”Ännu bättre i år”

TRAV

I dag börjar nedräkningen inför Prix d’Amerique.

Maharajah gör efterlängtad comeback när han går ut som stor­favorit i svenskt mästerskap.

Superhästen har ett enda mål i sikte: ta ­revansch i världens ­tuffaste travlopp.

– Han känns ännu bättre i år än vid samma tid i fjol, säger Stefan Hultman.

Storloppssäsongen i Sverige börjar lida mot sitt slut. Svenskt mästerskap på Åby är ett av de sista stora loppen för säsongen. Men för Maharajah tar en ny säsong sin början från och med i dag. I fyra månader har han laddat och preparerats för att vara på topp till det franska vintermeetinget. Tränaren Stefan Hultman har lagt upp en minutiös planering inför Prix d’Amerique sista helgen i januari.

– Vi har ju vänt på året för honom och för hans del är det här ungefär som när andra stjärnhästar kommer ut och gör första starten för året på vårkanten, säger Stefan Hultman till Kanal 75.

”Såg ju hemskt ut”

Maharajah har inte tävlat sedan han galopperade i segerstriden i Jämtlands Stora Pris 11 ­juni. Han haltade då av ­banan ­efter att ha trampat upp ett sår på höger framben. Först befarades det värsta men det var inte så allvarligt som det såg ut.

– Det såg ju hemskt ut när han galopperade och trampade sig. Som tur var blev det bara ett litet sår och han var ohalt tio minuter efter loppet.

Tuff träning

– Nu har han har fått jättemycket konditions­träning för att förhoppningsvis stå pall i vinterns långa tuffa lopp. Allting har flutit på väldigt bra och jämför man med förra året vid samma tid känns han bättre i år. Det känns som att han börjar plocka fram de där sista procenten som förhoppningsvis ska komma i vinter, menar Hultman.

Förra vintermeetinget var mycket framgångsrikt för Maharajah. Efter seger i Prix de Belgique blev han tvåa i både Prix d’Amerique och Prix de France innan han avslutade med att vinna Prix de Paris. Det Frankrike-äventyret inbringade 5,3 miljoner kronor i prispengar.

”Ingen lek”

I dag väntar SM och ­Maharajah är jätte­favorit i jackpott­omgången på V75.

– Han har inte startat på fyra månader och möter bra hästar med tävlingsform. Det är ingen lek. Men han har väldigt hög lägstanivå och förra hösten gick han ut tjockare och sämre förberedd och dög bra. Han är tuff och jag tror att han räcker långt i den författning han är, ­säger Stefan Hultman.

Michael Carlsson