Mejla

Michael Carlsson

”Titta och njut, kommer ha en ny uppvisning”

Carlssons V75-krönika • Analys lopp för lopp söndagen den 26 september på Solvalla

Derbyvinnaren Calgary Games och Jorma Kontio spikas på V75.
Derbyvinnaren Calgary Games och Jorma Kontio spikas på V75.

TRAV

Högklassiga tävlingar även i dag på Solvalla med uttagningslopp till Europaderbyt och final i Gulddivisionen.

Trav-Sverige – och världens – nya superstjärna Calgary Games är tillbaka efter världsrekordkrossen i Svenskt Travderby.

Det är bara att titta och njuta av den här fantastiska hästen som kommer att ha en ny uppvisning.


ANNONS: Här kan du ta rygg på V75 i sista stund med Micke Carlsson på V75. [Extern länk]


V75-1

Hevin Boko är Sveriges bästa sto – hon vann Sto-SM i fjol – och matchas mot att försvara sin titel i oktober. Det är en stenhård järnlady som tål tuffa och brutala upplägg. Hon har krossat sina konkurrenter från dödens flera gånger och senast klädde hon av ledande Racing Brodda och vann med det norska huvudlaget oryckt. Nu är det spår elva över kort distans och därifrån vet vi att det lätt kan gå galet. Men har Hevin Boko slag på täthästarna när upploppet nalkas kan hon göra slarvsylta av dem på nytt.

Men det är inte säkert att hon har det och om hon får för långt fram till täthästarna kan någon av trion Racing Brodda, Dixie Brick (se upp för den som är helt bortglömd) samt i toppform varande Kali Smart som har utvecklats otroligt i år och vann så gott som okörd senast.

V75-2

Kapten Brodde är obesegrad felfri och är en häst med hög kapacitet och styrkan som sitt främsta vapen. Senast blev det galopp bakom bilen i V75 på Jägersro när hästen blev lite för ivrig i starten. Han är inte osäker på något vis enligt Timo Nurmos men fortfarande orutinerad. Vann med gott om krafter kvar i comebacken näst senast och hade känts väldigt fin i träningen inför förra loppet och det har han även gjort efteråt. Nu är det voltstart och bakspår på tillägg och därifrån kan Erik Adielsson te en försiktig start. Sedan har han god tid på sig att runda de här konkurrenterna över den långa distansen. Att det är bästa hästen råder det ingen tvekan om. Skulle han göra bort sig på nytt känns det tryggt att ha med två hästar på startvolten som båda är aktuella.

Vermithrax har fart, styrka och form för att vinna det här loppet och kanske kan leda runt om. Christoffer Eriksson låter i alla fall väldigt nöjd med sin häst, även om det är en treåring mot äldre konkurrenter som nu ska ut på sin andra långresa på kort tid (galopp i försöket till Kriteriet senast).

Global Collection var bra som tvåa bakom en av av Oaks-favoriterna Senorita Tokio näst senast men galopperade i försöket till Oaks senast. Fredrik Wallin tror att han lättade hästen lite för mycket i balansen senast och kommer nu att tynga ner henne igen.

V75-3

Calgary Games joggade (jo, det såg ut som han faktiskt gjorde det) hem Svenskt Travderby på nytt världsrekord 1.11,7/2640a. Han krossade konkurrenterna från dödens och gjorde schack att av samtliga via ett mäktigt speedryck i 1.04-tempo i sista sväng. Den mest imponerande derbyvinnaren som har skådats och hästen hade dessutom krafter kvar i mål. Vid en veterinärgenomgång veckan efter loppet hittade man inte minsta lilla anmärkning att behöva åtgärda.

Timo Nurmos har kört flera jobb med sin stjärna och varit hur nöjd som helst. Calgary Games har även varit på Menhammar stuteri två gånger för spermatester men har inte behövt stå över något jobb. Den här gången är det givetvis ingen som svarar hästen från start men det spelar egentligen ingen roll. Calgary Games står i en klass för sig och det är spel mot ett mål. Det spelar heller ingen som helst roll om hästen kommer att gå med skor eller barfota.


ANNONS: Här kan du ta rygg på V75 i sista stund med Micke Carlsson på V75. [Extern länk]


V75-4

San Moteur mötte övermakten i Calgary Games i Derbyt senast och trots att han avslutade sista varvet efter drygt 1.10 så räckte det ”bara” till tredjeplatsen. Han vann sitt försök enkelt innan dess och helt klart så måste den här topphästen ha en jättebra chans här, oavsett position.

Ett spikförslag men jag garderar och framförallt efter att ha pratat med Timo Nurmos i veckan som nu låter väldigt nöjd med Napoleon Cash som gick ett mycket bra träningsjobb i måndags. Det här är en häst med mycket hög kapacitet och som plockade ner en så pass bra häst som J.J.Stitch från dödens i årsdebuten. Hade lite problem med sina framhovar inför uttagningsloppet till Derbyt där han också fick en tuff resa. Känns nu klart bättre i träningen och nu blir det barfota runt om för första gången någonsin. Det blir även jänkarvagn och blinkers-huvudlag som senast.

