Hemliga listan – så matchas stjärnan i USA

Publicerad 2013-10-07

Om en vecka reser Sveriges bästa häst, Sebastian K., till USA.

Redan nu finns en lista över lopp stjärnhästen ska starta i under nästa säsong.

– Planen är att han ska göra första starten i slutet av april, säger delägaren Tristan Sjöberg-Knutsson till Trav365.

I slutet av oktober lämnar Åke Svanstedt, giganten inom svensk travsport just nu, landet och börjar som tränare på andra sidan Atlanten – i USA.

Förra veckan var Åke på plats på den årliga hästauktionen i Lexington och köpte hästar åt ett flertalet intresserade hästägare som gärna provar sin unghäst i händerna på honom i USA.

Några som är sugna på fler hästar hos Åke är ägarna till Sebastian K.. Tillsammans med Anders Ström (Courant AB) köpte Knutsson Trotting två hästar som gå i Åkes träning.

– Anders var en väldigt god vän till min far Bertil Knutssom och vi har känt Anders i 10-15 år. Vi har personliga band och vi äger även häst ihop i Sverige, säger Tristan Sjöberg-Knutsson.

– Det är väldigt intressant att köpa häst till Åke i USA. Vi pratade med Anders om att köpa några hästar och sätta hos honom därborta. Anders har haft en del amerikanska hästar hos Björn ”Bernie” Norén och i och med att han kommer att vara försteman hos Svanstedt kändes det klockrent.

”Pumpade på information”

Tristan Sjöberg-Knutsson hade inte tid att närvara vid auktionen, men veckan innan var han på plats i USA för att träffa lära sig mer om amerikansk travsport, träffa förstemannen ”Bernie” och prata matchning av Sebastian K..

– Bernie är väldigt inspirerande och jag pumpade honom på information. Jag fick lära mig mycket. Vi pratade lite om upplägget med Sebastian också.

Hur tror ”Bernie” att Sebastian K. kommer hävda sig i USA?

– Han tror att ”Sebbe” kommer stå sig mycket bra och springa under 1.09 på de banorna. Det är det vi siktar på.

Hur ser planen ut för hästen?

– Vi gick igenom hela strukturen och vi har en lista över tänkbara lopp nästa säsong. Jag kan inte delge den ännu, men planen är att han ska göra första starten i slutet av april.

”Fick suga på det länge”

Hur svårt var valet att plocka hästen över Atlanten?

– Det var ett svårt beslut och det var många pusselbitar som skulle falla på plats för att det skulle kännas helt rätt, vi fick suga på det länge. När skötaren Anette sa ja, då var sista pusselbiten på plats. Vi vill ha utmaningar och utmana jänkarna på deras hemmaplan, det vore jätteskönt att sätta dem på plats. Det här beslutet hade säkerligen vår far tagit också, det fanns med i beräkningarna.

Vad var alternativen? Vad jag har hört var det många tränare som var och ryckte i Sebastian K.?

– Det kan jag inte uttala mig om, jag vill inte kommentera såna spekulationer. Vi bestämde oss för Amerika och så blev det, säger Tristan Sjöberg-Knutsson.