”Nybrink vet inte hur det ska vara”

Foto: Ulf Ohlsson, Stefan Melander, Kaj Widell och Torbjörn Jansson.
TRAV

Solvallas banunderlag får hård kritik av spelexperten Micke Nybrink.

Men de aktivas åsikter om banan går isär.

– Det är väl att ta i att den är sämst, men jag kan hålla med om att den är för dålig ibland, säger Kaj Widell.

– Banan har varit jättefin på slutet, menar Torbjörn Jansson.

”Solvallas banunderlag är sämst i Sverige”. Där har ni Sportbladets krönikör Micke Nybrinks rubrik på dagens krönika. Stortränaren Robert Bergh drar sig från att starta sin hästar kontinuerligt för skaderisken, men tror att om man byter ytlagret så är problemet löst. Här nedan hittar du några fler åsikter av aktiva inom travet, och deras funderingar kring Solvallas banunderlag.

✓ Kaj Widell

– Det är väl att ta i att den är sämst, men jag kan hålla med om att den är för dålig ibland. Det är Sveriges största bana med mest resurser då kan man kräva mer.

Vad är det som är dåligt?

– Det är skötseln inför tävlingarna. Det var någon gång när det var minusgrader så blev den väldigt skitig.

– Nu senast var den lös bitvis och hård bitvis. Jag tycker att man ska ha högre krav. Den bana som är sämst i Sverige vill jag inte gå in på, men det är inte Solvalla, säger Kaj Widell.

✓ Ulf Ohlsson

– Jag tycker banan varit rätt bra på slutet. Senast jag körde där var den hård men va fan, det kanske small till och blev kallt då, jag minns inte riktigt. Men före det har det varit ett litet lyft då de körde bort ytmaterialet. Det har fungerat riktigt bra de senaste månaderna. För ett år sedan tyckte jag den inte var bra, men det har blivit mycket bättre på slutet. Att banorna är lite hårda får man ta ibland, vi bor ändå i Sverige. De har ingen lätt uppgift grabbarna. Ena dagen är det varmt, andra kallt och det gäller att ha lite flyt med vädret.

✓ Torbjörn Jansson

– Banan har på slutet varit jättefin, det finns ingen som har något skäl att klaga som den varit på slutet. Fint underlag på alla vis, jag kan inte förstå alla som hackar. Micke Nybrink som aldrig satt en fot på en travbana vet inte hur en bana ska vara. Det är onödigt mycket gnäll och Solvallas bana har inte varit sämre än någon annan, definitivt inte.

✓ Stefan Melander

– Det är nog inte så himla lätt med de omslagen det är, det har varit en hård vinter och man ska inte såga allt för hårt ändå. Jag kan titta på min egna bana. Jag försöker helst undvika att sova, det bästa vore om jag kunde vara vaken hela tiden men det kan inte en människa. Det är fullständigt idiotiskt att köra ett hårt vintermeeting på Solvalla men vill man göra det måste det kosta. Då måste man betala för den tjänsten att någon aldrig sover. Det måste vara någon som sköter banan i princip hela tiden, då kan man hålla en bra bana men jag tror inte att det finns tillräckligt med ammunition för att göra det. Det är pengar det handlar om. Att banan förra onsdagen var helt livlös och hård beror på att ingen hade jouren. Om man är banarbetare och alltid kan vara tillgänglig så ska man ha en bra bana, men ammunitionen räcker inte till det. Det har varit en jättesvår vinter och de gör så gott de kan. Man ska inte gnälla för mycket och flera kuskar har sagt till mig att banan varit bra. Det är svårt att döma ut dem, man skulle ha någon som jobbar med banan hela tiden. Nu ligger den för mycket still.