Daniel Redén: ”Vi har riktiga problem”

Stjärnhästen Propulsion ”vann” lottningen till Prix de France - men vintervädret i Frankrike ställer till det

1 av 2 | Foto: FOTO: LARS JAKOBSSON
Propulsion slutade trea i världens största travlopp Prix d’Amérique.
TRAV

Propulsion lottades till ett toppspår, 4, i söndagens Prix de France.

Men vintervädret i Frankrike ställer till det för tränaren Daniel Redén.

– Vi har riktiga problem, det är åtta minus och banorna är inte alls bra och han måste gå sitt sista jobb i dag, säger Daniel.

Det blev en tredjeplats i Prix d’Amérique för svensktränade stjärnan Propulsion.

På söndag siktar hästen, kusken Örjan Kihlström och tränaren Daniel Redén på revansch, främst mot Bold Eagle som var före honom i mål i världens tuffaste travlopp, i Prix de France.

Och ”Proppen”, som han kallas, ”vann” spårlottningen och fick spår 4 i loppet över 2 100 meter som startas med autostart på Vincennes mäktiga oval, samtigt som värsta motståndaren på pappret, Bold Eagle, startar från bricka 8.

– Det såg bra ut överlag. En bra början i alla fall. Vi fick rätt vettiga spår rakt av, säger Daniel Redén som har tre hästar med i storloppet med runt två miljoner kronor i förstapris.

”Inte optimalt alls”

Vintervädret i Frankrike ställer dock till det i förberedelserna med hästarna, med Propulsion i spetsen.

– Vi har riktiga problem, det är minus åtta grader här och banorna är inte alls bra. Jag har jobbat för fullt med banorna här för Propulsion måste gå sitt sista jobb i dag. Det håller på och tinar upp nu och det måste lösa sig. Det är inte optimalt alls det här, men det borde det inte vara för någon här i Frankrike just nu.

Hur illa är det om du inte kan köra honom i dag?

– Då är det inget bra alls, då förskjuts allting, och han måste gå jobbet i morgon och då ska det snöa…

Du har känt på hästen efter Prix d’Amérique, hur är det med honom?

– Inget att gnälla på. Han går bara lugnt då han starta nyligen. Han hade lite träningsvärk direkt efter loppet, han fick lite ont i ryggen så vi tog ut en osteopat som fick dra lite i honom, så kan kommer nog riktigt fit for fight, det känns så, om jag nu bara kan köra det här sista jobbet.

”Gör ett jäkligt bra lopp”

De två ytterligare hästarna som Redén tar ut är stoet Wild Honey och Call Me Keeper som ”husse” hoppar upp själv bakom.

– Måste ju prova något sånt här lopp någon gång. Jag har kört ett lopp på Vincennes, så jag har vanan inne. Jag har bra facit med ”Keeper” och vi brukar gilla varandra. Han ska få ett snällt lopp mot de här hästarna.

Och Wild Honey, som får Björn Goop bakom sig?

– Det ser väldigt bra ut med henne. Hon var väldigt fin i Prix d’Amérique, när hon väl kom loss, så var det med spänstiga steg. Goop upp nu och bättre distans. Det blir spännande jag tror hon kan göra ett jäkligt bra lopp den här gången och vara med därframme.

ARTIKELN HANDLAR OM