Örjan Kihlström: ”Alltid varit en dålig förlorare”

Stjärnkusken i stor intervju inför Elitloppet • Förväntningarna med Don Fanucci Zet • Tuffa valet • Minnena: ”Grymt häftigt”

Uppdaterad 2022-05-25 | Publicerad 2022-05-24

Kuskgiganten Örjan Kihlström valde efter viss möda fjolårsvinnaren Don Fanucci Zet i Elitloppet.

Nu berättar han om jakten på sin femte titel i storloppet och frustrationen efter spårlottningen.

– Att få spår 8 tre år i rad, hur är det ens möjligt?, säger 60-åringen till Trav365.


Läs allting inför Elitloppshelgen här

Örjan Kihlström är en av tidernas främsta kuskar.

Den nyblivne 60-åringen har i princip vunnit alla stora lopp som finns.

När det kommer till Elitloppet har han kört de senaste 17 åren utan avbrott och vunnit vid fyra tillfällen.

2003: From Above

2015: Magic Tonight

2016: Nuncio

2021: Don Fanucci Zet

”En sämre period, då är man slut”

Det är lätt att tro att Kihlström känner en viss mättnad, att han är nöjd med de sagolika framgångar han haft genom åren, att han skulle ligga hemma på soffan och slicka i sig av alla superlativ som sägs om honom.

Men inget kunde vara mer fel än så.

– Det jag kan känna, nästan varje dag, är att jag är mycket priviligierad. Det känner jag när jag slår upp programmet och ser vilka hästar jag ska köra. Visst är det jättekul att många tycker det man gör är bra, även om det finns olika uppfattningar. Med framgångarna kan det komma en viss press, det kan man kalla det. Förväntningarna ökar ju i takt med framgångarna. Jag vet att det kan komma en sämre period och då är man slut. Det gäller att leverera hela tiden, går aldrig att luta sig tillbaka. Så är det i många sporter och travet är inget undantag, säger Örjan Kihlström till Trav365.

Tuffa valet: ”Inget lätt beslut”

Inför årets Elitlopp har Örjan haft många superstjärnor att välja mellan.

Hail Mary, Who’s Who, och Admiral As fick till sist kliva åt sidan för fjolårsvinnaren Don Fanucci Zet.

– Det är alla fantastiska hästar och det var naturligtvis inget lätt beslut att ta. Men beslutet har växt fram och då Don Fanucci Zet känts så fin så bestämde jag mig för det. Det finns säkert de som tycker jag valde fel häst men nu gjorde jag det här valet.

Du har fått spår 8 de två senaste åren med Propulsion och Don Fanucci Zet i försöken. Vad kände du när det hände igen?

– Egentligen är det inget konstigt att få spår 8 men att det nu händer för tredje året i rad, hur är det ens möjligt? Nu får vi göra det bästa av det och jag vill inte avslöja något om min taktik. Man kan säga att det hade varit värre att få spår 8 med en häst som skulle ha svårt att räcka till. Det finns alltid risk att det kan krångla härifrån men jag litar på hästen och att han gör ett bra lopp.

Trots otur med spår löste du det två år i rad. Vad är det som gör att just du behärskar dessa ”omöjliga” lägen?

– Jag vill ändå säga att mycket beror på hästarna. Men jag har skaffat mig en viss rutin genom alla år, det är klart att sådant spelar in också, det är i alla fall ingen nackdel.

Publiken är tillbaka på Solvalla efter två år av pandemirestriktioner.

Det är ett välkommet och efterlängtat inslag.

Men när loppet väl körs spelar det ingen roll om det är åtta eller 30 000 åskådare på plats.

– Det är fantastiskt att publiken åter finns på plats, det behövs verkligen. Jag njuter av stämningen innan loppen, men för min egen del tänker jag inte så mycket på det när det väl är lopp, då är jag så fokuserad, men efteråt så släpper allt.

Tränare, kusk och skötare sprudlande glada efter segern i Elitloppet 2021 med Don Fanucci Zet.
Tränare, kusk och skötare sprudlande glada efter segern i Elitloppet 2021 med Don Fanucci Zet.

”Tävlingsmänniska och dålig förlorare”

Örjan Kihlström brukar kännetecknas av att han är något av en storloppens kung. När det är stora pengar och evig ära att köra om, då känns han som allra mest på hugget.

Men de gånger han inte presterar så som han önskat eller om han förlorat en tät slutduell, då är besvikelsen och frustrationen enorm inombords.

– Jag har alltid varit en dålig förlorare, även om det kanske inte alltid märks utåt. Nu har det blivit bättre på senare år, för ett antal år sedan var det betydligt värre. Jag är en tävlingsmänniska och det svider verkligen att inte vinna. Sedan har jag blivit bättre på att tänka att det omöjligt kan gå bra varje gång.

Minnena: ”Fanns på plats som liten grabb”

60-årige Kihlström körde sitt första Elitlopp redan 1996, då med Roger Walmans Handbag som slutade oplacerad. Efter det har han varit med i hetluften i princip samtliga år.

Men det är ett annat minne från Elitloppet som etsat sig fast hos superkusken.

När Kihlström var elva år (1973) vann Ingemar Olofsson Elitloppet med Ego Boy, efter ett oförglömligt skiljeheat mot amerikanske stjärnan Flower Child. Minnet från publikplats var något utöver det vanliga, även med Kihlströms mått mätt.

– Det minnet som jag alltid först kommer att tänka på då jag inte kört själv är Ego Boys seger. Jag fanns på plats som liten grabb på ”Valla”. Det var grymt häftigt, att en svensk häst kunde tävla på den nivån och vinna loppet. Redan då förstod jag hur stort det var. Jag hade tidigare sett de franska stjärnorna, de bästa i världen, men det här var otroligt, berättar kuskstjärnan och fortsätter:

– Jag minns såklart också när jag vann med From Above lite extra, det var min första seger i Elitloppet och så minns jag också senast med Don Fanucci Zet, just på grund av att det var nu på slutet.

Örjan Kihlströms starkaste Elitloppsminne som kusk var 2003 när han vann storloppet för allra första gången. Då med Stefan Hultmans From Above.
Örjan Kihlströms starkaste Elitloppsminne som kusk var 2003 när han vann storloppet för allra första gången. Då med Stefan Hultmans From Above.

”Otroligt stort, lite unikt”

Till sist. Vad skulle en andra raka seger med Don Fanucci Zet i Elitloppet betyda för dig?

– Det skulle vara otroligt stort. Hästen känns minst lika bra som förra året och jag har en bra känsla. Att vinna två år i rad med samma häst är lite unikt också, det har inte hänt många gånger tidigare.


ELITLOPPET 2022:
Häst – Kusk

HEAT GRÖN:

1) Önas Prince (Per Nordström)
2) Brother Bill (Jorma Kontio)
3) Cokstile (Christoffer Eriksson)
4) Perfetto (Dagfin Henriksen)
5) Click Bait (Ulf Ohlsson)
6) Vernissage Grif (Alessandro Gocciadoro)
7) Etonnant (Anthony Barrier)
8) Don Fanucci Zet (Örjan Kihlström)

 HEAT BLÅ:

1) Snowstorm Hanover (Magnus A Djuse)
2) Admiral As (Per Lennartsson)
3) Who's Who (Åke Svanstedt)
4) Hail Mary (Erik Adielsson)
5) Night Brodde (Conrad Lugauer)
6) Mister F Daag (Robin Bakker)
7) Vivid Wise As (Matthieu Abrivard)
8) Extreme (Björn Goop) STARTAR EJ

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!