Ilskan: ”Jag bad dom dra åt helvete”

avErik Pettersson

TRAV

Travhästen Global Obama högg stjärnkusken Ulf Ohlsson - mitt i travloppet.

Bakgrunden till händelsen: kaos på banan inför loppet, menar hästens tränare Roger Sandström.

– Jag hade ingen box, så han fick stå på transporten i 45 minuter på banan, det är helt oacceptabelt, säger han.

Det var i V64-1, lopp 4, på Umåker i fredags som den minst sagt udda- och otäcka händelsen inträffade.

Travhästen Global Obama högg helt soniska stjärnkusken Ulf Ohlsson i axeln - mitt i loppet.

– Det var drygt varvet från mål som hästen högg mig i axeln, och det är klart, det gjorde jävligt ont, sa Ulf Ohlsson under måndagen.

Han fortsatte:

– Jag hade tur ändå, hugget var högt upp på axeln och hade han fått tag i halsen så hade det kunnat gått mycket värre. Jag hade vinterdress och säkerhetsväst på mig, ändå blev det ett rejält märke.

”Hittade ett garage”

Bakgrunden till incidenten var att uppladdningen för Global Obama var långt från optimal, enligt tränaren.

– När jag kom upp till banan så hade jag ingen box. Hästen fick stå i transporten i 45 minuter medan de letade efter en box, men det fanns ingen. Jag hittade ett garage, eller smedja eller vad det var, och fick ställa in han där. Då gick lopp 3, och vi skulle ut i lopp 4, så det var bara att slänga på honom grejerna, säger Global Obamas tränare Roger Sandström, amatör på Dannero.

– Jag var förbannad och kusken hade bråkat med sportchefen, men det var bara att sela ut. Jag tänkte stryka två gånger, speciellt när jag erbjöds en box bredvid ett sto, då bad jag dom dra åt helvete. Men i samma veva hittade jag det där garaget som hästen kunde stå i. Min häst är lugn annars, men omständigheterna var fruktansvärda. Med facit i hand skulle jag ha strukit och åkt hem.

Här blir Ulf Ohlsson biten av travhästen Global Obama - mitt i V64-loppet.

”Aldrig varit med om det...”

Att stå boxlös med sin häst efter att ha rest 25 mil är inte bara illa, det är katastrof, menar Sandström.

– Det är helt oacceptabelt. Och det händer bara på Umåker, jag har aldrig varit med om det någon annanstans. Jag ska skriva till ST och berätta hur det gick till. Det måste till en kvalitetssäkring på Umåker, sånt här får bara inte hända. Som sagt min häst är hur snäll som helst, men som det blev nu, då reagerade han så där. Han markerade.

– Jag har läst lite kommentarer om att hingstar skulle göra så här, men det här var bara olyckligt.

Foto: Rikard N Skoglund
Märket efter hästbettet på stjärnkusken.

”Rörigt och struligt”

Peter Fahlén är sportansvarig på Umåker. Han stödjer Sandströms historia om strulet inför starten i fredags.

– Det som inte var bra, var att han inte fick någon box i det stall han var tilldelat. Det stod extrahästar där, som inte skulle ha varit där. Det blev rörigt och struligt runt det där och det var två andra hästar som också stod utan box. Men de två hjälpte vi lite snabbt, men jag fick ingen vetskap om att Global Obama också behövde boxhjälp. Så han stod i en så kallad smedja, det var strul, Sandström har helt rätt i det. Sen om händelsen berodde på det, det är svårt att sia om.

Vad säger du om Rogers kritik mot er?

– Det blev fel. Om jag hade vetat att han också stod utan box så hade vi kunnat lösa det, men det gick vid sidan om mig och det var en annan som höll i boxarna. Jag fick höra det efter lopp 2, då stod han redan i smedjan och det hade löst sig med en ”box” där.

Hur kommenterar du det som händer?

– Det är så klar olyckligt när sånt här händer. Vi hade 12 lopp i fredags och 155 gästhästar, det var fullt överallt och det blev mycket hästar och lite rörigt. Sen var det två som kom med extrahästar som inte skulle ha varit där, någon går till fel stall. Utöver det att vi fick rycka ut och hjälpa två andra så kom Global Obama på sidan på något vis, utan att vi visste, säger Fahlén.

ARTIKELN HANDLAR OM

V64