Redén: ”I så fall är Prix d’Amérique ett mål...”

Daniel Redén i stor intervju om • Derbyvinsten med Francesco Zet • Chockbeskedet i tv: ”Det är väldigt mycket pengar involverat”

Daniel Redén om Francesco Zet och superhästens framtid: ”Man vill visa upp honom för den svenska travpubliken och hela världen”.
Daniel Redén om Francesco Zet och superhästens framtid: ”Man vill visa upp honom för den svenska travpubliken och hela världen”.

Daniel Redén vann nyligen sitt första Derby med Francesco Zet.

Efteråt har dock mycket av snacket handlat om att hästen kan ha gjort sin sista start.

Nu lämnar dock tränaren dörren på glänt för en fortsatt tävlingskarriär.

– Vi ska fundera över framtiden men vi har alltid gillat att tävla hästar länge, säger Daniel till Trav365.

En dryg vecka efter att Daniel Redén, Örjan Kihlström och Francesco Zet vunnit Derbyfinalen har livet börjat återgå till det normala. Årets, kanske livets, viktigaste uppgift för den fyraårige superhästen är så lagd till handlingarna och givetvis slutade det som så många gånger förr – med en imponerande seger.

Så här med en dryg veckas distans till det hela, hur sammanfattar du upplevelsen att för första gången stå som Derbyvinnare?

– Det var jättestort men för stunden mest en lättnad för mig. Det är skitjobbigt att stå vid sidan i de här större loppen och det har varit några riktigt tuffa veckor för oss. Hela stallet behöver en vilopaus. Jag kunde inte ta in segern på allvar förrän någon dag efteråt. Det har dock blivit några repriser, absolut. Han är väldigt unik på alla sätt, berättar Daniel för Trav365.

”Man känner sig odödlig”

Hur klär du egentligen i gult och hur ofta kommer du att plocka fram kostymen?

– Oj, jag vet inte om jag klär speciellt bra (i gult) men den hänger där uppe i sovrummet. Jag vet inte var jag ska placera den.

På förhand hade nog de flesta räknat med att Timo Nurmos Lulius Boko skulle sitta i ledningen, med Francesco Zet utvändigt. Så blev dock inte fallet.

Istället valde Kihlström ett avvaktande upplägg i ryggar och många hemma i tv-sofforna hann säkert bli riktigt nervösa. Skulle det bli för långt fram när attacken väl sattes in?

– Man hörde inte speciellt bra där jag brukar ställa mig på Jägersro, mitt turställe, och tyckte med ögat att det gick väldigt sakta i loppet. Örjan kunde dock sitta kvar och vara trygg med det. Francesco inger ett väldigt lugn till kusken och gör att man känner sig odödlig bakom honom.

I sista sväng tycktes dessutom hästen tappa rytmen och en galopp hängde i luften. Kusken, och Francesco för den delen, lyckades dock undvika katastrof.

”Man måste ju gambla”

Daniel, som befann sig långt från händelsernas centrum, hade ingen aning om vilket drama som höll på att utspela sig i slutkurvan.

– Det gick så otroligt fort på sista långsidan och sedan kom han in i svängen. Hade det varit en vanlig häst så kanske det blivit galopp men jag tror att Francesco visste vad som gällde, att det var något stort på gång, och han skulle aldrig tolerera en galopp där. Han redde nog ut situationen lite själv, med hjälp av Örjan.

Hur arg hade du blivit på dig själv om det slutat med galopp i sista sväng när du, som nu, plockat av bootsen på honom?

– Då hade jag nog surat både en och annan gång, så är det, men man måste ju gambla och våga för att vinna. Det var kanonhästar med i loppet.

Hur tacksamt är det att i ett sådant läge ha en kusk som Örjan i sulkyn?

– Det är väl tacksamt att ha honom mer än bara där? De passar varandra väldigt, väldigt bra.

