Räddningen för banspel?

Av: Micke Nybrink

Publicerad:
Uppdaterad:

Med förundran läste jag mejlet.

Det stod ganska snabbt klart.

Jag log, killen hade lösningen på alla våra problem.

Att ingen har tänkt tanken tidigare är ofattbart. 

Jag får många mejl och påfallande ofta, vid sidan av torskars frustration, rör det sig om förslag till förbättringar för spelarna, förändringar som måste göras och olika idéer om hur sporten kan bli ännu roligare. Vissa gånger är det vansinnga saker, andra gånger har någon ”hittat olja”.

Min roll som språkrör för alla vettiga förslag har jag tagit på mig själv men jag antar att det är exakt det mejlarna vill – nå ut med sitt budskap.

Förra veckan fick jag e-post av Johan A Källarsson. Jag tror inte att han mejlat tidigare men nu hade han funderat. Det handlade om hur vi ska få fart på de öde travbanorna igen, få dem att blomstra och pulsera som när vi var små. Johans briljanta förslag är enkelt och rent ut sagt genialt:

”Om ATG vill få travbanorna att leva är det bara att sänka raken på banan med kanske tio procent. Låt det kosta 90 öre att lämna in en V64-rad på plats och en krona på nätet och hos ombuden. Det viktiga är att det inte ska nallas ur potten utan av skatten. Då drabbar det inte de andra spelarna utan gynnar banpubliken och därmed också travbanorna. Det behöver inte gälla för streckspel, vinnare och alla andra spel funkar förstås också. Om jag spelar 100 kronor vinnare på banan, hos ombud eller på nätet hamnar i dag 80 i potten och 20 går till rake. Man skulle istället kunna ha tio procent i skatt på banan. Det vill säga om jag vill spela 100 vinnare behöver jag bara betala 90 spänn men 80 hamnar likväl i potten och staten får bara 10 istället för 20 kronor i skatt. Blir vinnaroddset tio gånger så får man alltså tillbaka 1 000, trots att man bara satsade 90. Det skulle i alla fall ta mig och de som fattar något om odds/spelavdrag till banan oftare.”

Eller hur? Källarssons förslag är klockrent och det enda pinsamma är väl att ingen annan kommit på det tidigare.

Här finns ingen anledning att vila på avtryckaren.

Skicka provision till Källarsson

Svensk Travsport (ST) ligger i nya förhandlingar med staten och det är bara att åka. Med en specificerad önskan om lägre beskattning av banspelet för att rädda travbanorna och hela travsporten måste helt enkelt regeringen lyssna. Annars är politikerna hejdlöst korkade eller möjligen köpta. Har de aldrig ställts inför en så kallad ”no brainer” så gör de det nu när ST leende visar sitt trolleri.

Och skicka lite provision till Johan A Källarsson, han är travfantast sedan barnsben men också fastighetsmäklare ...

Veckans tips

1. 9 Noa Star (Solvalla, V86-8)

Urstark i dödens senast. Tufft emot men rolig idé.

2. 5 Panic Button (Solvalla, V86-2)

Bra hela tiden. Vass kusk. Blir bortglömd. Spelvärd.

3. 5 Sensational Dream (Solvalla, V86-6)

Övertygat för Nurmos. Toppchans och spikas.

Publicerad: