Timo Nurmos: ”Jag sov i bilen, var kallt”

Tuffa schemat för att ha chans att vinna Prix d’Amérique: ”Man har fått kämpa lite extra”

avErik Pettersson

1 av 4 | Foto: Lars Jakobsson, Kanal75
Prix d’Amérique-vinnaren sov i bilen och frös för att kunna köra sin häst i ett jobb inför storloppet: ”Hade ingen mat med mig...”.

Readly Express tog hem segern i superloppet, Prix d’Amérique, i söndags.

Nu avslöjar tränaren Timo Nurmos att uppladdningen var tuff.

– Jag sov i bilen, det var kallt, jag frös och hade ingen mat med mig, säger han.

Björn Goop och Readly Express kontrade den franske superhästen Bold Eagle och tog hem Prix d’Amérique i söndags inför många inresta svenskar i Paris.

Efter loppet jublade och skuttade tränaren Timo Nurmos i ett glädjerus.

– Det är helt fantastiskt, sa han till Sportbladet direkt efter loppet.

För Kanal75 utvecklar han känslorna, någon dag efter storsegern:

– Man kände sig som en rockstjärna på banan. Men jag är inte mätt. Jag vill vinna nya storlopp, menar Solvallaproffset.


”När jag satt och sov knackade det på rutan...”

För att kunna vinna världens största lopp behövs naturligtvis tur, men bakom triumfen ligger hårt slit. Nurmos avslöjar att veckorna innan loppet varit tuffa och inte så glamourösa.

– Jag har haft ett ganska tufft schema hela vintern. Förra veckan var jag hela tiden i Normandie hos hästen men innan dess åkte jag ner för att köra jobb flera gånger i veckan. Ofta fram och tillbaka samma dag, säger han till Kanal75.

– På tisdagen innan Prix de Belgique körde jag hästar hela dagen hemma på Jordanstorp innan jag flög till Paris på kvällen. Sedan körde jag bil ensam ut till gården i Normandie och det tar tre och en halv timme. Jag var framme klockan halv två på natten och sov i bilen. Det var kallt och jag frös och hade ingen mat med mig. Det var en bensinbil så det gick inte att ha motorn igång och få upp värmen. 

– Sedan körde jag jobb med hästen på morgonen och åkte tillbaka till Paris och flög hem. När jag satt och sov i bilen knackade det på rutan klockan sju på morgonen och det var banmästaren på gården som undrade vem det var som satt och sov i bilen, ha, ha. Så man har fått kämpa lite extra och det är roligt att minnas tillbaka till det så här efteråt. Det kan se lätt ut från sidan när man vinner men det är så mycket jobb bakom som man inte ser.

Goop: ”Hade frossa och jag kräktes”

Nu laddar tränaren för att vinna det största loppet i Sverige, Elitloppet, på hemmabanan Solvalla. En seger han aldrig ens varit riktigt nära.

– Jag har ett stort lopp kvar som jag vill vinna och det är Elitloppet.

Stjärnkusken Björn Goop körde Readly Express, men han var knappast på topp fysiskt under loppet. 

–  Jag har inte ätit på 36 timmar, avslöjade Goop för Sportbladet efter loppet.

– Under lördagens tävlingar på Vincennes blev jag hängig. På kvällen låg jag i hotellsängen och hade frossa, jag svettades emellanåt och jag kräktes.

Segern var värd 4,5 miljoner kronor och segertiden för Readly Express på 1.11,2 över 2 700 meter med voltstart var en tangering av löpningsrekordet som Bold Eagle satte i fjol.

ARTIKELN HANDLAR OM

Elitloppet

Paris