Mejla

Michael Carlsson

Har två (Bergh)säkra spikar på GS75 i dag

Michael Carlsson synar lopp för lopp – söndagen den 3 november på Axevalla • Systemet

Foto: MARIA HOLMÉN, LARS JAKOBSSON/TR BILD
Robert Bergh och Angle Of Attack är en av två Bergh-spikar.

Han var tvåa i Müllers Memorial senast bakom omöjliga Velvet Gio – men besegrade Ringostarr Treb.

Nu har Angle of Attack en toppchans innan det blir en ny vinter i Frankrike.

Robert Bergh tränar och kör även den andra spiken på Grand Slam 75, Jockes Abbot.

Det är Axevalla som är värd för söndagens miljonspel och det ser intressant ut spelmässigt på landets längsta (227 meter) och mest utslagsgivande upplopp.

Robert Bergh är mannen bakom båda spikarna på Grand Slam 75 och den säkraste av dem får tillskrivas Angle of Attack. Den sjuårige valacken hade en stark vinter i fjol i Paris där han radade upp fina framgångar och vann dubbla segrar på Vincennes. Robert Bergh har medvetet siktat in sig på en ny vinter på fransk mark och Angle of Attack fick en paus under sommaren.

Nu har hästen gjort tre starter efter uppehållet och att toppformen är kraftigt i antågande visade hästen senast. Han blev då tvåa i Müllers Memorial på Jägersro efter den makalösa vinnaren Velvet Gio. Men Angle Of Attack hade hästar som Ringostarr Treb och Racing Mange efter sig i mål. Några sådana kanoner finns inte med i dagens uppgift på Grand Slam 75. Absolut inget ont om konkurrenterna och Carabineri är en häst som är värd all respekt. Men han gör comeback efter en senskada och har varit borta från tävlingsbanan i nästan tio månader. Att han ska gå ut direkt och besegra en i fin form varande Angle of Attack kan ingen begära.

Angle of Attack är väldigt snabb ut bakom bilen och torde flyga till ledningen direkt. Sedan talar allt för att Robert Berghs gulddivisionshäst leder loppet runt om.

Första segern senast

Jockes Abbot har gjort tre starter i Robert Berghs regi och efter en tredjeplats i debuten kom första segern senast. Han fick en sen lucka och trots att loppet nästan var i mål hann hästen fram till seger precis. Han behövde knappast duscha efter det loppet och såg ut att ha en hel del krafter kvar i mål. Den genomköraren har säkert gjort nytta för hästen som har bra styrka i sig, precis som många andra Robert Bergh-tränade hästar efter många jobb i backen i Hajom.

Trots att treårige Jockes Abbot nu möter äldre och mer rutinerade hästar tror jag att han har toppchans till andra raka segern. I ett annars streckkrävande lopp om man vill gardera, tar jag ställning och spikar.

Brukar vara pålitlig

Tre hästar höjer sig över mängden i det inledande storloppet. Samtliga är härdade i tuffa sällskap och Stonewashd Diamant spurtade bra i skymundan senast efter att ha hamnat på vingel. Miss Sober som kommer från seger och favoriten Wild Love är vana att möta Stoeliten.

Duktiga Emilia Leo brukar vara pålitlig i Montéloppet och nu är hon favorit tillsammans med FairPlay Pellini och duon kommer från seger på Färjestad i överlägsen stil. Hästen ser ut att ha fått en nytändning hos Mercedes Balogh och ser ut att trivas under sadeln. De hetaste utmanarna är Match Queen, som har varit riktigt fin i två raka segrar, samt norske L.A.’s Mr Brown som jagar femte raka Montésegern. Hästen är något av en montéspecialist och har vunnit 17 montélopp på 38 starter.

Express Lime har haft ett fyra månader långt uppehåll och är halsopererad. Peter Untersteiner låter väldigt nöjd med träningsjobben infor comebacken och är inte någon som brukar fuska med träningen. Express Lime är favorit och kan mycket väl vinna direkt i comebacken. Goomer har varit jättefin i två raka spetssegrar och är given på kupongen trots läget.

En mycket intressant debut i ny regi för Alhambra Mail. Det treåriga italienskfödda stoet gör första starten för Magnus Dahlén och han berättade för mig i veckan att hästen har tränat mycket bra en längre tid och är väl förberedd. Dahlén sa till mig att han inte blir förvånad om hästen vinner direkt och det blir barfota runt om.

Obesegrad efter tre starter

Favoriten i GS75-4 Amusing är obesegrad efter tre starter men har varit ifrån tävlingsbanan i nästan ett år. Han har varit överlägsen varje gång hittills men är såklart svårbedömd efter ett så här långt uppehåll. Han får därför sällskap på systemet av fyra hästar.

Peter Untersteiner är favorit i GS75-avslutningen med Mellby Guard som har visat bra form och kommer från seger på V86 senast. Kan mycket väl vinna igen om han kommer till men har spår sju bakom bilen att brottas med.

Magnus Dahlén säger att Thriller N.P. ska räknas tidigt. Hästen fungerade inte i ett montélopp senast och den starten är bara att glömma. Jobbar riktigt bra nu enligt Dahlén men läget är som det är. Det blir riklig gardering i avslutningen för här kan det ligga en skräll på lut.

Micke Carlssons GS75-system

GS75-1: 6–8–5 (7–3)

GS75-2: 3–9–5 (4–1)

GS75-3: 7–3–9 (5–2)

GS75-4: 1–7–11–2–3 (5–10)

GS75-5: 7 Jockes Abbot (1–2)

GS75-6: 5 Angle Of Attack (4–6)

GS75-7: 7–12–8–13–3–11–1–14–10 (2–4)

Systemet är på 1215 rader.

avMichael Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

Hästar