– Tänker aldrig ge upp

TRAV

Norges svar på Björn Goop om matchen mot Sverige – Norges bästa segerchans samt om sina egna styrningar

Foto: Eirik Höitomt

Eirik Höitomt beskrivs som den bästa kusken i Norge – han är vårt grannland i västs svar på Björn Goop.

När V75 kommer till hemlandet hoppas han att norrmännen står upp mot de svenska hästarna och kuskarna.

– Vi kommer att ge dem en match, vi kommer inte ge upp på förhand, det är en sak som är säker, säger Eirik Höitomt till Trav365.

Han har kört in strax över tolv miljoner kronor varje år de tre senaste säsongerna – och beskrivs av många som den bästa travkusken i Norge.

När V75 gästar grannlandet i väst på lördag för Unionskampen hoppas toppkusken att de svenska tränarna och kuskarna tas emot med varma servetter.

Själv har han dock bara outsiders på förhand.

– Jag kan nog inte hjälpa till så mycket i matchen mellan Norge och Sverige, då jag inte har någon bra segerchans på förhand, tyvärr, säger Höitomt.

”Är bästa norska chansen”

Är det viktigt för er norrmän att markera mot de svenska kuskarna och tränarna när de kommer till Momarken och Norge?

– Ja, visst är det så. Svenskarna har större bredd än vad vi har i Norge och det är nog tyvärr fördel svenskarna i matchen mot oss norrmän på lördag, men vi tänker inte ge upp på förhand och det är en sak som är säker. Vi kommer göra allt vi kan för att ge dem en match.

Vem ser du som den bästa norska segerchansen på lördag?

– Det gör jag i 9 B.B.S.Sugarlight (V75-7).

”Obesegrade tillsammans”

Eirik Höitomt som vinner travlopp i parti och minut hemma i Norge kör bara i fyra av de sju V75-loppen på lördag, där tre av hästarna är helt ostreckade av spelarna i nuläget.

– Ja, jag kan nog tyvärr inte hjälpa mina landsmän speciellt mycket i kampen mot Sverige, tyvärr. Jag har max ett par outsider på förhand på lördag.

I V75-4 kör du 10 Raymond Palema som startat på V75 i Sverige på slutet, vad tror du om möjligheterna där?

– Jag har kört Raymond Palema vid tre tillfällen tidigare och vunnit samtliga med honom, men det har varit i enklare sällskap här hemma i Norge. Han har gjort det bra i Sverige tycker jag och han kommer med dokumenterad form, men jag tycker han först och främst är aktuell vid gardering i det här loppet. Jag känner inte till alla svenska hästarna, men det såg ut att vara några bra emot.

”Tränaren uppåt”

Den som på förhand ska vara Eirik Höitomts bästa segerchans om vi ska tro spelarna, är 4 Ponziopilato Stra (V75-6).

– Här vet jag att tränaren Morten Juul är optimistisk, och streckar man fyra-fem hästar i loppet så tycker jag att han är värd en markering. Han har fin form och vettigt utgångsläge, men även här tyckte jag det såg ut att vara ganska tufft emot – även om han själv inte alls är så tokig.

Du kör även 11 Triple Crown (V75-1) och 12 Sonador (V75-2), någon möjlighet?

– Nej, de möter bägge två tuffa konkurrenter och har lottats till tråkiga utgångslägen så för dessa två är det pengar som gäller.

Om du ska vinna med någon häst på V75 på lördag, vem tror du det blir med?

– Det ska vara Raymond Palema i så fall, han har dokumenterad form och jag tror han kommer göra ett bra lopp, och vi är ju som sagt obesegrade tillsammans, avslutar Eirik Höitomt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav