”Han leder runt om och är totalt stenklar”

Carlssons V75-tips söndagen 3 september från Jägersro

Publicerad 2023-09-03

A Fair Day spikas på V75 på Jägersro i dag då Derbyt körs.

Det har blivit dags för en av svensk travsports största klassiker – Svenskt Travderby.

I år finns det ingen solklar favorit som exempelvis Calgary Games eller Francesco Zet med i startfältet.

En öppen historia på förhand men mitt tips är att Johan Untersteiner vinner med Dancer Brodde – och får därmed  ikläda sig den gula derbykavajen för andra gången.

Det roliga draget är Coquaholy.

Bästa spiken i omgången är dock A Fair Day som leder runt om och är totalt stenklar.


Här ryggar ni Sportbladets V75-system:


ANNONS: V75 med Derbyt i dag. Här kan ni haka på andelssystemen. Spelstopp: 15.00. [Extern länk]


V75-1

Travfesten fortsätter den här derbyhelgen på Jägersro med V75 även under söndagen som kryddas av Derbystoet och Svenskt Travderby. Mer om dessa läser ni längre ner, där Johan Untersteiner har chansen på sin andra gula derbykavaj efter att tidigare ha vunnit Derbyt med Cyber Lane. Det är också stor chans att Johan Untersteiner inleder V75 genom att vinna med storfavoriten 5 Karat River. Hästen har inte missat prispallen i år på åtta starter och efter den vattentäta segern näst senast så var han oerhört tapper som tvåa från dödens senast i V75 på Åby, tillika finalen i Silverdivisionen. Toppformen sitter där och här har han en lämplig uppgift. Karat River är startsnabb och lär ta ledningen tämligen omgående. Sedan blir han oerhört svår att passera på den ”självspringande” sommarbanan Jägersro. Spik.

V75-2

12 Moses Di Quattro är obesegrad efter tre starter i sin nya regi hos Tomas Malmqvist och han har övertygat vid segrarna. Näst senast vann han helt överlägset i Kalmar och senast kopplade han enkelt greppet till slut efter en fin resa och vann med krafter kvar. Det ser onekligen ut som att Moses Di Quattro har lite pengar på sig i förhållande till sin kapacitet, och han är given första häst trots spår tolv och debut över lång distans. Öppet bakom honom ifall favoriten sviker, men det känns tryggt med de fem hästar som får göra honom sällskap på systemet.

V75-3

Finalen i Derbystoet och favorit är Jörgens Westholms 2 Queen Belina som såg jättefin ut vid segern i sitt uttagningslopp. Det fyraåriga stoet satt fast i Oaks förra året som trea, vann sedan Breeders Crown och drog vinstlotten i spårlottningen nu och fick bästa läget med bricka två bakom bilen. Hon är startsnabb och tillsammans med Örjan Kihlström lär det vara en bra chans till en ny storloppsseger. Timo Nurmos har dock en het trio med i loppet och såväl 4 Jennifer Sisu, 5 Aurelia Express och 9 Bonneville W.I. vann sina uttagningslopp i bra stil. Jennifer Sisu har utvecklats väldigt mycket i år och var först heroisk tvåa i Stosprintern från dödens bakom vinnande 3 Julia Sisu. Därefter var hon även tvåa i Stochampionatet. Hon vann sitt försök enkelt från ledningen och inte omöjligt att hon nu kan ta hem en välförtjänt storloppstitel. 5 Aurelia Express var knappt slagen som tvåa i Oaks i fjol och har utvecklats ytterligare i år. Imponerade stort när hon vann sitt uttagningslopp till Stochampionatet från dödens, och avslutade med ett varv efter 1.10 som femma i finalen. Hon vann sitt uttagningslopp till Derbystoet efter att fått öppna tufft för ledningen via 1.08 första 500 metrarna. Är snabb ut och blir att räkna med i finalen. 9 Bonneville W.I. vann Oaks i fjol efter att ha körts fram utvändigt om ledaren. Det har varit trögt för hästen tidigare i år då hon var sjuk i somras men i uttagningsloppet visade hon att hon är tillbaka med besked. Bonneville W.I. såg kanonfin ut och travade bra när hon från dödens tog en övertygande seger med krafter kvar. Spår nio nu och rygg på en startsnabb häst och av intrycket senast kan hon mycket väl vinna igen.


Här ryggar ni Sportbladets V75-system:

ANNONS: V75 med Derbyt i dag. Här kan ni haka på andelssystemen. Spelstopp: 15.00. [Extern länk]


V75-4

1 A Fair Day har en skräddarsydd uppgift och klarare än så här blir inte en spik. Ni minns uppvisningen i V75 i Kalmar under midsommar va? När hästen flög förbi fältet till en imponerande seger och Oscar Ginman gjorde segergest långt innan mål. Senast var A Fair Day ute i derbykvalen och satt då fast med gott om krafter kvar i loppet som vanns av Coquaholy. Med lucka till slut hade hästen säkerligen varit i final. Nu är förutsättningarna helt perfekta för startsnabba A Fair Day som håller upp ledningen från innerspåret och sedan kan ingen rubba honom över den korta distansen. En klassisk spets och slut.

