Väderkaos på V86: ”Det är inte optimalt”

Så förbereder sig Åby och Solvalla: ”Gör allt vi kan”

Stora mängder nederbörd väntas till de båda V86-banorna.

Banpersonalen på Åby och Solvalla berättar om de tuffa väderförhållandena.

– När jag såg prognosen kände jag att det här kommer att gå åt helvete, säger banmästaren på Solvalla, Markus Peterson, till Trav365.

Under onsdagskvällen saxas V86 mellan de två banorna Åby och Solvalla.

Enligt väderleksrapporterna väntas det bli besvärligt.

I Mölndal, strax utanför Göteborg, säger prognosen att det ska bli fem plusgrader och falla en hel del regn.

Tidigare i veckan stängde de ansvariga på Åby ner banan för att ha den i bästa skick inför kvällens stora streckspel.

Anläggningschefen Oskar Uhrberg berättar om förutsättningarna.

– Just nu har vi fullt upp med att förbereda oss. Det är naturligtvis inte optimalt och vi gör allt vi kan för att ha banan i så bra skick som möjligt. Det handlar om att ta bort det saltade materialet och lägga på nytt. Just nu är det bara att köra på men det kommer bli blött, säger han till Trav365.

”Tuffa förhållanden”

Även på Solvalla befarar man att det kan bli stora besvär inför kvällens arrangemang.

Enligt förmiddagens prognos spås det ett par plusgrader med regn och snö.

Den pressade banmästaren hoppas att tävlingarna ska kunna genomföras på ett bra sätt men är samtidigt orolig över den svåra vädersituationen i Stockholm.

– Det är tuffa förhållanden, det är bara att konstatera. Under gårdagen (tisdag) hade jag valet att ta bort material då prognosen först sa snö som skulle övergå till regn på kvällen. Beslutet blev till slut att ta i snöblandat i materialet. Sedan har jag tagit bort så mycket jag har kunnat och behållit en grund av det snöblandade. Jag la även på ett grövre material ifall det blir mycket regn och även vårt senaste material uppe på, säger banmästaren, Markus Peterson till Trav365.

”Mardrömmen, fler plusgrader”

Hur pass orolig är du för tillfället?

– Så som det ser ut just nu, så känns det bra. Mardrömmen för oss här på Solvalla är om det blir fler plusgrader än väntat. Det får gärna regna men samtidigt vara så kallt som möjligt. Det har kommit en del regn på förmiddagen och när jag såg prognosen tidigare så kände jag att det här kommer att gått helvete men som läget är nu så känns det lite bättre.

– Visst finns det alltid en oro vid såna här tillfällen. Jag vet att jag gör allt jag kan för att få banan i bästa skick. Sen kan man bara hoppas att prognoserna stämmer, för de har varit väldigt missvisande många gånger.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN