Trav

Montéryttaren kvar på sjukhus: ”Så tragiskt”

Anna Ekholm efter otäcka olyckan på Axevalla • Chocken efter outriderhästen Simons död: ”Jätteledsen”

Av: 

Andreas Örtengren

Anna Ekholm skadade sig allvarligt efter olyckan på Axevalla, men ska enligt läkarna bli helt återställd.
Anna Ekholm skadade sig allvarligt efter olyckan på Axevalla, men ska enligt läkarna bli helt återställd.

TRAV

Montéryttaren Anna Ekholm fördes till sjukhus med en bruten fotled och opererades i över fem timmar.

I samband med olyckan skadade sig outriderhästen Simon så pass allvarligt att hans liv inte gick att rädda.

– Jag är chockad. Det är väldigt jobbigt just nu, säger Ekholm från sjukhussängen.

Det var under lördagens V75-tävlingar från Axevalla som olyckan var framme.

I lopp 1, ett av de ramlopp som föregick det stora streckspelet, råkade montéryttaren Anna Ekholm ut för ett otäckt fall.

Efter att ha trampats av hästen Guiseppe Boko togs hon omhand av ambulanspersonal och fördes till Skaraborgs Sjukhus, där de senare kunde konstatera att hon brutit fotleden och har genomgått en fem timmar lång operation.

”Skulle få hela hästen över mig”

33-åriga Ekholm är kvar på sjukhuset och med några dagars distans beskriver hon vad som hände på Axevalla, en dag då allt gick väldigt fel.

– Det var precis innan starten på V4-spelet som jag kände att hästen började lätta med frambenen. Jag tänkte då att bara det inte blir mer än så. Sedan lyfte han sig helt och jag minns jag hann tänka att jag skulle få hela hästen över mig. Han trampade på vänster fotled, då såg jag honom över mig. Jag kände på plats att fotleden gick av, det var jag helt säker på, säger Anna Ekholm till Trav365.

Hur mår du och vad säger läkarna om dina skador?

– Jag är kvar på sjukhuset där de har opererat fotleden, hästen trampade där. Läkarna har satt in plattor och lite skruvar och allt har gått bra, de säger jag ska bli helt återställd. För min egen del fick jag ”bara” en bruten fotled. Det kunde gått betydligt värre och bara blivit mos. Det är många kilon och jag hade tur i oturen.

– Jag vet inte när jag får lämna sjukhuset men de säger när jag klarar mig själv. Jag vet jag ska ha gipset i sex veckor och sedan får jag träna upp benet.

Anna Ekholm tog omhand av ambulanspersonal på Axevalla.

”Jätteledsen, tänkt jättemycket”

Ekholms egen uppsittning Guiseppe Boko klarade sig utan skador.

Tyvärr gick det inte lika bra för outriderhästen Simon som i samband med att hans följeslagare Camilla Olsson skulle fånga in den lösa hästen.

Simon, som tidigare charmat och imponerat hela trav-Sverige, skadade sig så pass allvarligt att hans liv inte gick att rädda, något som har satt djupa spår i Anna Ekholm.

– Jag har varit jätteledsen och tänkt jättemycket. Hade jag inte flugit av hade inget av det här hänt. Men jag kunde inte sitta kvar och jag vet att det inte hade kunnat sluta på något annat sätt, men det är så jag tänker. Allt som hänt, jag är chockad. Det är väldigt jobbigt just nu, otroligt tragiskt.

När tror du att du är tillbaka på hästryggen och har du fått något stöd efter olyckan?

– Jag vill såklart tillbaka så fort som möjligt, jag är envis och jag ska tillbaka. Har ramlat av förr och så fort det är möjligt ska jag upp i sadeln igen.

– Till sist vill jag verkligen tacka alla för det enorma stödet jag fått. Jättemånga har hört av sig och jag har inte hunnit svara alla ännu. Det är många som bryr sig och det uppskattar jag, men mina tankar finns hos Simon och Camilla.

Stortränaren Svante Båth har startat en insamling till hästens ägare Camilla Olsson.

Camilla Olsson och outriderhästen Simon.
Publisert:

LÄS VIDARE

Otäcka scener inför V75: ”Är oerhört ledsamt”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav

Monté

V75