V75-5

Dags för K.G. Bertmarks Minne, även kallat ”Amatörernas Elitlopp”. 4 Con Crowe är favorit och segermaskinen är nog bästa hästen i fältet och körs av den bästa(?) kusken Håkan B Johansson. Den sistnämnda är i alla fall väldigt rutinerad och säker. Hästen fick överta ledningen i sitt försök och vann enkelt. Nu lär det dock knappast bli samma promenad i parken, då 2 Freedom N.O. är startsnabb och lär vara aspirant på täten. Han imponerade vid en seger tidigare i somras då han från ledningen vann i Jarlsbergs efter att ha öppnat första varvet efter 1.10. Trots det stod han till mål. Näst senast provades han i Norskt Mästerskap men räckte då inte i loppet som vanns av Stoletheshow. Senast spurtade han till seger i kvalet till K.G. Bertmarks och han kommer i toppform och har ett perfekt läge. 5 Eldorado satt fast med krafter kvar bakom vinnande No Limit Express i V75 i lördags. Kan slå till liksom 3 Gilmore Trot som också är i knallform och jagar tredje raka. Besegrade för övrigt  Eldorado senast i försöket.

V75-6

Dags att kora landets bästa fyraåring i travsportens Blå Band – Svenskt Travderby med två miljoner kronor till vinnaren (fyra miljoner om hästen är premiechansad). 7 Dancer Brodde har varit förhandsfavorit sedan han vann Kungapokalen i våras. Untersteiners topptravare var förvisso ”bara” tvåa i sitt försök, men hade spår tolv och fick göra jobbet i spåren på slutvarvet och fullföljde ändå mycket bra. Han kunde dock inte få tag i en för dagen väldigt stark 4 Barack Face som imponerade stort från dödens. Den sistnämnda blir inte att leka med heller om han sköter sig i finalen. Adrian Kolgjini sa tidigt till mig i fjol att en stjärna som Upstate Face är en ”kanin” i jämförelse med Barack Face. Det finns flera olika tänkbara scenarion hur loppet blir kört, men det mest troliga är väl att katapultsnabba Love Keeper blixtrar till ledningen och släpper till stallkamraten Dancer Brodde kort därpå. I så fall torde den sistnämnda bli mycket svårslagen. Eller vad säger Erik Adielsson bakom Joviality? Loppets enda sto såg fantastiskt fin ut vid sin seger i uttagningsloppet och hon är också ruggigt startsnabb men frågan är om Adielsson vågar trycka av henne med risk att hon kanske blir för hetsig, som i Stochampionatet. Bakom de redan nämnda är det flera som kan vinna om det klaffar fullt ut. 1 Coquaholy var det ett väldigt fint intryck på över mållgången när han spurtade till seger i sitt uttagningslopp. Det var andra starten i hästens nya regi Tomas Malmqvist och dessutom Björn Goops val i loppet, efter att han även kvalat in Working Class Hero som han är obesegrad tillsammans med. 10 Xanthis Harvey vann Kriteriet i fjol men var inte som bäst i sitt uttagningslopp och borde ha vunnit från ledningen kan man tycka. Men här finns det nog mer att hämta och Daniel Redén aviserar spännande ändringar i balansen och jag saxar följande följande rader från Redéns hemsida: ”Vi kommer även göra stora skillnad på balansen, han kommer lättas från isvetsade järnskor med sula till aluminiumpäron med sula. Jag har kört två jobb med den balansen och det har funkat jättebra. Det kommer göra många meters skillnad om det funkar. Vi måste gambla lite i en Derbyfinal”.

Sist men inte minst vill jag nämna 12 Esposito som gjorde en heroisk insats som tvåa i sitt försök efter att ha fått öppna 1.07 första 500 metrarna och ändå stod emot till kort före mål. Spår tolv nu innebär att det måste hända konstiga saker i loppet och att han kan lifta med på innerspår och få luckan till slut. Men större under har skett i travlopp och kommer favoriterna bort så kan han vara en riktig bedömare. Eller som Timo Nurmos säger; ”Esposito är inte sämre än någon annan i loppet, men man vinner normalt inte från spår tolv”.

V75-7

Ett stayerlopp över dryga tre varv avslutar och berättigad favorit är 4 Windmill Jam. Han är förvisso utan seger ännu i år men har gjort flera bra prestationer och senast satt han fast med gott om krafter kvar i sitt uttagningslopp till Derbyt. Med lucka i tid hade han varit med i finalen istället. Det kan mycket väl bli så att hästen körs till spets här efter en bit, och även om den långa distansen är nytt för honom, torde han kunna leda länge, kanske till mål. Men det finns flera tuffa ”långdistansare” på tilläggen och en av dem är 8 Cash Winner som vann enkelt över tre varv senast på Solvalla efter ett perfekt lopp. Han höll bra från dödens som tvåa gången innan och styrkan och toppformen sitter där för att kunna ta en ny seger om det klaffar. 9 Under Armour är en häst som både är väldigt stark och väldigt snabb. Senast avgjorde han ett sprinterlopp och vann på 1.10,5 i övertygande stil. Gången innan dess var han ute över den udda distansen 3694 meter och avslutade bra till andraplatsen. Given i tätstriden här.


Här ryggar ni Sportbladets V75-system:

ANNONS: V75 med Derbyt i dag. Här kan ni haka på andelssystemen. Spelstopp: 15.00. [Extern länk]


Carlssons tre hetaste:

4 Jennifer Sisu (V75-3)

Tvåa i både Stosprintern och Stochampionatet. Slår till med en storseger nu i Derbystoet?

1 A Fair Day (V75-4)

Fastlåst i derbykvalet. Leder runt om nu. Helt stenandes klar.

1 Coquaholy (V75-6)

Såg lysande ut senast. Kan sänka alla med klaff.

Carlssons V75-system

V75-1: 2 Karat River (1–4)

V75-2: 12–9–7–3–4–10 (1–6)

V75-3: 2–4–9–5–3–1–6 (7–12)

V75-4: 1 A Fair Day (5–2)

V75-5: 4–2–3–5–10 (8–9)

V75-6: 7–1–5–4–10–3–12–2 (11–9)

V75-7: 4–8–9 (3–1)

5040 rader/2520 kronor

Följ ämnen i artikeln