”Kan inte styra över röster från utlandet”

Röstkupp inför Jerringpriset: ”Är som det är...”

Av: Andreas Käck, Frida Fagerlund, Jacob Larsson

Publicerad:

Utländska röster kan påverka utgången av Jerringpriset.

En travtidning har fiskat röster från Finland och Frankrike i hopp om att hjälpa Björn Goop vinna Jerringpriset.

– Det är inget vi kan styra eller påverka, säger Markus Boger, redaktionschef för Radiosporten.

– Det är väl sånt som ingår, säger Goop själv.

I kväll ska Jerringpriset delas ut.

De som gör upp om det ärofyllda priset är:

  • Armand Duplantis, 19 år, stavhoppare.

  • Sarah Sjöström, 25 år, simmare.

  • Hanna Öberg, 23 år, skidskytte.

  • Tove Alexandersson, 26, orienterare.

  • Henrik Harlaut, 27, freestyleskidåkare.

  • Johan Kristoffersson, 30, racingförare.

  • Tre Kronor, ishockey.

  • Björn Goop, 42 år, travkusk.

Och mycket av förhandssnacket har handlat om den ”röstkupp” som tidningen Travronden har iscensatt i hopp om att hjälpa stjärnkusken Björn Goop vinna.

Den svenska tidningen har vänt sig till finländska och franska travfanatiker; bland annat genom att sätta ihop – och sprida – ett videoklipp med fransk och finländsk textning.

”Är ju svenska folkets pris”

Frågan är om det påvekar utgången av röstningen?

– Jag vet faktiskt inte huruvida utländska röster räknas eller sållas bort. För den rösthanteringen ansvarar Radiosporten. Generellt sett så har jag det största förtroendet för att Radiosporten sköter det enligt sina stadgar och regler, säger Idrottsgalans vd Stephan Rimér.

Markus Boger, redaktionschef för Radiosporten, bekräftar att utländska röster inte blockeras utan är värda precis lika mycket som röster från Sverige.

Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN

– Så här: det är ju svenska folkets pris. I fjol var det 800 000 röster. Vi kan inte påverka om det är några som röstar från Finland, USA, Norge eller Frankrike. Det är som det är med den saken. Kommer det någon röst från Frankrike så kan vi varken styra eller påverka det, säger Boger.

– Men jag är inte orolig för att det ska komma någon röstbomb. Jag känner mig trygg i att det inte blir någon röstkavalkad. Kommer det 800 000 röster i år då tror vi att en försvinnande liten del är från utlandet, fortsätter Boger.

Inget nytt fenomen

Idrottsgalans vd Stephan Rimér säger att utländska röster inte är något nytt fenomen, men poängterar också att det är föga troligt att de kommer fälla något slags avgörande.

– Generellt sett kan man säga att vi haft ett antal röster från utlandet tidigare, men aldrig i någon större volym. Det ska inte vara några stora förändringar från år till år som gör att det ska kunna vara nya vinnare av den anledningen. Syftet är ju att svenska folket ska rösta fram vinnaren, säger Rimér.

Björn Goop hade ett fenomenalt 2018 då han bland annat vann det som brukar kallas ”världens tuffaste travlopp” – Prix d’Amérique.

Själv säger han så här angående ”röstkuppen”.

– Det är väl sånt som ingår. Det har väl varit så för alla, att det finns kampanjer på ett eller annat sätt. Men jag är glad för varje röst jag får.

Att du är nominerad, ser du det som ett bevis för att travsporten engagerar?

– Ja, det är klart. Trav är en sport som berör många, framförallt hästar berör många, säger Björn Goop.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE