UTKLASSNINGEN

Foto: Låååååångt ner till andrahästen Hallsta Lotus och Ulf Ohlsson vann enkelt på V75. Hyllades efter loppet.
TRAV

Det fanns bara en häst på banan i den andra V75-avdelningen på Gävle.

Hans namn: Hallsta Lotus.

Kallblodskungen krossade sina konkurrenter och vann med hundra meter.

– Det är fantastiskt, vilken häst! Det är nästan så att man får rysningar, sa segerkusken Ulf Ohlsson direkt efter målgång.

Järvsöfaks var kungen av kallbloden i många år. Nu har sonen Hallsta Lotus tagit över den tronen. Stjärnan tränas, precis som pappa Järvsöfaks gjorde, av Jan-Olov Persson. Och han har hållit den nu elvaårige hästen fräsch och fin och under tävlingarna på Gävle såg Hallsta Lotus nog bättre ut än någonsin inför sin start på V75.

Ursinnigt tempo

Och som favorit skulle han inte göra någon besviken. Ulf Ohlsson körde som om han hade stulit hästen och som om det inte fanns förlust. Det gjorde det inte heller. Ekipaget bombade på i ett ursinnigt tempo och i den sista svängen fick de övriga svårt att hänga på.

Vad Hallsta Lotus och Ulf Ohlsson gjorde då? Ökade.

Segermarginalen blev till slut hundra meter ner till tvåan, stallkamraten Faksen J:r. Segertiden för Perssons stora stjärna blev fina 1.20,5 över 1640 meter med bilstart.

– Det är strålande, utbrast Stig H Johansson, expert i TV4, direkt efter loppet.

Segerkusken: ”Allas dröm”

Segerkusken Ulf Ohlsson kör flera hästar dagligen och är rutinerad som få. Men efter Hallsta Lotus uppvisning var han tagen.

– Det är fantastiskt, vilken häst! Det är nästan så att man får rysningar. Han springer kraftigt på bettet i 20-farter, det är otroligt. Det är allas dröm att köra så här fina hästar. Känslan att man har loppet helt under kontroll. Det var en skön känsla i dag, berättade han i segerintervjun.

Segern var Hallsta Lotus 14:e under 2011. Han har passerat två miljoner insprunget i år och totalt har hästen vunnit 50 av de 135 starter han har gjot i karriären. Totalt i insprungna pengar har nu kallblodskungen kommit upp i över 6,2 miljoner kronor.