Kan få handen ”full” – av rosa inbjudningar

1 av 2 | Foto: Örjan Kihlström, Propulsion och Daniel Redén efter seger i Finlandia Ajo
TRAV

Propulsion glänste i Finlandia Ajo och Call Me Keeper gör rent hus i Frankrike.

Trots skadan på Delicious kan Daniel Redén få ett roligt Elitlopp.

– När man kommer från Sverige är det största att vara med i Elitloppet, säger Daniel Redén till Trav365.

Solvallatränaren Daniel Redén hade enligt många 2016-års vinnare av Elitloppet i stallet – Delicious.

Men för drygt en vecka sedan slog nyheten ned som en bomb i trav-Sverige – stjärnstoet Delicious var skadad och missar det stora slaget på Solvalla sista helgen i maj.

Daniel Redén kan dock ha Elitloppsvinnaren i sitt stall ändå.

Under söndagen vann Propulsion storloppet Finlandia Ajo i Finland och fick en inbjudan till Elitloppet och i Frankrike går Call Me Keeper från klarhet till klarhet och får de franska toppkuskarna att tappa hakan.

”Blev imponerad”

Propulsion har nu gjort sex starter i regi Daniel Redén sedan han kom till Sverige från USA, samtliga sex starter har slutat med seger och söndagens seger i Finlandia Ajo var första gången Propulsion ställdes mot eliten.

– Insatsen som Propulsion svarade för var väldigt bra, det var väldigt bra, säger Daniel Redén till Trav365 och fortsätter:

– Med tanke på att han är så grön mot de hästarna så blev i varje fall jag imponerad.

Propulsion sändes fram utvändigt om ledaren och visade sig bara bäst, hade du det på känn redan innan loppet?

– Jag hade faktiskt inte fokuserat så mycket på det, jag ville först och främst att hästen skulle göra ett bra lopp och sedan fick det egentligen gå hur som helst. Jag visste inte hur han stod sig mot de bästa hästarna och det var en chansning att åka till Finland, men jag vet att han är hård mentalt, det är en riktig hårding det här, och jag ville se hur han stod sig mot de bästa.

”Stenhård i psyket”

Efter segern i Finlandia Ajo fick Propulsion en rosa biljett, som innebär en inbjudan till Elitloppet.

– Han har i varje fall tagit resan hem till Sverige jättebra, han, precis som alla andra hästar som hade varit i Finland, skrek när de lastades av hästbussen och det är positivt. Just nu ligger nog Propulsion och sover, han är riktigt skön sådär och kan verkligen koppla av, han är en riktig sköning.

När kommer besked om Elitloppet?

– Jag får ge honom några dagar där han får det lugnt och sedan får veterinären gå igenom honom och kolla så allt är grönt, sedan ska jag fundera själv och bråka lite med mig själv. Om jag skulle starta Propulsion i Elitloppet så tar han ingen skada av det, han är stenhård i psyket och klarar två heat, men det är andra orsaker jag måste fundera på, att han är grön och så vidare.

Bazire hyllade

Dagen innan Propulsion vann Finlandia Ajo tog Daniel Redéns Call Me Keeper sin sjätte raka seger i Frankrike, och nu börjar röster göra sig hörda om att Call Me Keeper är en häst för Elitloppet.

– Det är enormt vad han ångar på där nere, han trivs verkligen som fisken i vattnet där. Han har utvecklats till och med och det känns nästan lite som om det har stigit honom över huvudet.

Hur menar du då?

– Han vet att han har vunnit, och han är nästan ohanterbar på travbanan, han skriker och vill gärna titta på varenda tjej och bråka med varenda kille, och det är nästan lite för mycket nu. Det är nästan jobbigt för mig att sköta om honom, för han är svår att handskas med nu.

Svår att handskas med eller inte, Call Me Keeper är bra just nu och har fått den franske toppkusken Franck Nivard att använda ord som ”monster”. I lördags var det Jean Michel Bazires tur att bli imponerad.

– Jag hade lite bråttom till flyget så jag vet inte om jag hörde rätt, men han sa något i stil med ohlala, och de verkar gilla honom där nere, kuskarna. Jag förstår att de gillar honom, det är en mäktig häst och det känns också som att det inte riktigt finns något stopp i honom heller när han är så här.

”En riktig joker”

Många vill se honom i Elitloppet, vad säger du om det?

– Ja, varför inte. Det är inte jag som bestämmer det, men det är en stenhård häst i varje fall. Han har fått en inbjudan till Oslo Grand Prix och jag håller på och tänker och funderar på det, men de vill att vi ska komma i varje fall och det är vi tacksamma för. Det kanske är lite bättre distans i Oslo Grand Prix än i Elitloppet för honom, men han har blivit snabbare hästen och när man kommer från Sverige så är det största att vara med i Elitloppet.

Så du tackar ja om du får en inbjudan?

– Vi får se hur det blir, de ska ju vilja ha med honom, men det kan vara en riktig joker om han skulle vara med. Det är ett lyxproblem med alla matchningsbekymmer som man har nu, och jag tar en dag i taget för det kan hända mycket med hästar, säger Daniel Redén.   

ARTIKELN HANDLAR OM