Profilernas hyllningar: ”Han är en av de bästa”

Kollegorna och konkurrenterna om att Johnny Takter lägger körspöet på hyllan

Av: Daniel Söderbäck

Publicerad:
Uppdaterad:
Johnny Takter.
Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75
Johnny Takter.

Stjärnkusken Johnny Takter, 59, väljer att avsluta karriären.

Nu hyllas han av kollegorna – och konkurrenterna.

– Han är en av de bästa, hyllar Örjan Kihlström.

– Innan jag hade ett namn såg han någonting i mig som ingen annan gjorde, helt osjälviskt, och det är jag honom evigt tacksam för, säger Erik Adielsson.

Under söndagen meddelade 59-årige Johnny Takter att han avslutar karriären som kusk.

I ett öppet brev via sin mentale coach Stig Wiklund meddelade Takter att karriären är över och att han kör sina sista lopp nu på torsdag på hemmabanan Jägersro.

Det krävs ett oerhört engagemang och motivation att hålla på med trav på toppnivå. Ständigt nya tävlingar och travbanor. Nu känner jag att jag inte längre har motivationen, glädjen och det inre drivet som krävs för att prestera på toppnivå”, skriver Takter.

Nu hyllas Johnny Takter av kollegorna – och konkurrenterna.

– Han är en av de bästa som funnits. Ever, säger Jägersro-stjärnan Lutfi Kolgjini.

Så här säger flera travprofiler om Johnny Takter.

Foto: MALIN ALBINSSON/KANAL75
Örjan Kihlström.

Örjan Kihlström, 55:

Vinnare av bland annat Elitloppet och Prix d’Amérique.

Vad är din reflektion över att Johnny Takter slutar?

– Det är klart att man blev förvånad först, när man tänker efter lite är han trots allt 59 år och har tagit någon time out tidigare, så när man tänker efter är det inte jätteöverraskande. Men första intrycket var förvånande.

Vad kännetecknar Johnny Takter som kusk?

– Han är en av de bästa och var det redan innan jag började köra och vann flest lopp i Sverige i väldigt unga år och tillhört en av de bästa hela tiden. Han har varit aktiv i 40 år och legat på toppen hela tiden vilket är otroligt imponerade.

– Han har alltid haft en speciell stil som inte många andra har, allting som Johnny gjort har sett väldigt elegant ut.

Vad har han betytt för svensk travsport?

– Det är ju en stor profil som inte är som alla andra, en speciell utstrålning och karisma som väldigt få andra har. Det är svårt att sätta fingret på något specifikt.

Vad är ditt bästa Johnny Takter-minne?

– Något som rör både mig och Johnny var Elitloppssegern med Iceland 2010. Jag kvalade in Iceland till finalen och Johnny vann sedan finalen.

Foto: MALIN ALBINSSON/KANAL75
Ulf Ohlsson.

Ulf Ohlsson, 54:

Vinnare av allsvenska kuskligan två år i rad och leder överlägset 2018.

Vad är din reflektion över att Johnny Takter slutar?

– Det är klart att det var överraskande när man läste om det. Det trodde man inte.

Vad kännetecknar Johnny Takter som kusk?

– Det är en fantastiskt bra kusk som tillhört toppen i alla år. Han har hela tiden fått hästarna att leverera och prestera.

Vad har han betytt för svensk travsport?

– Hela familjen Takter har ju betytt väldigt mycket. Först var det Bo William när jag var ung grabb i stallet och Johnny var den av bröderna som körde mest i Sverige. Han tillhör toppen i Sverige, absolut.

Vad är ditt bästa Johnny Takter-minne?

– Vi har tävlat mycket mot varandra genom åren och det är främst att det är en jäkla trevlig kille som alltid är lätt att prata med i omklädningsrummet. En skön kis helt enkelt.

Foto: PETRI JOHANSSON/KANAL75
Vännerna Erik Adielsson och Johnny Takter.

Erik Adielsson, 43:

En av Sveriges mest framstående kuskar som tagit hem titeln årets kusk vid tre olika tillfällen.

Vad är din reflektion över att Johnny Takter slutar?

– Jättetråkigt, det är en tomhet som faller över en att man inte ska få möta Johnny i loppen längre. Jag vet att han umgåtts med de här tankarna ett tag, så jag är inte chockad, men det är en viss tomhet.

– Det blir en stor chock för trav-Sverige när någon slutar, som dessutom står på toppen, eftersom vi sällan slutar och håller på så länge vi kan. Men när vi från sidan tycker det är tråkigt så ska man veta att när en dörr stängs, så öppnas en ny dörr som är spännande och skoj för Johnny.

Vad kännetecknar Johnny Takter som kusk?

– Känslan för hästen, han gick in mer intuitivt i loppen än någon annan och det står ut ganska mycket.

Vad har han betytt för svensk travsport?

– Otroligt mycket med sin speciella och konstnärliga stil. För mig personligen har han betytt otroligt mycket. Jag jobbade hos Johnny för styvt 25 år sedan och vann mitt första lopp för Johnny. Han var den som väldigt tidigt satsade på mig som kusk och såg någonting hos mig.

– Jag har känt honom i 30 år och vi har hjälpt varandra på vägen genom åren. Innan jag hade ett namn såg han någonting i mig som ingen annan gjorde, helt osjälviskt, och det är jag honom evigt tacksam för. Det har betytt otroligt mycket.

Vad är ditt bästa Johnny Takter-minne?

– Det finns ganska mycket att ta av både på och utanför banan, ha ha. Men ska vi ta på banan så finns det tre saker som sticker ut. Först när han vann Svensk Uppfödningslöpning med Trophy Ås 1994. Det var stort och jag vet hur glad Johnny var för den segern.

– Sedan när han hade bekymmer i livet och kom tillbaka och vann Derbyt med Commander Crowe 2007. Det var maffigt alltså.

– Elitloppssegern med Iceland så klart 2010. Det var liksom kröningen på en enastående karriär. Och jag vet hur mycket han verkligen drömt om att få vinna Elitloppet. Även om jag inte var med honom i vinnarcirkeln då rent fysiskt, så var jag där själsligt.

Vill se hyllning på Solvalla

Även hästägaren och den före detta NHL-stjärnan Kristian Huselius hyllar Johnny Takter.

”I min värld hade det varit fantastiskt om du avslutade din enastående karriär med stående ovationer på ett fullsatt Solvalla under Elitloppshelgen”, skriver han på twitter.

Profilerade journalisten Fabrice Theil på stora dagliga franska hästsporttidningen Paris-Turf skriver på sin twitter: ”Jag älskar Johnny Takter mycket, en blandning av Verbeeck och Bazire.”

Publicerad:

LÄS VIDARE