Stefan Hultman: ”Nu går jag in för det här”

Publicerad:
Stefan Hultman
Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Stefan Hultman

TRAV

Profilstarkt startfält i årets ”Upp till bevis” i Halmstad.

En av dessa är den forne stjärntränaren, och nu mera tv-experten, Stefan Hultman.

– Jag går in för det här, säger han.

Den tidigare stjärntränaren Stefan Hultman, 55, har vunnit det mesta som går att vinna som travtränare. Han har bland annat vunnit Prix d´Amérique tillsammans med superhästen Maharajah, samt Elitloppet på Solvalla med From Above.

Men Hultmans tränarkarriär fick ett abrupt slut i oktober 2015 då den då 52-årige Stefan Hultman insjuknade och i ilfart transporterades till sjukhus.

Hultman hade drabbats av den ovanliga och tuffa muskel- och nervsjukdomen myastenia gravis.

Den tidigare stjärntränaren har de senaste åren gått en kamp mot sjukdomen, och rehabiliteringsperioden har varit lång – och svår.

Hultman har efter sin sjukdom sadlat om från travtränare till tv-expert, bland annat i travets egna kanal ATG Live, och tidigare även i TV4.

Nu är den 55-årige Stefan Hultman en av deltagarna i det profilstarka travloppet ”Upp till bevis” som går av stapeln på Halmstadtravet nästa torsdag, under banans SprinterMästar-vecka.

”Vi har fått bra kontakt”

Hultman berättar att idén om att delta i travloppet ”Upp till bevis” till en början var en kul grej, men som sedan växte sig fram till verklighet.

– Det var jag och Lennart Forsgren som började surra lite om det där, i och med att han ville vara med. Vi jobbar bra tillsammans och har fått bra kontakt han och jag och vi började snacka lite om det. Först sa jag att det inte var någon idé för mig att vara med i det där tjockis-loppet, men sedan har det vuxit fram, berättar Stefan Hultman.
Stefan Hultman och Lennart Forsgren, som är en tidigare toppkusk, jobbar tillsammans via ATG Live och det var Forsgrens son som till slut blev tungan på vågen.

– Jag träffade Lennarts grabb under Elitloppshelgen och då sa han till mig att jag skulle vara med, för skulle jag vara med så skulle Lennart vara med och han tyckte det skulle bli kul att se. Då pratade jag med Lennart och frågade igen om vi inte skulle köra.

Halmstadtravets sportchef, den tidigare TV4-profilen Jan-Olof Molin, fick nys om Hultman och Forsgrens planer och slog en signal till Hultman.

– Han hörde av sig, och då sa jag att jag skulle ställa upp om han kunde ordna en enkel häst att köra, och sedan hörde han av sig igen och sa att jag får köra Johan Untersteiners Can Lane. Det är så klart jättekul, det verkar vara en jättefin häst. Jag har varit inne i lopparkivet och tittat och hästen var jättefin vid seger senast på Axevalla.

”Får se upp så man inte hamnar i backen”

Hur känns det nu när det är klart att du ska köra?

– Nu har ju tävlingsinstinkten börjat komma fram, till en början var det mer en rolig grej, men nu får man ligga i hårdträning inför detta och nu är det upp till bevis, skrattar Hultman och fortsätter:

– Nu går man ju in för det här.

Hur är formen?

– Köra häst har man gjort varje dag i hela sitt liv, det sitter i, men sedan är det klart att jag inte har den där formen. Lennart är ju fitt, han ser väl ut i kroppen ungefär som jag gjorde när jag var tio år gammal. Forsgren har varit en världsartist i sulkyn och för min del så får jag hoppas att jag har tur i spårlottningen, en fin häst fick jag i varje fall.

Vad säger du om dina övriga konkurrenter?

– I och med att jag är lite äldre så är det för mig två stycken som sticker ut och det är Björn Lindblom och Lennart Forsgren, det är två fantastiskt duktiga yrkesmän och för mig är det en ära att få köra i samma lopp som dom. Man ska dock ha klart för sig att det är två tuffa killar, de lägger inga fingrar emellan och jag hamnar ogärna mellan dom två in mot första sväng, då får man nog ha hockeyutrustning på sig och då får man nog se upp så man inte hamnar i banan, skämtar Hultman.

”Kan leva som en människa igen”

Hur mår du annars Stefan, för dagen?

– Jo men jag mår bra, det tycker jag. Jag kommer aldrig bli så fitt och kurant så jag kan dra igång och börja träna häst igen, men att köra en snäll häst tycker jag bara är roligt. Jag har varit uppe lite hos Daniel Redén och kört, och sedan invigde jag ju Elitloppet och då kändes det faktiskt otroligt bekvämt att sitta i en vagn. Jag tycker mitt mående går stadigt framåt hela tiden, men när jag säger så innebär det att jag kan börja leva som en människa igen.

Kan du utveckla?

– Jag kan åka och jobba med ATG Live utan att vara sänkt två dagar i rad efter det. Sista månaderna tycker jag det har gått framåt och det tror jag har att göra med att jag får vara med på sådana här roliga saker, min sjukdomsbild blir lättare att hantera när jag har något att se fram emot, det hjälper liksom till. Det har gått fortare än vad läkarna trott, och det har nog med att jag har kul och har roliga uppdrag att se fram emot, säger Stefan Hultman och fortsätter:

– Jag kan ta lätta promenader och vara nere och bada med hundarna, jag lever mer och mer som en vanlig människa, men därifrån till aktiv travtränare igen, det är uteslutet. Jag får också vara försiktig med stress och så, då känner jag det direkt. I vintras när det blev lite för mycket fick jag bakslag direkt, och man får ta det lite försiktigt.

Jag läste på din Instagram i måndags att du kände dig som en urvriden disktrasa efter söndagens V75-sändning i ATG Live?

– Ja, men så är det, men jag återhämtar mig mycket snabbare nu, än för bara en tid sedan. Tidigare tog det två dagar för mig att återhämta mig efter ett pass, men nu är återhämtningen betydligt bättre och allt som blir bättre ser jag som positivt, och det gäller att plocka fram det som är positivt. Tidigare var det jobbigt att bara klä på sig och åka in till ATG Live-passen, i dag gör jag det med glädje. Jag blir fortfarande trött, men inte alls lika trött som förut. Jag jobbar ungefär 2,5 pass i veckan och där ligger gränsen känner jag, det är lagom. Förra sommaren tog jag ett kliv fram, men två steg bakåt och det var jobbigt, nu går det succesivt framåt hela tiden och det är jätteskönt, säger Stefan Hultman.

Foto: Joakim Hall/TR Bild
Stefan Hultman inviger Elitloppet 2018
Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!