Hasse Backe: Varit en makalös upplevelse...

Superhästen Greenshoe har gjort sin sista start - fotbollsprofilen om osannolika resan: ”Helt annan division”

Av: Erik Pettersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Bildbyrån
Hasse Backe.

Med tolv segrar och 13 miljoner kronor insprunget på 17 starter.

Superhästen Greenshoe, tre år, har gjort sin sista start – och går till avelsarbete i hemlandet USA.

– Det är en obeskrivlig resa, att jag fått uppleva ett sånt fartvidunder som ägare, säger delägaren tillika fotbollsprofilen Hasse Backe.

Han kan vara den bästa travhäst som någonsin satt sin fot på en travbana. Men något riktigt svar på det får vi inte. Fantomhästen Greenshoe, tränad av Marcus Melander i USA och delägd av Unibet-grundaren Anders Ström tillsammans med tv-profilerna Hasse Backe, Lasse Granqvist och Morten Langli, har nu gjort sin sista start. 

Andraplatsen bakom stallkamraten Gimpanzee i Breeders Crown var det sista travfansen runt om i världen fick se av hästen på tävlingsbanan.

– Nu är det över, konstaterar delägare Hasse Backe.

Han fortsätter:

– Det är fertilitetstester den 20 november, sedan går hästen till avel.

”Accelererat som ingen annan häst”

Tolv segrar och 13 miljoner kronor intjänat på 17 starter i livet och ett rekord på 1.08,2 över 1 609 meter, blev Greenshoes relativt korta, men våldsamt imponerande cv.

– Det är en obeskrivlig resa, att jag fått uppleva ett sånt fartvidunder som ägare. Att inför varje lopp att han är med därframme, det bara är så. Få se honom utnyttja sin fart de sista två quarters, när Sears (kusken, Brian) vridit ut och han har accelererat som ingen annan häst. Det är en makalös upplevelse, jag har sett alla lopp via datorn nattetid och suttit uppe vid tretiden på natten. Inledningsvis kände man sig lite orolig då han galopperade och dummade sig bakom startbilen, men sen kom utvecklingen och mognaden som treåring. 

– Det var ju egentligen bara i Hambletonian han blev het i båda heaten.

Där slutade superhästen ”bara” tvåa - både inför- och efter har han varit överlägsen sina kullkamrater.

– Vilken individ! klargör Backe.

– Han joggade 1.08,2 i Lexington, men sen en vecka senare kom regnet. Tänk om Sears fått släppa loss hästen någon gång, det är ju garanti på världsrekord...

”Kommer aldrig få uppleva något sånt här igen”

Hästen syndikerades tidigare för 140 miljoner kronor och kommer att stå uppstallad som avelshingst på anrika Hanover Shoe Farms.

Ett levande föl efter Greenshoe kommer, första året, att kosta 25 000 dollar.

– Jag får åka över till Hanover-farmen och hälsa på- och tacka honom för allt. Det kommer jag göra, för något sånt här kommer jag inte få uppleva igen. 

Att sluta som treåring var givet för ägarna, då pengarna är enorma i aveln.

– Anders (Ström) är majoritetsägare och med den ekonomin som det är i aveln vore det inte försvarbart att inte sluta tävla, men det kommer nog alltid ligga och gnida i mig, jag hade verkligen velat se honom utvecklas som fyraåring, vad hade det kunnat bli?

Satsar på avel - i Sverige

Tillsammans med delägarkollegan och vännen Lasse Granqvist siktar nu Hasse Backe på att betäcka några ston i Sverige 2020 med sperma från Greenshoe.

– Aveln kittlar verkligen, det måste jag säga. Jag och Lasse ska prova lite själva med avelsbiten där. Det skulle vara kul att få vara med och ta fram en första avkomma efter Greenshoe i Sverige. Fungerar han på fryst sperma så testar vi. Han fungerar väldigt bra på Muscle Hill-ston, så det är det vi letar efter.

– Jag har inte läst igenom kontraktet supernoga med Hanover, men det kommer inte släppas speciellt många betäckningsrätter till Europa första året, det är ett fåtal. Aveln blir som sagt jättekul. Hur ser första avkomman ut, liksom? Det är många som ringer mig angående Greenshoe och betäckning, så han är populär.

Har ni i ägargänget köpt in någon ny häst?

– Ja, vi köpte in Built Right i Lexington (kostade 150 000 dollar) som vi kör, vi fyra som är med på Greenshoe. 

– Sen så köpte jag och Lasse en Uncle Lasse-hingst på Kriterieauktionen som jag tyckte var fin. Sedan har jag några starthästar till, jag måste ha starthäst här hemma. 

Publicerad:

LÄS VIDARE