”Förjävligt att det är så här”

TRAV

25-åringen om de nedlåtande viktkommentarerna inom sporten

1 av 5 | Foto: Bilden som Stephanie publicerade i sociala medier efter viktkommentaren.

Montéryttaren Stephanie Werder, 25, fick höra att hon vägde för mycket för att rida.

Nu rasar hon mot viktkommentarerna inom sporten.

– Hur kan folk slänga ur sig sånt?

Montésporten (travritt) är på stark frammarsch i trav-Sverige. En av de klart lysande profilerna inom sporten är Stephanie Werder, 25.

Hon har en amatörlicens men har vunnit fem lopp i år och ridit in 234 000 kronor.

Trots framgångarna i sadeln är det inte bara glada tillrop som Malmö-tjejen får höra.

Nyligen fick hon höra att hon var för stor för att rida.

– Det var en hästägare som fick höra det av en annan, att jag vägde för mycket för att rida deras häst. Men jag red den i loppet och det gick jättebra, hästen gick nytt rekord faktiskt.

Kom kommentaren om att du var för stor innan loppet?

– Nej, efter loppet, faktiskt.

Hur tar man en sån kommentar? Med ro, eller tar man illa vid sig?

– Det är inget problem för mig. Jag är väldigt smal och kan äta vad som helst. Jag äter precis det jag vill, för att jag tränar så mycket. Jag äter säkert sex-sju mål om dagen. Jag tog det bra, men hästägaren som jag red åt, tog det också lite som ett skämt, men var sårad att någon kan tycka att jag inte passar bra på deras hästar.

”Viktigaste är att man mår bra”

Under onsdagen publicerade Stephanie en bild på Instagram där hon står på en våg som visar 56,7 kilo, där hon skriver om viktkommentaren hon mottagit.

– Jag har kollat mitt BMI och ligger på gränsen till undervikt. Jag är 1.72 lång och väger 56 kilo...

– Som sagt, jag bryr mig inte om sånt här, men hur kan folk slänga ur sig sånt?

Hur mycket spelar vikten in när man rider montélopp?

– Man ska rida med den vikten man trivs med, det viktigaste är att man mår bra. Skulle man bli för tung så märker man ju det själv, det är främst att det är jobbigare att rida då, själva vikten har inte så stor betydelse, det är tekniken som gör skillnad, var man lägger viktpunkten i sadeln, att man har rätt position på hästryggen. Det är klart att man inte ska vara en stor potatissäck, men man känner själv vad man klarar av och inte?

– Det är jättebra att det finns en minimumgräns på vad man måste väga för att rida monté, det är på 65 kilo, inklusive kläder, hjälm, skyddsväst, spö. klocka, sadel – ja, allt man har med sig på hästryggen. Det får bort det här med viktpressen och anorixia-problem.

”Ren avundsjuka”

Efter att bilden publicerades i sociala medier har 25-åringen stöttas av montéfans och kollegor inom sporten.

– Jag ringde min bästa kompis när jag fick höra det här, för att höra vad hon hade att säga. Då sa hon att hon också fått höra liknande grejer i början av sin karriär, av hästägare.

Så sånt här förekommer frekvent i sporten?

– Det är förjävligt att det är så här. Jag har aldrig sett det som ett problem, men tydligen är det folk som tycker det. Tur det inte är så många i sporten som vräker ur sig sånt här. Men alla säger till mig att det är i ren avundsjuka som de kläcker ur sig sånt här, jag är en ganska känd profil i montésporten i  Norden. Jag har fått många kommentarer av andra ryttare som säger att väger du för mycket, då har vi inget i den här sporten att göra. Jag la ut den där bilden för att jag ville provocera personen som lade den här kommentaren om att jag var för stor.

ARTIKELN HANDLAR OM