Stallkamraten Sahara Jaeburn var inte frisk i det finska Derbyt senast och hade dåliga blodvärden. Nu ser det bra ut igen och vi har tidigare sett vad den här hästen kan göra, bland annat när han vann fyraråringstestet i Eskilstuna i somras. Är startsnabb och går optimalt balanserad. Räknas tidigt även om formen kanske blir ännu bättre med det här loppet i kroppen efter sjukdomen.

V75-5

En öppen spårtrappa med 15 hästar och det blir åtta markeringar på systemet. Favoriten Final Whistle har vunnit sex lopp i år på tolv starter och var senast trea i V75. Kommer nu att tävla i en jänkarvagn för första gången och det blir även första med helstängt huvudlag. Magnus A Djuse hoppar också upp i sulkyn och det här är faktorer som mycket väl kan göra hästen svårslagen.

Hannibal Face galopperade på väg mot en seger i V75 i sista sväng näst senast och var gången efter tvåa i V86 bakom Samson via 1.11 sista varvet. Gick barfota bak då men kommer att tävla med lätta aluminiumskor den här gången.

V75-6

Milligan’s School har varit strålande i sommar och visat en närmast hysterisk form. I de två senaste loppen har han haft spår åtta och tolv och därmed kommit bort. Nu är det återigen drömläge med spår två bakom bilen, startsnabb som han är. Det blir barfota runt om och skulle hästen komma till ledningen blir han mycket svårslagen om formen är densamma.

Very Kronos fick äntligen till det senast och kunde vinna ett storlopp efter att ha haft stolpe ut flera gånger i tidigare och blivit störd till galopp. Har som bekant grym kapacitet och kommer han bara till från det här dåliga läget så är han med och slåss om segern igen.

Cyber Lane räckte inte efter ett offensivt upplägg senast men var heller inte som bäst då han hade lite problem med halsen som han har blivit behandlad för. Hästen var annars mycket bra som tvåa i Hugo Åbergs gången innan och vann ju i Gulddivisionen hemma i Halmstad gången innan dess. Har fått ett perfekt läge med innerspår bakom bilen startsnabb som han är. Måste räknas till en av de som gör upp om segern.

Milliondollarrhyme har två segrar i Gulddivisionen på de tre senaste starterna och ska nu tävla barfota runt om för första gången i år, vilket givetvis är intressant.

V75-7

Anrika Walter Lundbergs Memorial är ett stayerlopp över dryga tre varv och med några riktigt starka långdistansare med. Coin Perdu har radat upp segrarna på slutet och kommit tillbaka i en strålande form efter sitt två år långa uppehåll, även om han nu har tävlat i ett år. Har både styrkan och snabbheten och kan mycket väl speeda ner samtliga trots 60 meters tillägg.

Algot Zonett har också både styrkan och speeden och avgjorde på linjen senast efter ett tre månader långt uppehåll. Daniel Wäjersten – som har superform på stallet – säger att man har siktat mot det här loppet för hästen som är stor och tung och torde gå mycket framåt när han nu fick en genomkörare i kroppen.

Maestro Crowe är nästan hur stark som helst och blir inte trött i det första taget. Har vunnit sex lopp på nio starter i år men hade lite aktionsproblem senast i V75 då han plötsligt galopperade i ledningen 600 kvar. Han kom sedan tillbaka till andraplatsen och blev behandlad efteråt. Känns fräsch och fin i träningen nu igen säger Johan Untersteiner som även han har siktat mot detta lopp en tid.


ANNONS: Här kan du ta rygg på V75 i sista stund med Micke Carlsson på V75. [Extern länk]


Söndagens tre bästa tips


2 Dixie Brick (V75-1)

Pratar få om trots att hon har vunnit flera lopp i Stoeliten och har ett kanonläge här. Fördel henne på läget gentemot stallkamraten Hevin Boko säger Nurmos. Fem procent.


6 Calgary Games (V75-3)

Trav-Sveriges och världens nya superstjärna. Förvandlar V75 till V65 och det är bara att titta och njuta av en ny uppvisning.


3 Napoleon Cash (V75-4)


Hög kapacitet och toppfin i jobben nu. Dessutom barfota runt om för första gången. Bara fem procent. Se upp!

Michael Carlssons V75-system

V75-1: 11–6–1–2 (5–10)

V75-2: 13–2–3 (9–6)

V75-3: 6 Calgary Games (9–1)

V75-4: 3–7–5–6 (1–8)

V75-5: 1–4–5–8–15–10–13–2 (7–6)

V75-6: 2–7–1 (5–4)

V75-7: 13–8–10–11 (7–9)

4608 rader/2304 kronor


ANNONS: Här kan du ta rygg på V75 i sista stund med Micke Carlsson på V75. [Extern länk]

Av: 

Michael Carlsson

Publisert:

LÄS VIDARE

”Draget kan tokskrälla på V75 till en procent”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

V75-tips

V75-tips

V75

Trav

Solvalla