Tränaren om galoppen: ”Jag var väldigt ledsen”

Sandra Eriksson om den tunga galoppen med Swagger – och tankarna kring helgens revanschjakt

Uppdaterad 2021-06-21 | Publicerad 2021-06-17

Amatören Sandra Eriksson jagar revansch med Swagger för misslyckandet i senaste V75-starten.

Med segern klar rullade hästen över i galopp och diskades, vilket var extra tufft för 31-åringen.

– Jag var väldigt ledsen i några dagar efteråt, säger Sandra till Trav365.

Hemmatränaren Sandra Eriksson och hennes reklamhäst Swagger har vunnit hälften av karriärens 22 starter. På V75 har dock framgångarna uteblivit hittills. I näst senaste starten var ekipaget på väg mot en överlägsen seger och många hade säkert redan hunnit korka upp champagnen. Då händer det som inte får hända, Swagger rullar över i galopp på upploppet och diskas.

– Han har gjort sådär någon gång tidigare men ändå agerat stabilare i år. När galoppen väl kom tänkte jag att detta inte kunde vara sant. Det var bara sorgligt för hästen och för mig som liten tränare. Det tog några dagar innan den värsta besvikelsen lagt sig, dessförinnan var jag väldigt ledsen. Om jag är självkritisk av mig? Ja, kanske lite väl mycket ibland. Det har dock fört mig dit jag är, berättar Sandra för Trav365.

Även om man helst vill vända blad och inte blicka tillbaka på tråkiga händelser likt den i Umeå under maj månad så ber vi ändå tränaren återberätta loppet.

– Vi blev stängda i starten och kunde inte ladda som jag velat. Då insåg jag snabbt att vi hade att välja på positionen utvändigt ledaren eller tredje invändigt. Det blev det tidigare och tanken var att vi skulle smyga fram lite försiktigt, men det gick väldigt snabbt i täten. Swagger kändes peppad hela vägen men i sista sväng krokade vi ihop med Ulf Ohlssons häst. När vi kom loss tog min häst i ordentligt och när jag trodde att någon skulle utmana klev bara Swagger ifrån.

”Det var sjuhelsikes mycket otur”

Då slog dock mjölksyran till, och galoppen kom inte helt oväntat för Eriksson.

– Jag kände det kort innan han felade och det gick inte att förhindra. Han tog ett djupt andetag och slappnade av, sedan kom galoppen. Om det gått att köra om loppet så hade jag inte kört undan, med en häst på utsidan hade han nog hållit sig på benen. Familj och vänner tyckte verkligen synd om oss och menade att det var sjuhelsikes mycket otur. Det glädjande var dock att inget var fel på hästen och att han visade hur bra han är.

Galoppen innebar inte bara diskning och att man gick miste om 110 000 kronor, det fick också till följd att Sandra och Swagger inte kvalade in till V75-finalerna under Elitloppshelgen.

– Det hade givetvis varit jättekul att starta då men kanske var det helt enkelt inte meningen?

Sandra har ofta fått gå sin egen väg då föräldrarna tidigt var hårda med att hon skulle klara sig själv i livet. På så vis lärde sig den blyga tjejen att lösa problem på egen hand och bli mer självgående. För några år sedan lämnade hon sitt kära Boden och flyttade ner till Eskilstuna. Vad hon tog med sig från det äventyret?

– Det vore min partner Simon i så fall. När jag senare flyttade tillbaka till Norrland blev han dock kvar där nere en period, vilket var jobbigt. Numera hjälper han till här hemma och med hästarna, framför allt då jag var höggravid med vårt andra barn och inte mådde jättebra. Han är duktig med djur. Min bonusdotter arbetar deltid i stallet sedan en tid tillbaka. Mamma och pappa bidrar också, både med att vakta barnen när jag jobbar och så har pappa också kört häst en del tidigare år. Det är han som äger Swagger, som vi fött upp tillsammans. Eller "Swagge" som vi kallar honom.

”Swagge” verkade inte gilla killarna

Att Sandra trivs i Boden råder det inga tvivel om, även om avstånden till andra banor givetvis gör sig påminda. På lördag blir resvägen desto kortare då det är hemmabanan som anordnar topptrav. Och omgångens största V75-favorit? En viss Swagger, som i början av karriären inte hade mycket övers för män.

– Han var otroligt knepig som unghäst. Skygg och ängslig. Det tog tid innan han tog styrning under uppkörningen. Dessutom trivdes han allra bäst med oss tjejer, det var nästan omöjligt för en kille att komma nära honom i hagen. Han var lite som en vildhäst.

Eriksson har skördat stora framgångar under 2021 och vunnit 23 av 87 lopp. Nyligen fick hon dessutom stifta bekantskap med sagohästen From the Mine – och det slutade med vinst direkt.

– Han var jättetrevlig att köra och det är kul att jag får så pass bra uppsittningar. Det går väldigt bra för mig för dagen. Framgång föder framgång.

När vi når henne verkar mycket ske i bakgrunden. Bland annat hörs yngste sonen Collin som verkar ha vaknat från sin tupplur och är på ett lekfullt humör.

– Du får ursäkta om jag svävar iväg ibland. Jag har sovit dåligt några nätter. Det är mycket med barnen och inför helgens tävlingar.

När Trav365 talade med henne inför V75-starten på Umåker var hon öppen med att hon i samband med den första graviditeten led av depression och hade det kämpigt under en period.

– Jag minns illamåendet, och så var jag otroligt trött under perioder. Jag blev nedstämd och deprimerad på grund av hormonerna. Det är dock viktigt att hjälpa andra som går igenom liknande saker, att prata om det. De första månaderna som mamma kände jag en otrolig stolthet och jag har alltid prioriterat barnen. Om jag är en cool mamma? Jo, det är jag nog, berättade Sandra då.

”Hästarna som får sköta snacket”

– Så vi är hela omgångens största favoriter? Det innebär en del press men jag känner mig trygg med honom. Jag ser fram emot lördagens lopp och är inte nervös på samma sätt som förr. Han har visat vilken ruggig häst han är och en seger på hemmaplan skulle betyda oerhört mycket. Vinner man på V75 bevisar man att man tillhör eliten. Jag har nog tagit någon rikstotoseger genom åren men det var nog i lärlingslopp.

Något råd till folk som letar efter en jackpottspik?

– Jag brukar hålla en låg profil, det är hästarna som får sköta snacket! Det är djur vi pratar om och jag vill inte jinxa något. Jag kommer dock att testa och ladda från start. Syoss som startar några spår invändigt om oss är även han väldigt startsnabb och kanske vill köra i ledningen? Den hade vi dock slagit utan galoppen näst senast. I den efterföljande starten i Skellefteå kändes han fortsatt fin och allt verkar bra i jobben. Nu plockar vi dessutom av bakskorna på honom.

I en perfekt värld dundrar Swagger ifrån konkurrenterna och ger tränaren sin första V75-seger i livet med en egentränad häst. Kanske börjar då telefonen hos familjen gå varm och buden på hästen hagla?

Skulle ni sälja om någon bjuder en miljon?

– Nej, nej! Det finns inte tillräckligt många miljoner. Hade vi hållit på för pengarna så hade jag slutat för länge sedan, avslutar Sandra.

Följ ämnen i artikeln