”Förvånar mig inte om han vinner tre lopp...”

Varennes tränare Jori Turja om Alessandro Gocciadoros framfart i Sverige: ”Ingen blir mer kollad än honom...”

avErik Pettersson

Foto: TR Bild
Alessandro Gocciadoro och Jori Turja.

Han är succétränaren Alessandro Gocciadoros allt-i-allo i Sverige.

Nu berättar Varennes tränare Jori Turja om samarbetet, hans roll, förklarar enorma framgångarna och går igenom hästarnas chanser till Åbys festhelg med V75.

– Det förvånar mig inte om han vinner tre lopp på lördag, säger Turja.

De känner varandra sedan 20 år tillbaka. Då var Jori Turja, mannen bakom en av världens bästa hästar genom alla tider, Varenne, en erkänd tränare i Italien.

Nu jobbar han åt succétränaren Alessandro Gocciadoro som allt-i-allo i Sverige.

– Jag letar lopp, anmäler, fixar lite, det är massa saker som går via mig, inbjudningar till lopp till höger och vänster, jag vet hur man ska göra. Jag hjälper till med det mesta, så gott det går. Men träningen eller löpkörningen lägger jag mig inte i, det sköter han själv. Och det har ju gett bra resultat…

Stallets resultat: Seger i 16 av de 20 senaste starterna

Italienaren har varit i Sverige i olika vändor. Men det var under fjolårets Elitloppshelg som den breda massa fick upp ögonen för ”gul kusk”. Totalt respektlöst bombade han hem lopp efter lopp mot Sverigeeliten.

Det har upprepat sig även i år för Gocciadoro som har filial utanför Stockholm. Hittills i år har han startat tio hästar i Sverige.

Sex har vunnit, en har blivit tvåa och en trea.

Segerprocenten på 60 imponerar, trots att urvalet än så länge är klent.

– Det är inte bara i Sverige han har framgångar. På de senaste 20 starterna totalt har han tagit 16 segrar. Han vinner nästan allt i Italien, det är starka papper. 

– Han hade hyggliga framgångar redan för 20 år sedan, men han har helt annat material och helt andra hästägare nu. Han kan göra lite som han vill.

”Jäkla fin avel i Italien”

Ja, förklara lite av de enorma framgångar han firar nu.

– Systemet som han har fungerar väldigt bra. Han har, som sagt, ännu bättre hästar i träning nu och det är ganska viktigt vad du har mellan skalmarna på sulkyn. Har du en dålig häst, då spelar det ingen roll - det måste finnas talang.

– Det finns massa folk som snackar massa om honom, att han inte kört lagligt, det stämmer inte. Ingen annan är så kontrollerad som honom i Sverige. Både före- och efter löpen. Jag tycker så klart att det ska vara en ren sport och det är viktigt. Nyckeln är att det finns bra hästar i Italien, det är en jäkla fin avel där, travsporten blir visserligen sämre i landet, men några uppfödare satsar. Du ser på hans hästar, det är Ready Cash och Muscle Hill som pappa på många. Han har även bra personal och allt fungerar väldigt bra. Jag har varit nere i stallet i Italien några gånger och tittat och det är väldigt bra harmoni i stallet, det är viktigt.

”Sätter färg på loppen”

En utlänning som kommer och dominerar i en sport. Det är något som Turja själv kan relatera till, när han kom till Italien.

– Ja, helt plötsligt kom det en finländare och vann en massa lopp. Ingen trodde att jag körde rent. Det var ju inte bara Varenne som gick bra. Jag vann 150-200 lopp om året då och körde in 20-30 miljoner svenska kronor då. Folk blir avundsjuka. Avundsjukan är ordet och det är därför folk snackar om att han dopar hästarna. Avundsjuka finns överallt, i Italien, Frankrike och i Sverige. Jag tycker mest att det är roligt att han är här och sätter färg på loppen, han bidrar med något. Han kör sin häst och gör sin grej. Han kollar inte vem som sitter i ledningen innanför, han kör bara. Det är inte så likt hur det ser ut i Sverige annars. Och uppenbarligen funkar det ju.

För dagen pendlar Alessandro Gocciadoro frekvent mellan Sverige och Italien.

– Vi har kontakt dagligen och han kämpar på nu. Det är mycket resor. Men det är lättare när det går bra och när man har fina hästar.

Hittills har inte svenska publiken fått se de absolut bästa hästarna han har i stallet i respektive klass.

Men det kan bli verklighet till årets Elitloppshelg.

– Han funderar på att komma med de tio bästa. Det skulle vara roligt, säger Jori Turja.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

V75