Trav

”Going var min mirakelmedicin”

TRAV

Hästälskaren Margareta Uggla drabbades av bröstcancer sommaren 2006. Räddningen blev hennes stjärnhäst Going Kronos.

– Going Kronos var mirakelmedicinen för mig, berättar Margareta Uggla i en lång intervju med Trav 365.

Makarna Margareta och Lars Uggla är två av Sveriges största hästägare. Tillsammans är de delägare i drygt 15 travhästar och flera galopphästar. Den bästa hästen man haft är utan tvekan Lufti Kolgjinis Going Kronos, Sveriges största snackhäst genom tiderna.

– Han har betytt väldigt mycket för mig. Det är den mest fantastiska häst jag sett. Sådan utstrålning han hade, helt underbar. Jag tror säkert att han hade humor med, säger Margareta med ett skratt.

När glädjen var som störst under Going Kronos rekordsäsong som treåring, kom det tunga beskedet för Margareta Uggla.

– Jag fick diagnosen bröstcancer sommaren 2006, precis efter att Going Kronos hade vunnit långa E3-finalen, berättar Margareta för Trav 365.

Inte deppa ihop

En tuff tid med strålning, cellgifter och operationer var att vänta.

– Det sämsta man kan göra är att deppa ihop. Därför var det så viktigt med den uppmuntran som Going Kronos gav, han var ett stort glädjeämne under denna tid.

Margareta fick följa stjärnhästens lopp genom telefon och TV under en längre tid. Och Going Kronos tävlande blev en lyckokur.

– Man kan säga att Going Kronos var mirakelmedicinen för mig. Saker och ting blev lättare i och med att jag hade Going Kronos tävlingar att se fram emot. Han var ett stort glädjeämne under denna tid.

Och mitt i cellgiftsbehandlingen fick Margareta möjlighet åka ner och se Going Kronos kvala till Italienska Derbyt, tillsammans Lutfi Kolgjini och delägarna bakom Going Kronos och Glen Kronos.

– Man behandlas i perioder och jag hade tur som kunde åka mellan två behandlingar. Bara att få åka till Italien med ett sådant härligt gäng gav mig mycket, säger Margareta som på plats fick se Glen Kronos vinna före Going Kronos i ett soligt Rom.

”Helt otroligt”

I mars 2007 avslutades cancerbehandlingen för Margareta Uggla, lagom till Going Kronos årsdebut. Going Kronos lade tävlingskarriären på hyllan i november förra året, men minnena från tävlingsbanan finns kvar.

– I första starten ledde Going Kronos i sista kurvan, men hästen galopperade när Ludde (Kolgjini) ryckte tussarna. Men Ludde fick ner honom igen och han kom tillbaka som en ångvält och vann loppet. Det var helt otroligt.

Ibland sätter Margareta och Lars på videon för att se Going Kronos rekordlopp i långa E3-finalen på Färjestad.

– Då blir man uppiggad och det är nästan som man börjar gråta när man ser det.

Hennes bästa minne med Going bortsett från tävlingarna är när hon och maken besökte Going Kronos i hagen i Vomb.

– Ludde och Going Kronos lekte kull. Vi hade matäpplen med oss till Going Kronos, som följde efter oss när de tagit slut. Då stampade Ludde med foten och Going Kronos sprang iväg, för att sedan rusa tillbaka. Så höll de på, berättar Margareta med ett skratt.

Margareta och Lars hade gärna sett att Going Kronos fortsatt med tävlandet.

– Men vi är flera delägare och majoriteten får bestämma och de ville att han skulle bli avelshingst. Men det är klart att det är trist och känns lite tomt att inte få se honom tävla mer.

För några veckor sedan hälsade Margareta på Going Kronos på Menhammar.

– Det är trevligt att han bor så nära nu och det går snabbt att åka ut dit. Han verkar trivas jättebra och ser välmående ut..

”Äga travhäst är kul”

I år får Margareta och Lars Uggla se fram emot tävlingar med sina andra hästar som man är delägare i.

– Vi delägare har en väldigt fin vänkrets och att äga travhäst är kul. Året ser intressant ut. Mest tror jag på Garland Kronos och Innocent Face som sett väldigt fina ut.

En ny Going Kronos lär inte komma fram på år och dagar, men med Going Kronos som avelshingst finns åtminstone hoppet om något liknande.

– Vi hade förhoppningar om att Going Kronos skulle bli en fin häst, men att han skulle bli en sådan fantastisk häst hade vi inte kunnat drömma om. Så småningom ska vi köpa ett föl från Going Kronos, säger Margareta Uggla.

Jens Oscarsson/MiniMedia

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!