”Svårt att låta tårarna stanna kvar i kroppen”

Travprofilen och uppfödaren Calle Wihlborgs nya succé • Stor glädje efter segern i StoChampionatet: ”Magiskt”

Daniel Redéns Honey Mearas vann klassiska StoChampionatet.

Då brast det för uppfödaren Calle Wihlborg – igen.

– Jag skrek mig hes och det här är jävligt stort, säger 42-åringen till Trav365.

Det var stor travfest på Axevalla under helgen i dagarna tre.

Trippeltravet avslutades på söndagen med miljonloppet StoChampionatet där tolv fyraåriga ston skulle göra upp om evig ära och en prischeck på 2,4 miljoner kronor.

På förhand talades det om en av de mer ovissa upplagorna på länge där alla hade chans att blanda sig i segerstriden.

Det kördes rejält om täten men till slut tog Hall of Am med kusken Magnus A Djuse hand om den åtråvärda positionen – men det gick undan ordentligt.

Sist utvändigt satt Örjan Kihlström, som dragits med akuta ryggproblem och stått över allt annat förutom storloppet, med förhandsfavoriten Honey Mearas och väl på upploppet hade hon inga som helst problem att ta sig förbi.

”Örjan Kihlström – inga nerver där inte”

Segern blev smått överlägsen på nya löpningsrekordet – 1.12,7.

Calle Wihlborg som tidigare skördat stora framgångar som uppfödare och hästägare med bland andra superhästen Commander Crowe, vinnare av Elitloppet 2012 – och Derbyvinnaren Attraversiamo.

Nu berättar han om söndagens dramatik.

– Jag tycker det blev ett väldigt bra lopp där Örjan körde magiskt bra. Den farbrorn förivrar sig inte och tog ryggen på Barbro Kronos. Hade man varit fotbollstränare hade han slagit sista straffen varje gång, inga nerver där och helt fenomenal. Innan loppet var jag mest rädd för Hall of Am som också såg väldigt fin ut innan start. Men när tempot blev högt trodde jag på vettig chans, säger uppfödaren och berättar vidare:

– Det blev väldigt lätt och tacksamt. Många hade maxat redan i försöken då det var så jämnt även där. Men Daniel var kall vilket gav resultat, det hade vi nytta av även om Örjan inte behövde rycka tussarna. Hon tappade kanske lite form i Rättviks-starten så ju närmare vi kom så såg jag spöken. Tränaren Daniel Redén var som vanligt lite lurig men att ha hästarna i ordning är ett kännetecken av stora idrottsmän.

Uppfödaren Calle Wihlborg hyllar tränaren Daniel Redén och kusken Örjan Kihlström.
Uppfödaren Calle Wihlborg hyllar tränaren Daniel Redén och kusken Örjan Kihlström.

”Tårarna kom – är en känslomänniska”

Wihlborg har i samband med tidigare storvinster inte kunnat hålla tillbaka sina känslor.

Travet och hästarna betyder mycket för hela familjen på Snogarps Gård.

– På upploppet skrek jag mig hes och den här segern är jävligt stor. Stämbanden är som att jag skulle ha sjungit en konsert i månaden. Väl på upploppet förstod jag vart det barkade och när jag såg henne vinna så var det svårt att låta tårarna vara kvar i kroppen, det brukar ju vara så för mig, jag är en känslomänniska. Vi har aldrig vunnit StoChampionatet så det här rankar jag mycket högt. Honey Mears betyder väldigt mycket för hela familjen.

Har du hunnit fira något?

– Det blev väl lite grann i går men inget stort. Det har gått lugnt till med familjen. På måndag fyller min sambo år och då blir det firande.

Uppfödarens känslosamma inlägg på det sociala verktyget.
Uppfödarens känslosamma inlägg på det sociala verktyget.
Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!