Tränaren – med sju hästar på V86

Publicerad 2016-12-13

Jägersrotränaren Tomas Malmqvist.

Han tävlar med sju hästar på V86-spelet på onsdagen.

En på Solvalla och sex hästar på hemmabanan Jägersro.

Vartåt det lutar?

– Bästa chansen kommer nog på Solvalla där vi har Dats Caballo till start i Vinterfavoriten, säger Skånebaserade Tomas Malmqvist.

Inte heller den här veckan klarar Jägersrotränaren Tomas Malmqvist av att dela på sig.

Onsdag morgon skickar han personal till Stockholm med en häst i lasten – trean från Svensk Uppfödningslöpning Dats Caballo.

På Jägersro har han sju till start, varav sex på V86-spelet.

– Så det blir att hålla sig hemma.

Tomas Malmqvist har fina framgångar med unghästar och tvåårige Dats Caballo är ännu en talang i raden. Hingsten efter Jocose kom obesegrad till finalen av uppfödningslöpningen på Jägersro för två veckor sedan där det blev en tredjeplats.

Åt vinnande storfavoriten Coin Perdu fanns inget att göra, menar Tomas Malmqvist.

– Åtminstone inte med den resan han fick. För att vi skulle kunna vinna det loppet hade vi nog behövt komma till ledningen. Svante Båths häst kanske hade varit för bra ändå, det vet jag inte. Men det hade i alla fall blivit tuffare i mål.

Favorit i Vinterfavoriten

V86-6 är Vinterfavoriten med 200 000 kronor till vinnaren, Solvallas största tvååringslopp. Dats Caballo körs för första gången av Björn Goop och blir favoriten i Vinterfavoriten.

Hästen är rapp från start och siktet är inställt på ledningen. En som kanske kan lägga sig spetsstriden är utvändige Hot Chocolate med Gävletränaren Fredrik Wallin i sulkyn.

– Han var inte tillräckligt snabb ut i uppfödningsloppet och det var just Hot Chocolate som tog ledningen den gången. Eftersom vi inte kunde svara den senast känns det ju inte som att vi kan göra det denna gången heller - men visst ska vi prova. Vi kan dock lika gärna köra bakifrån på onsdag, säger Tomas Malmqvist.

Det låter lite på dig som att Dats Caballo hade kunnat besegra hyllade Coin Perdu med ett annat scenario i Svensk Uppfödningslöpning.

– Jag vill ju tro det i alla fall. Men som sagt kan den andre ha varit för bra i vilket fall som helst. Nu kom favoriten före oss och sedan skulle vi ta längder till slut och det var i alla fall omöjligt. Min häst gick väldigt bra där och det skilde inte många centimetrar ifrån andraplatsen.

Hur har han känts i träningen inför detta?

– Han har bara joggat på och tagit det lugnt men känns bara fin och laddad.

Vad säger du till spelarna?

– Han har ju visat att han kan vara kvick ut och travsäker och håller det i sig ska han passas. Medeldistans har han både kvalat och vunnit över och han har rest bra tidigare. Så visst måste jag tro på chans.

Starterna på Jägersro. V86-3 är ett Breeders’Crown-lopp för tvååringar och du drämmer till med hela fyra hästar i loppet. Har vi fel när vi säger att starke Colombe d'Or har bästa chansen i kvartetten trots ett bakspår?

– Det är Colombe d'Or och Flying Fortuna jag tror lite mera på. Jag kan inte skilja dom åt för dagen och det är positioner som avgör. Flying Fortuna har varit kanonbra i alla sina starter men känns tyvärr bortlottad nu med ett åttonde. Colombe d'Or var väldigt rejäl senast vid andra raka segern. Tyvärr har de bästa motståndarna bättre lägen än våra på onsdag och jag måste ha en hel del tur för att vinna. Certainly a Winner var fyra i danska uppfödningsloppet och hade kanske kunnat vinna med en annan resa men rår nog inte på den bästa här. Detsamma gäller för Enzo de Vonnas.

I V86-5 hittar vi fyraårige Crack Atout som segrat tre gånger på fransk mark och nu är hemma i Trelleborg igen. Hästen har inte startat sedan i maj men kanske ska passas?

– Var lite sliten efter sitt äventyr i Frankrike och har kastrerats. Jag har varit väldigt nöjd med honom i jobben på slutet. Han behöver nog lopp i kroppen innan han rår på de bästa. Inbillar jag mig i alla fall. Hästen har dock känts både smidigare och kvickare på slutet och i grund och botten är han ju stark.

Säkre Alex Tröjborg har det sämsta läget i V86-7. Rykande spurt i V75 i den senaste starten.

– Jag är så klart jättenöjd med hästen som gått bra senaste halvåret. I Johan Jacobssons Minne senast kom han ju helt fel på det men avslutningen var rejäl. Nu blev det tufft motstånd och ett dåligt läge och han får fälla så många som det bara går till slut. Det kan bli en bra slant.

Dats Caballo bästa chansen på V86?

– Han fick bästa läget av mina och har bra form. Visst är det så.

Mikael Wikner, Kanal 75