Elitloppet 2020

Hög smäll låg bakom galoppen i Elitloppet

Kusken: ”Han blev totalt livrädd”

Av: 

Daniel Söderbäck

TRAV

Disco Volante galopperade direkt i Elitloppet.

Anledningen: en hög smäll utanför Solvalla – som gjorde att polisen fick ingripa, enligt Travronden.

– Han blev totalt livrädd, säger kusken Carl Johan Jepson till Trav365.

I det första Elitloppsförsöket på Solvalla under söndagen blev dagen förstörd direkt i starten för Disco Volante och kusken Carl Johan Jepson.

Stjärnhästen galopperade redan innan den nådde fram till startbilen.

Förhördes på plats

Anledningen till galoppen? En hög smäll utanför Solvalla, som gjorde att polisen fick ingripa och förhörde personen på plats. Det rapporterar Travronden.

– Jag kan bekräfta att polisen i Sundbyberg rapporterat om att man påträffade en person med en raket på pinne. Personen i fråga kan ha gjort sig skyldig till brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, dessutom kan det vara tal om brott mot ordningslagen då det krävs särskilt tillstånd för användande av denna typen av vara. säger Per Fahlström, presstalesperson på polisregion Stockholm, till facktidningen.

”Han var laddad”

Smällen kom dryga tre minuter innan start och kusken Carl Johan Jepson kunde inte få Disco Volante lugn.

– Efter att jag gjort provstarten hördes det en form av explosion. Det var ju tyst på hela Solvalla, så alla som var där hörde. Min första tanke var att det var ett sulkydäck som exploderade, men nästan direkt förstod jag att det måste varit något annat, med tanke på smällen. Det hördes att ljudet kom utifrån, säger Carl Johan Jepson till Trav365.

– Hästar reagerar olika och Disco är känslig, han blev totalt livrädd. Jag fick så mycket att hålla i och han slappande aldrig av. Jag fick chansa och skritta emot startbilen i bakvarv för att få iväg honom felfritt. Så här i efterhand blev det ett felbeslut.

Carl Johan Jepson tror att Disco Volante mycket väl kunnat hävda sig i Elitloppet.

– Han kändes jättefin i värmning och han var laddad, men på rätt sätt. Det fanns ingenting att klaga på. Så som han kändes skulle han mycket väl kunnat ha varit med i striden. Det är klart att vi hade velat varit med hela vägen, säger kusken.

”Kändes surt”

Har du varit med om något liknande?

– Att hästar blivit skrämda har man varit med om, men att någonting ska hända i ett Elitloppsförsök utanför arenan som får en negativ effekt: nej, det har nog knappast hänt innan och förhoppningsvis händer det inte igen.

Jag misstänker att man laddar extra som kusk inför en Elitloppsstart. Hur känns det med lite distans?

– Man får försöka att släppa det och blicka framåt, det gör jag hela tiden även när det går bra. Jag brukar säga att det inte finns någonting som heter otur i trav, men jag vet i fasiken om inte det här hamnar under den här rubriken. Det kändes så klart surt för alla runt hästen.

Publisert:

LÄS VIDARE

”Det var 100 procent hans sista start...”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Elitloppet 2020

Elitloppet

Solvalla

Trav