Björn Karlsson: ”Finns inte en chans i helvete”

V75 rivstartar med stjärnmöte • Upplagt för en duell mellan kallblodsgiganterna: ”Erik vill ha revansch”

Björn Karlsson vill gärna besegra Månlykke A.M. i Nordgubbens Minne.
Björn Karlsson vill gärna besegra Månlykke A.M. i Nordgubbens Minne.

Tangen Haap mot Månlykke A.M..

Det är bäddat för en kallblodsbatalj på V75.

– Det skulle vara underbart att besegra honom över hans distans, säger ”Haapens” tränare, Björn Karlsson, till Trav365.

Lördagens V75-spel avgörs på Solänget, strax utanför Örnsköldsvik.

Omgången innehåller närmare 24 miljoner kronor extra vilket gör att en ensam vinnare kan lägga beslag på minst 47 jackpottmiljoner.

Det stora streckspelet (V75–1) rivstartar med en kallblodsduell mellan hemmahoppet Tangen Haap och Gunnar Melanders fantomhäst Månlykke A.M..

Loppet heter ”Nordgubbens Minne” och betyder väldigt mycket för tränaren och kusken Björn Karlsson.

Nordgubbens Minne: ”Ingen mellanmjölk”

34-åringen var i högsta grad delaktig när han och hans far (Kenneth Karlsson) skördade stora framgångar med Nordgubben, även om det för det mesta var i skymundan av ikonhästen Järvsöfaks.

– Snacka om att födas i fel årgång för Nordgubben. Jag tycker årets upplaga är det bästa hittills med ett fantastiskt fält, första gången de får till det. Tidigare har det varit en parodi. Loppet var stängt för 300 000 och 500 000 kronor tidigare, men nu känns det verkligen som hästen hedras. Nordgubben hade en unik löpskalle. 40/70 lopp vann han med en läpp. Det var en häst som fick slita och hade en otrolig vilja, det var anmärkningsvärt. Nu känns loppet, hans minne, på riktigt och ingen mellanmjölk längre, säger Björn Karlsson.

”Vill ha revansch direkt”

Kallblodsloppet (V75–1) är en så kallad spårtrappa där de hästar med lägst startprissumma startar från spår ett – distansen 2 640 meter med bilstart.

Månlykke A.M. fick spår sex och Tangen Haap spår åtta, allra längst ut på vingen.

Erik Adielsson kör ”Haapen” för tredje gången i rad och även om Björn Karlsson helt och hållet överlåter taktiken till sin ”nye” catchdriver, så har han en klar bild av hur loppet blir kört.

Senast på Skellefteå blev Tangen Haap avslagen precis på mållinjen av Stjärnblomster – en förlust som kusken Erik Adielsson tog på sig.

– Det är nu bara tredje gången som Erik kör och han lär sig hästen hela tiden. Det som hände senast det kommer han aldrig göra om. Jag är övertygad om att han vill ha revansch direkt. Jag tror vi tar ledningen initialt och även om Erik bestämmer så tror jag inte det finns en chans i helvete han släpper ledningen, då ger han ju bort loppet, säger hemmatränaren och berättar vidare:

– Väl i ledningen får vi se vart det barkar, men jag ser inte att Månlykke kan få någon annan position än dödens då han inte är så snabb från start och inte vill backa. Förutsättningarna finns för att det ska bli en riktig duell. Senast kom inte Gunnar till Skellefteå då det troligen var ett varv för kort. Men nu skulle det vara underbart att besegra honom över hans distans, även om det kanske vore mer ”fair” att mäta krafterna tidigare under säsongen, men det ska bli jättespännande.

Tangen Haap, som ägs av hockeybröderna Sedin, blev senast på Skellefteå avslagen på mållinjen av Mats Djuse och Stjärnblomster.
Tangen Haap, som ägs av hockeybröderna Sedin, blev senast på Skellefteå avslagen på mållinjen av Mats Djuse och Stjärnblomster.

Erik Adielsson: ”En växel till”

Du har kört hästen under i princip hela hans karriär. Tredje gången gillt nu för Erik Adielsson. Hur ska vi tolka den trenden?

– Jag tycker att Erik faktiskt har fått ut en växel till i honom och nu är det ett bra läge att låta honom fortsätta. Viktskillnaden oss emellan kan också göra några procent och det gäller att utnyttja alla resurser. Erik passar mycket bra på Haapen.

– Nu är säsongen nästan över men jag tror Tangen Haap kan få sitt allra bästa år 2022. Då måste jag köra lite ”all in” på allt. Visst vill jag se Erik på honom även då och det stora målet är naturligtvis Elitkampen. Att få vinna en gång till, kanske inför 35 000 åskådare det vore något. Dessutom tycker jag Erik är en stor person som alltid är snäll mot djuren, det uppskattas verkligen av oss tränare.

Hur bra är Tangen Haap för tillfället och hur hanterar han den långa distansen? Kan någon ytterligare utmana i loppet?

– Jag tycker inte det är ett tvåhästarslopp, det kan hänga i luften att vi kommer bort om Gunnar Melander kör för hårt på oss. En jag vill varna för är Nordsjö Odin som blir helt ospelad. Det är en fin häst som kan få loppet och avsluta vasst.

– Men visst är jag optimistisk med min häst även om han inte är riktigt lika vässad som inför starten på Färjestad. Tangen Haap är ett fysiskt fenomen och har inte tävlat så mycket över den långa distansen. Många tror att det är ett minus med 2 640 meter men jag skulle säga att det är en fördel för honom, han spiller inget krut, är lättmanövrerad och lyhörd. Han känns väldigt fin hemma och det är de snabba hästarna som oftast är de starkaste.

Björn Karlsson och Tangen Haap vann Elitkampen på Solvalla (2019). Nu drömmer tränaren om en ny titel 2022.
Björn Karlsson och Tangen Haap vann Elitkampen på Solvalla (2019). Nu drömmer tränaren om en ny titel 2022.

Gunnar Melander: ”Sänder framåt”

Månlykke A.M. tränas av Gunnar Melander.

I den senaste starten (Svenskt Mästerskap) på Bergsåker vann han lekande lätt utan att förta sig.

Det har gått sju veckor sedan starten i Sundsvall men det låter på Melander som att hans stjärna är väl förberedd.

– Han gjorde ju precis det som krävdes senast och det var en mycket enkel seger för honom. Efteråt har han känts pigg och det är klart att jag har förhoppningar om att vara med i striden. Loppet blev tufft och det är aldrig lätt att besegra Tangen Haap i ledningen men min häst brukar alltid vara med, säger tränaren till Trav365 och berättar vidare:

– Jag sänder framåt omgående då han kan öppna hyfsat. Formen känns som den sitter där och jag tror han kommer göra ett bra lopp så får vi se hur långt det räcker. Han går precis som senast på Bergsåker.

Gunnar Melander vann Svenskt Mästerskap med sin stjärna Månlykke A.M..
Gunnar Melander vann Svenskt Mästerskap med sin stjärna Månlykke A.M..
Nordgubben tjänade 5,4 miljoner kronor under sin karriär – ofta i skuggan av Järvsöfaks. På lördag hedras hästen på V75 med loppet ”Nordgubbens Minne”.
Nordgubben tjänade 5,4 miljoner kronor under sin karriär – ofta i skuggan av Järvsöfaks. På lördag hedras hästen på V75 med loppet ”Nordgubbens Minne”.
Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!