Talangen: ”Klart att han ställer höga krav”

Marc Elias om: • Chansen i kväll med storfavoriten • Vinnarskallen • Att ha pappa som chef

avTrav365

Foto: MIKAEL ROSENQUIST/TR BILD
Marc Elias.

Han är en av trav-Sveriges stora talanger.

Inför kvällens V86-omgång berättar 25-årige Marc Elias om det hårda arbetet – varje dag, chansen med storfavoriten, vinnarskallen och att ha pappa som chef.

– Det är klart att han ställer höga krav men det är också viktigt i min utveckling, säger han.


ANNONS: Två system drog in 483 000 kr på V75 – här går du med i Sportbladets andelssystem och kan ta rygg på systemen. [Extern länk]


Lärlingen Marc Elias spås en lysande framtid och är en viktig kugge i Conrad Lugauers succéstall.

25-åringen har varit hos tränare som Petri Puro, Marcus Lindgren och Björn Goop – men numera ser vi honom i pappa Conrads stall.

Travlivet verkar fungera bra för Jägersro-talangen.

– Ja, det flyter på riktigt fint och det är naturligtvis riktigt kul att stallet går så bra. Det känns som att jag hittat min roll och mognat som människa den senaste tiden, säger Marc Elias. Han fortsätter:

– Vi jobbar hårt hemma på gården och resultaten på tävlingarna är ett led i det vi gör i träningen. Vi vet vilket arbete vi lägger ner på att få hästarna i ordning och det är väldigt kul att resultaten kommer också. Man kan säga att tävlingarna bara är toppen av ett isberg.

Hur är det att jobba med pappa?

– Jag tycker det går bättre och bättre hela tiden. Jag har blivit bättre på att lyssna och även utvecklats som person. Jag har erfarenhet av att vara hos andra tränare men jag tycker vårt upplägg fungerar bra.

– Han är min pappa men också min chef. Det är klart att han ställer höga krav men det är också viktigt i min utveckling. Vi har lärt oss samarbeta och jag är nöjd med hur allt fungerar för tillfället. Man får lära sig att respektera varandra.

”Vill vinna alla lopp”

Marc kommer alltid först till stallet på morgonen och ser till så att verksamheten kommer igång. Han har även åtta passhästar som han sköter och är han inte i stallet så hittar vi honom på tävlingsbanan. Dessutom ska hemsidan underhållas.

– Det är alltid fullt upp. Det blir tidiga morgnar och hästarna ska förberedas. Alla sysslor i stallet ska skötas och dessutom tävlingsmomentet – men jag trivs bra och vill hela tiden utvecklas.

Du verkar vara en tävlingsmänniska?

– Ja, det är jag verkligen. Jag vill vinna alla lopp som jag är med i och känner mig hela tiden hungrig. Jag har utvecklats mycket på kort tid, både på banan och som människa.

”Det finns inga gränser...”

I lördags när V75 avgjordes på Åby vann pappa Conrad Kungapokalen med Campo Bahia efter en makalös uppvisning.

– Det är en fantastisk häst och nästan allt är redan sagt. Det finns inga gränser för hur bra han kan bli och det är jättekul att få vara en del av hans framgångar.

I kväll saxas V86-omgången mellan Marcs hemmabana Jägersro och Solvalla. Kusken är en av huvudpersonerna och sitter bland annat bakom storfavoriten 4 Alegra B. i V86-3. Det är ett lärlingslopp med bara ston över sprinterdistans.

– Jag tycker verkligen det ser bra ut på förhand. Hon gjorde det riktigt bra senast på Kalmar efter lång frånvaro och visst kan jag hålla med om att vi ska vinna ett sånt här race om hon håller sig på benen. Alla lopp ska köras och mycket kan hända men jag är optimistisk då hon är den som även visat bäst tider.

Några ändringar?

– Nej hon går precis som senast. Det behövs inte ändras något för tillfället, säger lärlingen.

Skrällvann senast

Marc kör även 2 Bernts Ulrika (V86-1) som skrällvann senast på Åby från ett svårt utgångsläge. Nu är det andra förutsättningar med kort distans och bricka två bakom bilen.

– Hon var verkligen jätteduktig senast och lite bättre än vad vi hade väntat oss. Hon kan öppna hyfsat men det är inte nödvändigt att nå ledningen då vi redan sitter fint på det i andraspår.

– Hon fick självförtroende i och med segern senast och det var faktiskt det bästa jag känt med henne någonsin. Jag tycker hon är en av dom som ska räknas. Inga ändringar, säger Marc.

Till sist kör 25-åringen även 4 O.M.Faststeep i (V86-5). Hästen tränas av amatören Per-Ola Åkesson. Loppet avgörs över medeldistans och vi hittar hästarna utspridda över tre volter.

– Hon har nu ett lopp i kroppen och borde ha gått fram med det. Senast blev vi påkörda och hon galopperade. Hästen är normalt travsäker och jag har hört om att hon tränat på fint hos Per-Ola. Hon är kvick ut och med rätt resa kan det vara en platschans.


ANDREAS ÖRTENGREN, TRAV365


ANNONS: Två system drog in 483 000 kr på V75 – här går du med i Sportbladets andelssystem och kan ta rygg på systemen. [Extern länk]


Läs mer inför V86 här:

ARTIKELN HANDLAR OM

V86

Jägersro

Solvalla