Efter tuffa kritiken – öppnar för ändring

Svensk Travsports sportchef om att skjuta på V75-starter vid teknikkaos: ”Inget ristat i sten”

Svensk Travsports sportchef Robert Karlsson öppnar upp för att ändra regelverket vid teknikkaos.
Svensk Travsports sportchef Robert Karlsson öppnar upp för att ändra regelverket vid teknikkaos.

ATG:s sajt kraschade under lördagen och kunderna kunde inte lämna in spel.

Nu öppnar Svensk Travsport för att ändra reglerna – för att kunna skjuta upp V75-starten med kort varsel.

– Inget är ristat i sten och har synen ändrats kan vi se över regelverket, säger Robert Karlsson, sportchef på Svensk Travsport, till Trav365.

Spelbolaget ATG:s hemsida kraschade under lördagen vilket fick till följd att tusentals spelare inte kunde lämna in sina V75-kuponger till omgången i Halmstad.

Många menade att V75-starten borde ha skjutits upp.

Men vilka möjligheter finns egentligen för ett sådant beslut och vad gäller inför framtida eventuella tekniska besvär med ATG:s hemsida?

Riksdomaren: ”En åtgärdsplan”

Under måndagen förklarade riksdomaren, den person med yttersta ansvar vid just liknande händelser, Johan Jernström för Trav365 om lördagens beslut och de regler han måste förhålla sig till.

I det här enskilda fallet fick han informationen om kraschen sex minuter innan starten av V75.

– Det finns en åtgärdsplan vid sådana här händelser, på den här spelformen, som säger om vi nås av informationen 7–15 minuter innan start, då finns möjligheten att flytta starten i 15 minuter. För att flytta längre än så måste felet vara rapporterat 75 minuter innan V75-start. Nu vill man inte vara en paragrafryttare men det är de tiderna vi har, sa han.

”För min del hade det varit lugnt”

Spelbolaget ATG:s förklaringsmodell till att starten inte gick att skjuta fram vilade på hästarnas välbefinnande, så kallat hästvälfärdsskäl.

Men under måndagen berättade flera av landets största proffstränare att de inte har några problem med att skjuta på starten, 30 minuter eller ibland ännu längre, när det uppstår tekniska haverier hos ATG.

– För min del hade det varit lugnt att skjuta upp starten en halvtimme eller kanske ännu längre. Det är förbannat mycket pengar som det slaskas med, sa Ola Samuelsson som vann ett av lördagens V75-lopp med Judge D..

Tränarkollegan Peter Untersteiner höll med sin kollega i det avseendet och Lutfi Kolgjini gick ännu längre i sin kritik.

– Jag har hållit på med hästar i hela mitt liv och kan garantera att de inte mår dåligt av att selas av eller att få vänta en halvtimme eller ännu längre, sa han under måndagen till Trav365.

Peter Untersteiner och Ola Samuelsson, två av de tränare som anser att hästarna inte påverkas nämnvärt av en försenad V75-start.
Peter Untersteiner och Ola Samuelsson, två av de tränare som anser att hästarna inte påverkas nämnvärt av en försenad V75-start.

Sportchefen: ”Kanske behöver ompröva”

För sex år sedan beslutade Svensk Travsport, tillsammans med de aktiva, det arbetssätt som i dag ligger till grund för de regler som finns gällande en försenad V75-start.

Sportchefen på förbundet, Robert Karlsson, är efter lördagen inte främmande för att se över regelverket.

– Vi har en utarbetad rutin från 2017 vilken vår riksdomare arbetar efter. Den är framtagen för den här typen av situationer i samråd med de aktiva. Skulle det nu vara så att det runnit vatten under broarna, så är det inget som är ristat i sten. Just den här gången fick riksdomaren beskedet väldigt sent, hästarna var redan på defileringsvolten, men inför framtiden utesluter vi ingenting, säger han till Trav365 och fortsätter:

– Om synen skulle ändras då ska vi titta på det men den kritiken vi tidigare fått är att tv och spelet är det som gått först. Men om det förändrats ska vi överväga vår syn om man ser annorlunda på det nu. Vi kanske behöver ompröva det här, så kan det absolut vara.

Hur upplevde du lördagen från Halmstadtravet när hemsidan kraschade och hur ser du på kommunikationen mellan ATG och riksdomare?

– Enligt våra uppgifter ska problemen ha startat klockan 16.03. Vi har analyserat det ganska grundligt och det är naturligt att det går en tid innan man anmäler, man vill säkerställa vad man ska göra och inte okynneslarma. Men jag håller med om att det alltid är väsentligt att informationen går i rätt tid.

Kunde man gjort något annorlunda?

– Den här gången tror jag inte att det fanns så mycket att göra. En annan del som försvårade det var att det inte fanns någon prognos. Sedan fick vår representant informationen för sent och han hanterade det helt riktigt. Men man ska alltid utvärdera och det gör vi också.

Vad kommer konkret göras nu gällande en eventuell regeländring?

– Vi behöver samla in uppgifter för att få en majoritetsuppfattning.

Robert Karlsson, sportchef på ST.
Robert Karlsson, sportchef på ST.
Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!