo Niskanen om: • Uppleva pojkdrömmen med start i Elitloppet • Otäcka kraschen som kunde förändrat allt

Av: 

Andreas Örtengren

TRAV

På söndag startar den svenske tränardoldisen Jarmo Niskanen Earl Simon i Elitloppet – som en av förhandsfavoriterna.

I december 2018 kunde allting ha slutat annorlunda – då han kraschade i ett travlopp och blev liggandes medvetslös på backen.

– Händelsen har påverkat mig mycket, säger 57-åringen.

Som treåring kom Jarmo Niskanen till Sverige och Hälsingland.

Han är mycket av en doldis i Sverige – på grund av att han sedan många år tillbaka bedriver sin träningsverksamhet i Frankrike.

– Jag har ett trettiotal hästar varav 22 av dom finns i Grosbois. Jag trivs bra med livet och verksamheten även om det dessa dagar kan vara svårt att hitta hästägare. Allt detta med corona gör ju att det är svårt att motivera eventuella hästägare, säger Jarmo Niskanen, 57.

”Kändes inspirerande”

Den 13 maj vann hans Earl Simon Prix des Ducs de Normandie med kusken Franck Ouvrie. Efter segern blev Earl Simon inbjuden till Elitloppet av Solvallas sportchef Anders Malmrot.

På söndag får Jarmo Niskanen uppleva pojkdrömmen – för första gången: en start i Elitloppet.

– Det kändes inspirerande och väldigt roligt att kunna ha en häst med över huvud taget. Att han sedan känns så fin som han gör just nu är ju ännu mer intressant förstås. Jag ville ju verkligen ha honom med i år och när väl inbjudan kom kändes det helt fantastiskt, säger Jarmo Niskanen om att få den rosa Elitloppsbiljetten.

Däremot log inte fru fortuna mot Niskanen och Earl Simon i spårlottningen. Inför lottningen var Earl Simon seedad tillsammans med Propulsion. Båda drog spår 8 i varsitt heat.

– Det var ju naturligtvis inte optimalt för vår del men jag hoppas verkligen att vi ska få en rejäl chans ändå. Kusken får försöka hamna vettigt på det och ambitionen är förstås ändå att ta sig till final, säger Niskanen.

”Det var en otäck händelse men jag klarade mig ändå rätt så bra efter omständigheterna”, säger Jarmo Niskanen om olyckan i december 2018.
”Det var en otäck händelse men jag klarade mig ändå rätt så bra efter omständigheterna”, säger Jarmo Niskanen om olyckan i december 2018.

Gör debut på svensk mark

Hur klarar Earl Simon av att eventuellt köra två heat?

– Känslan är att han borde klara två heat bra då han återhämtar sig snabbt efter loppen. Det är alltid lite svårbedömt men absolut inget som jag känner mig orolig inför. Efter insatsen senast i Caen blev han något av en världsstjärna över en natt. Jag kan inte motståndet men gör allt för att ha min häst i så fin författning det bara går.

Även stjärnkusken Franck Ouvrie (tvåa i Prix d’Amérique 2020 med Davidson du Pont) gör sitt första besök på de svenska travbanorna.

– Jag tror det ska gå bra. Han är en erfaren och skicklig kusk som kört många lopp på bland annat Vincennes. Han är noggrann och att han inte kört på Solvalla tidigare är inget som oroar mig på förhand, säger Jarmo Niskanen.

Otäcka kraschen på Le Mans i december 2018.

Fick spricka på en ryggkota

Just nu lever Jarmo Niskanen sin dröm. Den 18 december 2018 kunde allting ha slutat annorlunda.

På travbanan Le Mans krokade flera ekipage ihop under loppet vilket medförde en kedjereaktion. Bland annat slungades Jarmo Niskanen i backen tillsammans med Yoann Lebourgeois. Båda blev liggandes på banan och fick föras till sjukhus med ambulans.

Jarmo Niskanen klarade sig mirakulöst men bröt fem revben, fick en spricka på en ryggkota, hjärnskakning och blod i lungorna.

Den otäcka kraschen finns kvar i Jarmo Niskanens medvetande.

– Det var en otäck händelse men jag klarade mig ändå rätt så bra efter omständigheterna, men visst har händelsen påverkat mig mycket. Jag kör mycket mindre lopp med tanke på ryggen. Ryggbesvären fanns innan olyckan och jag får helt enkelt ta det lugnare.

Under onsdagen inleder Jarmo Niskanen och Earl Simon resan mot Sverige.

– Det är absolut ingen fördel att vi behöver resa gentemot de svenska hästarna men samtidigt så är det inget som bör vara något problem.

Elitloppet avgörs på söndag med försök 1 klockan 17.20. Försök 2 körs 17.45. Finalen sänds i TV4 med start klockan 20.30.

Publisert:

LÄS VIDARE

Skrällen: Per Linderoth kör sitt första Elitlopp

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Elitloppet 2020

Elitloppet

Solvalla

Trav

V75

Hästar