Åke: Han är min bästa V75-chans

Foto: Åke Svanstedt med stallets före detta stjärna, Torvald Palema.
TRAV

Åke Svanstedt har ett imponerande facit på V75 i år.

Han toppar tränarligan med 19 segrar och hästarna har vunnit vid tolv av 17 omgångar.

– Det är rekord. Det har aldrig gått så bra så här tidigt på säsongen, sager Svanstedt till Trav365.

Förra veckan gick Åke Svanstedt upp i topp av landets tränarliga. Han leder i klar stil med drygt 8,8 miljoner kronor inkört. På V75 har det också gått bättre än det brukar göra under vintern och våren. Förra veckan blev det en dubbelseger genom Rania och K.L.M.Prelong. Därmed toppar Svanstedt även V75-ligan med 19 segrar i år.

– Så många segrar på V75 har vi aldrig haft så här tidigt på året. Jag tyckte att vi hade ett formtapp i mars men det berodde på dåliga träningsförhållanden och att banorna var för hårda. Nu går hästarna bra igen. Säsongen har dragit igång för fullt och vi har mycket hästar som startar. Det är många som känns fina nu, säger Åke Svanstedt.

Inför V75 i Umeå har Axevallatränaren det väl förspänt. Svanstedt-tränade hästar är hart betrodda i flera avdelningar. Själv tvekar han inte om vem som är bästa chansen.

– Indigo Broline (V75-1) är klart bästa chansen. Det fattades en del i honom sist då han var lite tunt jobbad. Nu känns hästen klart förbättrad i jobben och han har gått framåt rejält med det loppet i kroppen. Jag tycker att han är riktigt fin nu. Det känns som att han kommer att göra en bra prestation och det är en häst med hög kapacitet.

Hur är läget med Torvald Palema efter Olympiatravet?

– Han ser fin ut i jobben och tog loppet på rätt sätt. Jag tycker att han gick bra i finalen och var nöjd med honom. Han fick lägga tre speeder och första varvet gick på 10,7. Det var alldeles för fort.

– Han kändes faktiskt trött redan tusen meter kvar men kämpade ändå in i mål. Dessutom blev han dragen bakåt av Flemmings häst som stannade och Torvald spurtade faktiskt över upploppet trots att han var trött. De som var etta och tvåa fick ju betydligt bättre lopp och slapp vara med i den våldsamma körningen från start.

–  Nästa start blir i Oslo Grand Prix och sedan hoppas jag att vi kan vara med i Elitloppet igen, säger Åke Svanstedt till Trav365.