”Katastrof för mig och alla berörda”

Publicerad:
Uppdaterad:

TRAV

Travtränarnas verksamheter i fara – kommunen ska bygga lagerlokaler

Håkan Pettersson och Lasse Mickelssons verksamheter är i fara – då kommunen ska bygga lagerlokaler på marken där de i dag bedriver sina rörelser
Foto: ALN
Håkan Pettersson och Lasse Mickelssons verksamheter är i fara – då kommunen ska bygga lagerlokaler på marken där de i dag bedriver sina rörelser

Travtränarna Håkan Pettersson och Lasse Mickelssons verksamheter är i fara.

Anledningen: Örebro kommun vill bygga lagerlokaler på marken där de i dag håller till.

– Det är katastrof för min del och alla berörda, säger Lasse Mickelsson till Trav365.

I 30 år har Håkan Pettersson bott och bedrivit sin travverksamhet vid Palmbohult invid motorvägen E20 i Örebro.

Men nu kan han tvingas flytta hela sin verksamhet.

Detsamma gäller kollegan Lasse Mickelsson, och hans verksamhet för funktionsnedsatta.

Anledningen: Örebro kommun växer och då vill kommunen ta nya marker i anspråk för fler företagsetableringar längs E20 söderut. Något som Sveriges Radio rapporterat om.

”Kan störa den nya verksamheten”

Håkan Pettersson, 64, är uppsagd från marken som han hyrt av Örebro kommun i 30 år och i mars 2017 ska flyttlasset gå.

– Vi är uppsagda på gården som vi har, både stall, hus och jord, säger Håkan Pettersson till Trav365 och fortsätter:

– Jag har ju bestridit den här uppsägningen och vill förhandla, så det blir väl någon sittning med kommunen, och vad det utmynnar i vet jag inte riktigt. Men på det hela taget är det ju ingen stor sak, vi ligger lite öde uppe i ena hörnet, och får vi lite mark skulle vi absolut kunna vara kvar.

Men i dagsläget ser det inte ut som att Pettersson får vara kvar.

– Enda förklaringen vi har fått till att vi inte kan vara kvar är att vi kan störa den nya verksamheten, och den nya verksamheten kan störa oss.

”Det påverkar oss alla”

Örebro kommun planerar att bygga lagerlokaler, lättare industrier och kontor, på marken som Håkan Pettersson och Lasse Mickelsson i dag bor, och bedriver sina verksamheter.

– Jag har bott och bedrivit min verksamhet här i 30 år, det var jag och brorsan som renoverade upp allting, och det ligger mycket pengar i gården, och det är i stort sätt miljonbelopp som vi lagt ner på banor, inredning och renovering av stallar. Det är mycket alltså, säger Håkan Pettersson.

Vad händer nu?

– Vi måste ju ha ett nytt ställe att vara på, men det är inte så lätt att snyta fram. Vi hoppas vi kan utmynna något i någon förhandling, köpa loss något, eller arrendera vidare på bara någon liten del av marken – vi klarar oss ju på en liten mindre yta. Men vi får se helt enkelt. Folk kan tycka att man borde vetat om det här, och visst, man har vetat om det i 30 år men har man lagt ner så mycket pengar på något så släpper man det ju inte i första taget, säger Håkan Pettersson och fortsätter:

– Det påverkar ju oss alla, det vore skillnad om man blivit uppsagd från en lägenhet, det här är ju både mitt jobb, min verksamhet, och mitt boende. Det är hela linan som man får löpa ut.

”Tycker det är beklämmande”

Kollegan Lasse Mickelsson bedriver förutom sin travtränarverksamhet också en verksamhet där han hjälper funktionsnedsatta människor, både fysiska och psykiska, och en flytt skulle innebära att den verksamheten inte kan fortgå.

– Katastrof kan man ju säga, då kan jag inte fortsätta med min verksamhet, och det är katastrof för min del och alla berörda. Jag driver ju verksamhet för funktionsnedsatta människor också, där människor med särskilda behov kommer hit och rider och så vidare, jag har jobbat med det i 25 år och för de människorna är det här en viktig plats, berättar Lasse för Trav365.

Har du haft någon kontakt med kommunen?

– Det är så här att under de här åren så tror jag det är femte förvaltaren från kommunen som sitter i dag, och de tre senaste har inte ens varit ute och tittat på min verksamhet, de verkar inte så intresserade av det som finns och jag tycker det är beklämmande. De borde vara bra att se vad som finns, vad det är för värde i det, innan man bestämmer sig för att göra sig av med det.

Trav365 har sökt ansvariga kommunalrådet Björn Sundin utan resultat, men till Sveriges Radio säger han att kommunen har gjort rätt för sig nu när arrendet löper ut.

– En av nackdelarna när Örebro växer är att miljöer och användningen av mark förändras. Och det är klart det är tråkigt, liksom många andra som blir av med sina arrenden.

Björn Sundin säger också att det inte skulle vara så lyckat om Håkan Pettersson fick bo kvar med sina hästar i närhet till det nya industriområdet.

– Det finns alltid konflikter som uppstår när man har bostäder i utkanten av ett verksamhetsområde. Det kommer att bli problem för området, säger Björn Sundin till Sveriges Radio.

Publicerad:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN