Skickar miljonnotan – till Svensk Travsport

Förbundet om nyheten: ”Förvånande, vi har inte hört något”

Finska förbundet lägger av ansvaret på Svensk Travsport och skickar miljonnota: ””Vi har begränsade möjligheter att få tillbaka priser från hästens ägare” Maria Croon, vd på ST, svarar.
Finska förbundet lägger av ansvaret på Svensk Travsport och skickar miljonnota: ””Vi har begränsade möjligheter att få tillbaka priser från hästens ägare” Maria Croon, vd på ST, svarar.

Stjärnhästen Propulsions resultat i Finland diskvalificeras.

Det innebär att prispengar på drygt 1,5 miljoner kronor ska betalas ut till nya ägare.

En nota som finska travförbundet skickar – till svenska travförbundet.

– Vi har begränsade möjligheter att få tillbaka priser från hästens ägare, säger ordföranden Kari Eriksson.

29 oktober 2020 blev det klart.

Svensk Travsport konstaterade stjärnhästen Propulsion nervsnittad och ogiltigförklarade hans resultat på svensk mark från 2015 till och med Elitloppssegern 2020.

– Det står utom tvivel att Propulsion nervsnittades den 27 april 2015. Propulsion har startat 45 gånger, vid 38 olika tävlingstillfällen, i strid mot det svenska reglementet och djurskyddslagen, sa Svensk Travsports vd Maria Croon.

Betalar inte 26-miljonersfaktura

Stall Zet blev i samma stund skyldiga förbundet 26 miljoner kronor i prispengar som felaktigt betalats ut.

En faktura som Stall Zet med ombud bestred.

 – Vi har träffat en överenskommelse med Svensk Travsport att det inte kommer bli någon rättslig process kring den innan ansvarsärendet kring Daniel Redén är slutligt avgjort, sa Daniel Redéns juridiska ombud, Jesper Arvenberg, till Trav365.

”Misstaget har skett i den centrala organisationen”

Propulsion startade även i andra länder under tävlingskarriären. I lördags togs hans segrar och prisplatser i Finland upp hos det finska travförbundet, Soumen Hippos.

Saken gällde Propulsions två starter i Finlandia-Ajo. Han vann storloppet år 2016, var tvåa år 2017, och tjänade totalt drygt 1,5 miljoner kronor.

Man valde att diska hästens resultat - och lägger skulden på svenska förbundet, ST.

Man skickar därmed över miljonnotan över Östersjön.

– Det misstag som gjorde det möjligt för Propulsion att tävla i Finland har skett i den centrala organisationen (ST), och vi har begränsade möjligheter att få tillbaka priser från hästens ägare, säger ordförande Kari Eriksson till finska Hevosurheilu.

”Svårt att ge någon kommentar”

Svensk Travsports vd, Maria Croon, säger så här om det finska förbundets agerande.

– Vi har inte hört av dom alls, det är lite förvånande. Jag har svårt att ge någon kommentar eller reaktion på det här när vi inte haft någon direktdialog. Stämmer det? Stämmer det inte? frågar sig Croon.

– Vår grundinställning är ju, den naturliga gången, att respektive land får ta ett beslut i frågan och sedan driva det mot hästägaren. 

Rent spekulativt skulle ni (ST) kunna bli skyldiga att betala ut pengarna till finska förbundet/nya vinnarna i loppet?

– Vi ska börja att reda ut hur bilden ser ut här. Det kommer säkert att räta ut sig, bara vi får kontakt med finska förbundet, säger Maria Croon.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN