Favoriten på V75: ”Borde vara ännu bättre nu”

Amatörtränare Jari Åkerfeldt om: • Snackhästen • Chanserna på lördag • Hoten på sms

Uppdaterad 2021-05-22 | Publicerad 2021-05-20

Zeolit och Jari Åkerfeldt.

Det blev seger på V86 senast för Jari Åkerfeldts Zeolit.

Nu startar den fyraåriga snackhästen på V75 från Gävletravet som favorit.

Nu berättar tränaren om chanserna till lördagens jättejackpott med 61 miljoner kronor i potten och om hoten han mottagit.

– Jag övervägde att polisanmäla de meddelanden jag fick, säger Jari till Trav365.

49-årige amatörtränaren Jari Åkerfeldt har i dag fyra hästar på träningslistan som han tränar tillsammans med sin sambo Linda Örtlund. En nivå som både Jari och Linda trivs med och de har inga planer på att utöka verksamheten framledes. 

– Nej, det har blivit att vi har så här många nu, men vi ska inte ha fler. Både jag och Linda har vanliga arbeten vid sidan om travet, så hästarna är en hobby. Vi har båda arbetat professionellt med trav när vi var yngre, men nu är det mer en bra avkoppling.

– Vi har en egen gård bredvid Stefan Melander med tio boxar och fyra hektar mark, så vi tränar på hans banor. Det är fina möjligheter och bra underlag.

Att Jari tidigare jobbat professionellt med hästar är ingen underdrift. Han började med trav redan i slutet av åttiotalet-början nittiotalet och har sedan dess arbetat för bland annat Tommy Hanné, Per Lennartsson, Stig H och Timo Nurmos, för att nämna några.

– Ja, jag har jobbat hos flera stora och flera mindre tränare och jag har kört över tusen lopp. Jag vann mitt första lopp på V75 1996. Pappa var amatörtränare och vi har alltid haft hästar inom familjen, fortsätter Åkerfeldt.

”Brukar inte bli rörd”

Trots bara fyra hästar på listan så har tränarparet en häst som varit en snackis under ett flertal V75-omgångar i år. Stallets stjärna: Zeolit. Hästen har gjort 14 starter i regi Åkerfeldt, vilket resulterat i fem segrar och 311 400 kronor i insprungna prispengar. Zeolit har dock haft lite ”stolpe ut” under sina framträdanden på de större streckspelen, men i den senaste starten, på Solvalla 12 maj, vann Zeolit på V86.

– Det blev ganska enkelt. Det var skönt att se att Erik (Adielsson) kunde komma till ledningen och köra ett snabbt slutvarv och glida undan till enkel seger. Att vinna på 13,1 på det sättet. Jag brukar inte bli rörd, men då blev jag faktiskt det. Jag gillar den här hästen och han är riktigt bra. 

– Han gick i mål med krafter kvar och jag körde snabbjobb med honom i går och han är pigg och fin. Han skulle bocka och slå, vilket inte är vanligt när det gäller honom, så han verkar ha tagit det senaste loppet bra, säger Jari.

På lördag är det återigen dags för start, denna gången på V75 från Gävletravet, där Zeolit ser ut att bli favorit i den femte avdelningen. Tränare Jari Åkerfeldt, som ofta andas optimism inför Zeolits starter, förväntar sig återigen en bra insats av sin häst.

– Tätare starter känns bra. Jag förväntar mig att han ska vara i den främre träffen och han går nog en låg tolvtid, sen får vi se hur långt det räcker. Det är inte säkert att han når ledningen, han kan öppna men Powerbank är snabb innanför, däremot kan Zeolit öppna bättre än vad vi fått se hittills. 

– Det är ett otroligt driv i honom. Man kan köra 05-tempo en bit och det känns som man kör i 35-tempo. Han har haft mycket otur och han har inte fått sätta nosen först, så det var skönt med seger senast. Han tränas hårt och borde vara ännu bättre nu inför den här starten.

Senast gick han utrustad med jänkarvagn och barfota runt om, blir det några ändringar på lördag? 

– Det kommer nog bli barfota igen, men sen avgör vi vagn efter värmning. Troligtvis blir det bike. Det viktigaste är inte den balansen för honom, utan urryckarna är viktigare. När Erik ryckte dom senast var det inte för en speed utan för att få honom skärpt. Han sover lite i loppen och slutar man köra på honom så är det svårt att få igång honom igen. Hästen är verkligen under utveckling och det känns som han är på god väg. 

Mottog hot på sms - övervägde polisanmälan

Du valde vid ett tillfälle att inte uttala dig till media gällande din hästs chanser eller utrustning. Bakgrunden ska ha varit att du mottagit hat och hot i sociala medier bland annat, vill du berätta lite om det?

– Jag vill gärna ge info, men i samband med detta har jag mottagit otrevliga meddelanden och hot via sms. Jag valde den gången att markera, att det är jag som bestämmer när jag ska uttala mig. Det var ingen bojkott egentligen utan bara ett sätt att markera. Sen ger jag ingen info till Kanal 75 av förståeliga skäl, men då vill jag informera er andra. Vill man inte ha den infon eller att jag ska bli kritiserad för att jag varit optimistisk på förhand så kan jag vara tyst istället. Jag övervägde att polisanmäla de meddelanden jag fick. 

Zeolit startar i den femte V75-avdelningen från spår fem och körs av Erik Adielsson. Loppet avgörs över distansen 2140 meter autostart och vinnaren erhåller 110 000 kronor.

FOTNOT: Under lördagsmorgonen meddelade tränaren Jari Åkerfeldt att Zeolit kommer strykas på grund av feber.

Följ ämnen i artikeln