Nybrink: Ni sågar allt vi gör i trav-tv

TRAV

Travjournalisterna är indelade i två lag.

Tv-laget och skrivarlaget.

Det ena hatar det andra.

Själv spelar jag i båda.

Travet är en annorlunda värld. Ett mikrokosmos proppat med idioter brukar jag tänka när jag har mina mörka ögonblick. I stort sett allt som handlar om trav sker numera i media. Loppen tippas och kommenteras i travpressen, visas i trav-tv och recenseras sedan i pressen, på nätet eller i tidningen. Om och om igen.

Egentligen är vi ett enda stort lag journalister och man kan tycka att vi borde jobba tillsammans. Verkligheten är tyvärr en helt annan.

Skrivande travjournalister, inte alla men definitivt många, hatar trav-tv-journalister. Eller – de tycker i alla fall att vi är bedrövligt dåliga, att vi inte fattar vad som är viktigt. Tidningen Travronden går i spetsen där redaktionschefen och travtalibanen Freidenvall ägnar åtminstone en spalt i månaden åt att såga allt vi gör i trav-tv.

Som gamar över ett kadaver

Startar vi ett nytt program eller ändrar lite i ett gammalt så kastar de sig över det nya som lystna gamar över ett kadaver. Jag har aldrig förstått varför men kan lova att om de fick bestämma hur travet i tv skulle se ut – då vore vi bara något år från bankrutt. Vi kan nämligen inte bara visa reportage om Jimmy Takters 1,5-åringar. Vi kan inte ha Åsa Elmroth boende i East Rutherford ett halvår och göra förhandsreportage inför mattpiskarfesten Hambletonian.

Ledsen, Claes, Lennart och Broline och allt vad ni heter – men vi är ganska säkra på att vårt sätt är bättre. Ni borde istället koncentrera er på att göra era tidningar bättre.

Men ni sågar istället allt vi gör. Säger att vi bara spelar favoriter, att vi tippar dåligt, att när vi vinner så skryter vi om det så att ni spyr.

Rannsaka er själva

Själva då? Vill ni ha feedback? Okej, ni tippar bara favoriter, bjuder på spelförslag som bara kan ge småsmulor eller pengarna tillbaka, skryter när ni vunnit 725 spänn på V64. Ni är ännu sämre.

Men det värsta av allt – ni skriver ju förjävla dåligt. Gå en kurs, snabbt, för ni är stilistiska missfoster. Vissa pepprar sina texter med floskler och citationstecken, andra avslutar varannan mening med utropstecken eller är så invecklade och långrandiga att man aldrig orkar läsa dem.

Nej, för fasen, gå en skrivkurs. Rannsaka era egna alster innan ni kastar er över våra. Vi är inte hälften så dåliga som ni, det är bara ingen som sagt det. Sorry, ni suger – fett.  Ni är lika felplacerade som en blind vore som badvakt på Bondi Beach.