Hur har hästen tagit loppet?

– Han känns oförskämt bra. Jag körde honom i går måndag och det kändes som om han skulle explodera. Jag får nog träna ner honom lite inför Breeders Crown...

”En enorm trygghet för mig”

En stund efter Derbyfinalen besökte Redén tv-studion i V75 Direkt och kom där med det för många chockerande beskedet att detta kanske var sista starten för Francesco Zet – någonsin. Hans tjänster i aveln är nämligen oerhört efterfrågade.

Riktigt så blir det dock inte då Daniel alltså redan berättat om att det inom kort väntar en start i fyraåringsloppet Breeders Crown.

Vilka faktorer kommer att spela in för kretsen kring hästen när ni väger för- och nackdelar kring ett eventuellt fortsatt tävlande efter säsongen?

– Det finns många faktorer, även jag kanske inte vill gå in på alla här. Vi ska först testhoppa med honom och se hur kvaliteten på hans spermier ser ut. Det är inte bara att säga att han ska gå till aveln, först ska många tester göras. Vi i Stall Zet ska ha en sittning och fundera över framtiden men vi har alltid gillat att tävla hästar länge.

Om Francesco mot förmodan blir avelshingst på heltid inom kort, vad betyder detta för dig som företagare rent ekonomiskt?

– Det kostar att driva runt ett sådant här stall, det gör det, och eftersom vi aldrig har haft en sådan här häst är det väldigt mycket pengar involverat. Om han går till aveln så vore det en enorm trygghet för mig att ha. Man avlar på talang, styrka och tävlingsresultat och han har precis alla tre ingredienserna för att bli en fruktansvärt bra avelshingst.

Prix d'Amerique – ett av målen

Inget beslut är dock ännu taget angående framtiden för Francesco Zet, enligt tränaren ofta beskriven som ett ”unikum”. Det enda som tycks vara bestämt är att det blir en start i Breeders Crown, samt att man avstår Europaderbyt. Vid en eventuell fortsättning som tävlingshäst finns det gott om större lopp att fästa blicken på.

– Man vill visa upp honom för den svenska travpubliken och hela världen. Om han fortsätter tävla, och kan utvecklas ytterligare ett snäpp under vintern, då kan det bli riktigt, riktigt, riktigt bra. I så fall är Prix d'Amerique ett av målen, absolut. Han skulle nog göra sig väldigt bra gällande på Vincennes.

Detta får det säkert att vattnas i munnen på många travälskare runt om i landet. Daniel berättar vidare att även Don Fanucci Zet och Hail Mary kan bli aktuella för det franska storloppet, även om det givetvis ännu är lång tid kvar tills slutet av januari. Mycket kan hända fram tills dess.

Daniel Redén och dottern Jacqueline Isabell Delicious kramas efter Derbysegern.
Daniel Redén och dottern Jacqueline Isabell Delicious kramas efter Derbysegern.

”Otroligt dålig pappa”

Samtalet lider mot sitt slut. Just i dag vräker regnet ner över Furuby Gård där han har sin verksamhet. Livet går dock vidare som vanligt. Hästarna ska tränas och stallet drivas. Ansvaret är stort för landets främsta travtränare men han hinner trots det även umgås med familjen.

Under måndagen kunde han koppla av och tillbringa värdefull tid med sjuåriga dottern Jacqueline Isabell Delicious, döpt efter Daniels tidigare stjärnhäst Delicious U.S..

Hur skönt är det att ibland släppa allt som har med travet att göra och bara vara pappa Daniel?

– Jag tycker att jag är en otroligt dålig pappa. Jag försöker vara där för min dotter så mycket jag kan men oftast när jag kommer till ”Jackie” är man väldigt trött.

– Det ska bli skönt med en paus i vinter, då ska vi hitta på något kul. Det finns mycket annat i hennes liv som hon tycker är roligare än hästarna, avslutar Daniel.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!